zaterdag 4 juni 2005

DC de MP
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 4 juni 2005. Vannacht rond half 3 op 3FM.

Drie weken geleden kondigde ik hier nog de oprichting van mijn eigen nieuwe politieke partij aan (de DCL), maar dat plan is alweer van de baan. Het lijkt me nu veel handiger om gewoon minister-president te worden. Minister-president van het eerste kabinet SP/Groep Wilders/Christen Unie. Sinds woensdag weten we dat die partijen een meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen, dus als JP de MP nou gewoon even zegt te moven, dan kan ik volgende week aan mijn nieuwe baan beginnen.

Ik ben nu nog even bezig met het organiseren van die Legalize!-demonstratie van morgen, maar als ik zondag niet gestoord wordt en dan even lekker kan uitslapen (daar zal de Christen Unie in ieder geval geen problemen mee hebben), dan kan ik er vanaf aanstaande maandag meteen flink tegenaan.

En wat ga u dan als eerste doen, geachte DC de MP?
Goede vraag! Ik trek er precies één week voor uit om even goed te discussieren en alle meningsverschillen tussen die drie partijen te overbruggen, maar ik vermoed dat je met Jan Marijnissen, Geert Wilders en André Rouvoet een stuk fundamenteler kunt debatteren dan met Wouter ‘vlotte babbel’ Bos, Jan-Peter ‘verantwoordelijkheid nemen’ Balkenende of met, hoe heet die derde ook alweer, Jozias ‘Neem een folder’ van Aartsen tot Kweeniewaar.

En wat gaan we dan als eerste doen? Drugs legaliseren! We waren toch zo bang dat Brussel onze coffeeshops zou sluiten? Nou, huplakee dan: laten we dat dan eindelijk eens gewoon goed gaan regelen. Het is ook zo ontzettend makkelijk! Cannabis moet toch in ieder geval binnen een paar weken geregeld kunnen zijn. Je laat kwekers gewoon vertellen waar zij hun plantjes laten groeien, checkt vervolgens of ze het daar wel een beetje fatsoenlijk met stroom en brandveiligheid hebben geregeld en laat die kwekers -net als ieder ander bedrijf- vervolgens gewoon een boekhouding bijhouden. Makkelijk he? Dan kunnen we na twee weken al gaan nadenken wat we eigenlijk gaan doen met al dat geld dat we daarmee verdienen!

Of vroeg u zich nog af of alle partijen in mijn kabinet daar wel mee instemmen? Geen nood, dat komt wel goed met D.C. de MP. Ik ga gewoon een keer een avondje een goed glas wijn drinken met André Rouvoet van de ChristenUnie en dan zal ik hem vertellen over de spirituele krachten van de cannabisplant en dat ik, zoals velen met mij, die plant als sacrament beschouwen om met de spirituele wereld in aanraking te komen. Dat het verbod op cannabis dus eigenlijk een religieus verbod is.

Ik zal hem ook vertellen over de geneeskrachtige werking van die plant en de vele patiënten die daardoor geholpen zijn en ik zal hem vertellen over de geschiedenis van het verbod, waarbij nog nooit -ik herhaal: nog nooit!- enig fatsoenlijk argument is gebruikt om cannabis te verbieden. Er is zelfs nog nooit -ik herhaal: nooit!- enig relevant wetenschappelijk onderzoek geweest dat ook maar iets van schadelijkheid van cannabis heeft aangetoond. Ja, door verbrande producten te consumeren krijgt men inderdaad kanker -zeker als men tabak rookt- maar je gaat toch ook masturberen niet verbieden omdat rukken tijdens het autorijden gevaarlijk zou zijn. Dus wees niet bang: daar komen André Rouvoet en ik wel uit. Ik ben eerder bang dat ik na mijn gesprek met hem nooit meer zal mogen rukken.

En Geert Wilders dan? Met Wilders moet je zoiets veel zakelijker bespreken. Die wil toch zo graag boeven vangen die een ander mens iets aandoen? Dan moet je natuurlijk niet met het halve politie-apparaat op plantjes gaan lopen jagen! Dan moet je het zwart geldcircuit bijvoorbeeld een goed pak slaag verkopen door gewoon legale kwekers de gelegenheid te geven coffeeshops van hun waren te voorzien. Dat moet die Wilders toch wel aan zijn achterban kunnen verkopen? Desnoods houden we er een referendum over, want 64 procent van de bevolking is voor het legaliseren van cannabis. Voor de duidelijkheid: dat is een net iets groter percentage dan er tegenstanders van de EU Grondwet waren.

En de SP? Die waren daar toch ook voor? Nou dan. Geen nood mensen: ik ben vanaf volgende week beschikbaar en dan is het echt binnen een maand geregeld.

Maar goed: Eerst moet ik er even voor zorgen dat ik morgen op tijd wakker ben en op tijd op het Amstelstation ben. Daar ga ik om 13.00 uur allemaal sprekers aankondigen die vanuit allerlei invalshoeken over cannabis spreken: vanuit spiritueel oogpunt, vanuit recreatief oogpunt, vanuit medicinaal gebruik en vanuit de industriële mogelijkheden, want cannabis is ook nog eens de meest milieuvriendelijke grondstof. Dan ga ik daar ook nog optreden met Macro en dan komen er 18 soundsystems die in een tocht door stad rijden.

Nou ja... door de stad..... We zijn dit jaar wel heel erg ver weggestopt in Amsterdam-Oost. Daar is het wel mooi, hoor, met veel groen en zo (en de natuur die is okay, olé, olé!), maar als de Gemeente een demonstratie zo ver buiten het centrum laat plaatsvinden en geen toestemming geeft voor een demonstratie door de binnenstad, dan wordt er toch echt aan het demonstratierecht getornd. Ook al omdat burgemeester Cohen er voor gezorgd heeft dat er dit jaar geen slotmanifestatie gehouden mag worden, wat al bijna tien jaar één van de grootste gratis evenementen van Amsterdam is. En diezelfde Gemeente heeft overigens besloten precies deze week ons kantoor te sluiten, zodat we tijdens de climax van onze voorbereidingen ineens zonder kantoorruimte zaten. Vorig jaar waren er namelijk een paar kleine relletjes tijdens onze slotmanifestatie en in plaats dat de Gemeente dacht ‘Laten we er alles aan doen om te zorgen dat dat handjevol relschoppers die demonstratie niet meer komt lopen verkloten’, hebben zij blijkbaar de strategie gekozen het ons zo moeilijk mogelijk te maken.

Maar ja... laat ik hier niet al te veel op al die ambtenaren en politici lopen te zeiken. Die hebben het ook niet makkelijk. Die zijn namelijk al sinds woensdag bezig met de vraag waarom er toch zo’n ongelofelijke kloof is tussen burger en politiek.

Linkjes:
* Nachtegal over de oprichting van DCL. (Incl. vele linkjes mbt cannabis.)
* Legalize!