zaterdag 23 april 2005

Persoonlijke 9/11-verhalen
Het Nachtegal van D.C. Lama, afgelopen nacht rond half 3 op 3FM in het programma van Giel Beelen. Terug te luisteren via deze link.

Nu het mij steeds duidelijker wordt dat de aanslagen van 11 september 2001 een zogenaamde inside job waren (voor wie dat compleet nieuw is, verwijs ik naar eerdere columns hierover en de daarbij horende linkjes), wordt het ook steeds interessanter om eens te kijken naar de personen die op een of andere manier met deze aanslagen te maken hebben. Dat spreekt altijd de meeste mensen aan: persoonlijke verhalen.

Op zo’n manier zijn die aanslagen ons tenslotte ook tot in den treure voorgeschoteld. Zo zie je in de documentaire ‘Seconds from desaster: the attac on the Pentagon’, die is gemaakt met medewerking van het Pentagon zelf en uitgezonden door National Geografic, ook helemaal geen ingewikkelde technische verhalen. Hoe zo’n grote Boeing 757 in een gat met een diameter van slechts 16 feet past: het wordt er niet in beantwoord. Waarom dat vliegtuig zo’n bizarre draai van 330 graden maakte om niet in het kantoor van Donald Rumsfeld, maar in het enige vrijwel leegstaande deel van dat gebouw te landen... het wordt er niet in beantwoord. Waarom de ENCOD, die normaliter al binnen een kwartier een achtervolgingsvliegtuig ter plaatse heeft, in dit geval besloot geen actie te ondernemen.... het wordt er niet in beantwoord.

En de verklaring waarom er geen brokstukken van het vliegtuig zijn te vinden (volgens die docu zou helemaal kapot zijn getrilt en daarmee van de aardbodem verdwenen) is zo absurdistisch, dat je je als goedwillend mens toch liever vastklampt aan de verhalen van die hardwerkende, vaderlandslievende Pentagonmedewerkers.

Zo eentje die vertelt dat iedereen in het Pentagon helemaal verstijfd naar de beelden van de brandende WTC-torens stond te kijken en dat het tot aan het tweede vliegtuig duurde voordat er daar überhaupt iemand aan een aanslag dacht. En dat terwijl het Pentagon al wel was gewaarschuwd door de geheime diensten van Duitsland, Rusland en Frankrijk dat er precies zo’n aanslag in die exact die week op stapel stond.

Nou ja: er worden wel ingewikkelde technische verhalen gehouden, maar of je die nou kunt geloven... Volgens die Pentagondocu hingen er geen beveiligingscamera’s aan het Pentagon, maar alleen een fototoestel die slechts om de seconde een foto maakt. Daar zijn 5 foto’s van beschikbaar gesteld, maar daarop zijn alleen explosies maar geen enkel vliegtuig op te zien.

En dan nu het technische verhaal van het Pentagon: “Bij een snelheid van 850 kilometer per uur, crasht het vliegtuig precies tussen 2 foto’s in.” Yeah, right.

Moeten we dit soort bullshit nou echt geloven, of neemt George Bush bij zijn bezoek aan Nederland gewoon een videoband mee, waarop we duidelijk kunnen zien dat er daadwerkelijk een vliegtuig is gecrasht? Tot die tijd weiger ik het te geloven.

Maar goed: de persoonlijke verhalen. Het meest aangrijpend in die docu vond ik het verhaal van één van die Pentagonmedewerkers, die volgens eigen zeggen tijdens de crash achter een paal stond en daarom gewoon het gebouw uit kon kruipen. En van die andere Pentagonmedewerker, die weliswaar verklaarde dat zijn bril helemaal vol kerosine zat, maar verder de crash gewoon overleefde en geen enkele verwonding in zijn gezicht had.

Het is bijna net zo verwonderlijk als het verhaal over de WTC-torens: daar zou het staal (smeltpunt: 2700 graden Fahrenheit) zijn gesmolten door de hitte van de brandende kerosine (maximale hitte bij ideale luchttoevoer: 1800 graden Fahrenheit), maar twee dagen nadat die verhitte WTC-torens door het gewicht van de vliegtuigen zouden zijn ingestort en alles eruit zag alsof het met explosieven was vernietigd, vonden de autoriteiten tussen het puin nog wel het paspoort van één van de kapers! Ik begrijp ondertussen wel waarom er zoveel Christenfundamentalisten in de VS wonen: de wonderen worden hen dagelijks via de tv gepresenteerd.

Trouwens: Als een gebouw door zijn eigen gewicht in elkaar zakt, zie je het volgens mij eerst naar beneden gaan en dan pas de stofwolken uit het gebouw vliegen. Waarom ging dat bij die WTC-torens dan in omgekeerde volgorde?

Maar hè... nou doe ik het weer: zo’n opsomming van feiten, terwijl de persoonlijke verhalen zoveel radiovriendelijker zijn. Zo is er het verhaal van ex-FBI-agent John O’neill, die al jaren onderzoek deed naar Al Quieda. John O’neill had ooit verklaard tijdens dat onderzoek vooral tegengewerkt te worden door Amerikaanse oliemaatschappijen en kreeg ook steeds meer tegenwerking vanuit het FBI-hoofdkantoor. Omdat dat niet helemaal werkbaar was, kreeg hij uiteindelijk een baan aangeboden als hoofd beveiliging van het World Trade Center. Zijn eerste werkdag was op 11 september 2001 en ja... John O’neill is op die dag om het leven gekomen.

En dan het persoonlijke verhaal van Larry Silverstein. Larry was de eigenaar van gebouw 7 van het World Trade Center. Daarin zaten o.a. de CIA, het ministerie van Defensie, enkele andere overheidsinstanties, enkele banken en, leuke bijkomstigheid, een instantie die er gevoelige beursdossiers had opgeslagen, over bijvoorbeeld Enron. Enron kent u nog wel van het nieuws over de boekhoudschandalen van voor 11 september, maar die boekhouding is dus op 11 september 2001 van de aardbodem verdwenen.

Maar goed: Larry Silverstein dus. Zes weken voor de aanslagen kreeg Larry een leasecontract voor nog twee WTC-gebouwen: de beroemde grote torens. Hij liet ze zwaar oververzekeren en zou daarom na de aanslagen ruim 7 miljoen dollar ontvangen. Dat is natuurlijk wel een bedrag dat je veilig wilt stellen, dus toen iedereen op televisie kon zien dat gebouw 7 met explosieven werd opgeblazen, riep Larry de pers op zijn kantoor en verklaarde hij dat hij in overleg met de instanties had besloten dat gebouw op te laten blazen. Dat interview is gewoon op televisie uitgezonden, maar gek genoeg vind je daar geen woord over terug in het officiële 9/11-rapport.

Misschien wilde die commissie dat wel niet in het rapport hebben, omdat het niet zo moeilijk te bedenken is dat een mens wel meer tijd nodig heeft om een dergelijke explosie voor te bereiden. Dan kon iedereen bedenken dat die explosieven in gebouw 7 van het WTC dus van tevoren met voorbedachte rade aangebracht moeten zijn. Maar het zal Larry Silverstein ook allemaal jeuken, want hij heeft zijn geld gewoon gekregen en de commissie schreef dat zij ook niet snapten waarom dat gebouw is ingestort.

Ja, en, dus, ook, maar... zo zijn er nog wel meer bewijzen dat de aanslagen op 11 september een inside job waren. Maar wat doe je er mee? George Bush komt op 7 en 8 mei naar Nederland en dan geeft ie waarschijnlijk alle antwoorden op dit soort vreemde vragen. Want wij hebben namelijk zo’n ongelofelijk goede pers in Nederland.

As a journalist, I do not accept Washingtons’s word that Al Queda was guilty of the 2001 attacks. Without the submission of facts and substantial proof, how can anyone take Washington’s word for it? (...) Some professionals identified 09-11 as a comprehensive military operation, which could hardly have been planned or executed from imaginary headquarters in an Afghan cave. Nevertheless, most of the world blindly believed what the PNAC plotters had asked Bush 43 to tell them. What if they had lied? What if they themselves were the men behind yet another combined CIA-Mossad operation, organized in Al Queda’s name, to trick Muslim suicide bombers into attacking the WTC and the Pentagon? By blaming Al Queda for 09-11, the gang of four obtained massive global support for a War on Terrorism. Who benefited most from 09-11?
Eén der laatste Nederlandse journalisten, wijlen Willem Oltmans in Bomb Texas (uitgeverij Papieren Tijger 2003, ISBN 90-6728-154-9)

Eerdere columns over dit onderwerp:
* The Grand Chessboard
* 9/11 in plane site

* Download hier de documentaires 9/11 in plane, Painfull Questions, 9/11 The Great Illusion, 9/11 The Greatest Lie ever sold en/of 9/11 Road to Tyranny.
* Bekijk hier de beelden van het instorten van gebouw 7.
* Meer over gebouw 7.

* Meer over Larry
* En nog meer Larry.
* Artikel over O'neill in de New York Metro.
* Documentaire over John O'neill.

* Officiële 9/11 Commissie.
* Lees 1984 van George Orwell online.
* Stop Bush! Demonstratie op 7 mei in Amsterdam!

Veel en veel meer linkjes zijn te vinden onderaan de andere columns van D.C. Lama over dit onderwerp.