zaterdag 28 mei 2005

1 juni: Europa daaaaaaag!
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 28 juni 2005. Vannacht rond half 3 in het programma van Giel Beelen op 3FM. Na te luisteren via deze link.

Ik heb het hier tot nu toe nog nooit over de Europese Grondwet gehad. Dat komt zo: ik had ‘m nog niet gelezen. Ik had ‘m al wel weken geleden besteld, maar helaas: ze waren op en moesten herdrukt worden. Ze hadden er namelijk slechts 10.000 exemplaren van gemaakt. Op zo’n 10 miljoen stemgerechtigden gaan ze er dus maar van uit dat slechts 0,1 procent zelf wil lezen waarover ze stemmen. Dat bleek dus al weken geleden een verkeerde inschatting, maar dat heeft er blijkbaar nog niet toe geleid dat ze als een dolle exemplaren bij zijn gaan drukken, want ik heb er nog steeds geen ontvangen. Wat ze wel deden was nog eens 3,5 miljoen euro extra uittrekken om nog wat extra ja-propaganda bij te maken.

Als ik één ding over de Nederlandse grondwet weet (die ik overigens al wel lange tijd geleden heb gelezen), is het dat die grondwet de burger moet beschermen tegen een veel te machtige overheid. Zou een onbeperkt budget om verkiezingen te beïnvloeden daar eigenlijk ook niet onder moeten vallen? Of je je wil nu doordrukt door middel van propaganda, van intimidatie of van geweld, maakt voor het uiteindelijke effect niet zo gek veel uit. De rechter vond in ieder geval van niet, dus dan zal dat wel niet.

Volgens de telefonist, bij wie ik een exemplaar van de Europese Grondwet bestelde, kon ik maar beter gewoon het foldertje van de overheid lezen, maar wat de overheid van die grondwet vindt, dat weet ik al bij monde van de regering: Volgens minister Brinkhorst gaat hier het licht uit als we nee stemmen; volgens Balkenende komt er dan oorlog en volgens minister Donner ga je naar de hel als je nee stemt, want een goede christenen stemmen volgens hem in met wat hij wil. Wat zal dat toch een desillusie zijn voor Andre Rouvoet van de ChristenUnie als hij na zijn dood ineens oog in oog met de Duivel staat, die hem dan de hele tijd loopt te treiteren met ‘Had je maar geen Nee moeten stemmen! Had je maar geen Nee moeten stemmen!’

De grondwet. Ik had hem graag op mijn gemak willen lezen en dat had natuurlijk ook wel via het internet gekund, maar als je bijna 500 pagina’s op je beeldscherm moet lezen had ik deze week met vierkante ogen gehad en voor de gesloten praktijk van mijn huisarts gestaan, omdat die aan het staken is tegen het beleid van minister Hoogervorst.

Maar goed: het is toch sowieso niet al te veel gevraagd van de Europese Unie om na al die jaren (met al die mensen en al die gebouwen en faxen en computers die ze van ons ter beschikking hebben gekregen), om gewoon één keer een vergaderstuk op tijd per post in de brievenbus te ontvangen. Omdat we voor één keer mee mogen beslissen en omdat er blijkbaar voldoende mensen zijn die dan wel willen weten waar het over gaat.

‘Dan leen je toch een exemplaar van iemand of print die grondwet helemaal uit?’ hoor ik minister Zalm al zeggen. En inderdaad: dat laatste is mij te duur, maar dat eerste heb ik inderdaad gedaan. Sinds gisteren heb ik eindelijk via iemand een exemplaar van de grondwet weten te bemachtigen en als ik een beetje stoere columnist zou zijn, had ik dat boek vervolgens in één ruk uitgelezen, zodat ik hier om half drie exact mijn eerste reactie kon geven.

Maar helaas: zo’n nerd ben ik nou ook weer niet. Ik ben zo’n beetje blijven steken op bladzijde 6. Daarin las ik dat op 9 mei ieder jaar de ‘Dag van Europa’ wordt gevierd en daar zit ik nog steeds een beetje over na te denken. Wil ik dat eigenlijk wel?

Wat is het? Krijg je daarvoor vrij? Moet je dan de hele dag blij zijn dat ook Berlusconi over jou kan zeggen wat je wel en niet kan doen? Moet zo’n Dag van Europa eigenlijk wel in de grondwet worden vastgelegd? Kunnen ze niet gewoon zoals ieder ander feestje elk jaar wat posters ophangen in de stad en dan maar kijken hoeveel mensen er op hun feestje komen?

En hoe zit het als die grondwet straks verworpen wordt? Is er dan nog steeds zo’n feest en gaan we dan wel controleren of die ambtenaren niet stiekem toch zo’n feestje op 9 mei blijven vieren? Ik stel voor dat we in dat geval 1 juni als extra feestdag nemen. Dat we dan vieren dat Nederland op die datum een hele grote middelvinger opstak naar de bureaucratische machine van de groot kapitalistische heilstaat en dat we toen ‘s avonds gezellig door de straten dansten en massaal ons achterwerk lieten zien aan het bevoegde gezag. Met gratis bier natuurlijk en in ieder geval voor één avond niet van die bekrompen sluitingstijden. Als het plan van Wouter Bos doorgaat, kunnen we op die datum ieder jaar zo’n grondwet wegstemmen en dan ‘s avonds een soortgelijk feestje houden. Zoals ik het voor me zie, loopt heel Europa straks onwijs te balen dat zij op 9 mei zo’n suffe ambtenarenborrel houden, terwijl wij hier ieder jaar op 1 juni een waanzinnige party organiseren.

En laten we dan ook een leuk uitwisselingsprojectje met Frankrijk beginnen, omdat zij die grondwet natuurlijk ook gaan verwerpen. Dan komen zij een weekje hierheen en gaan wij een weekje daar naartoe. Het hoeft allemaal niet zo grootschalig. Het lijkt me heerlijk om ieder jaar in de week van 1 juni een weekje aan het Franse strand te liggen of een weekje Parijs te doen, terwijl die Fransen het misschien wel te gek vinden om in die periode hier effe relaxed te komen blowen. Dan moeten we misschien wel een overeenkomst sluiten met België voor die week (waarin dan al die Fransen hierheen komen en wij daarheen gaan), en het zou organisatorisch misschien wel handig zijn als Vlaanderen en Wallonië die week ook van grondgebied wisselen, maar als dat allemaal te moeilijk is: dan blijven we gewoon hier. Gaan we hier lekker blowen, want minister Donner heeft echt geen hulp van Europa nodig om hier het drugsbeleid om zeep te helpen. Dat doet ie in z’n eentje al.

En laten we dan één keer dat feest vieren door daadwerkelijk overal het licht uit te doen. Volgens mij krijg je dan een waanzinnig mooi zicht op de sterren en alles wat er nog meer boven ons hoofd gebeurd. Misschien zien we daar dan nog wel iets anders waar we samen mee kunnen werken. Want daar heb ik bij voorbaat meer vertrouwen in dan de macht over te dragen aan die mensen in Brussel.

Linkjes:
* Net nieuw en nu al zo'n ervaren leugenaar...
* Cartoons over de EU Grondwetcampagne.
* Fijne gast, die Berlusconi.
* www.referendumeuropesegrondwet.nl (overheidssite)
* 10 bedenkingen bij de Europese Grondwet.
* Grondwetnee.org
* Referendumwijze.nl
* Rapje van ??? tegen de Grondwet.
* Een duidelijk voordeel van de Europese Grondwet.