vrijdag 29 april 2005

Niet over 9/11
Het Nachtegal van D.C. Lama. Vannacht rond half 3 in het programma van Giel Beelen op 3FM. Terug te luisteren via deze link.

Op uitdrukkelijk verzoek van Giel Beelen zal ik het deze week niet hebben over de aanslagen op 11 september 2001 en de vele aanwijzingen dat dit eigenlijk een inside job was. Geen gemakkelijke opgave, want juist deze week las ik dat twee brandweermannen die op Ground Zero aan het werk waren (Mike Bellone en Nicholas DeMasi) beweren dat zij drie van de vier black boxes hebben overgedragen aan de FBI en dat zij door die FBI-agenten werden gesommeerd daarover te zwijgen.

Maar goed: Gelukkig doe ik ook nog andere dingen. Zo was ik van de week bij een uitgever, met wie ik sprak over het uitbrengen van een nieuwe verhalenbundel. Dat wordt wel weer eens tijd, want het is alweer ruim vijf jaar geleden dat mijn bundel Hasjstickie Drugs uitkwam. Het was een leuk gesprek en met een beetje geluk en daadkracht kunt u dit najaar al de eerste publicatie van mij bij die uitgever verwachten. Na afloop kreeg ik een flinke stapel boeken van die uitgeverij mee, waarvan vooral de boeken van Willem Oltmans mij interesseerden.

Oltmans werd vroeger bij ons thuis altijd als conspiracynut bestempeld omdat hij de Staat der Nederlanden had beschuldigd hem tegen te werken in het uitoefenen van zijn werk als journalist, maar daarin gaf de rechter hem (40 jaar na dato en na heel veel juridisch gedoe) uiteindelijk wel gelijk: hij kreeg een schadevergoeding van 8 miljoen gulden. De boeken die ik kreeg, enkele van zijn laatste uitgaven, dragen titels als Who are the no 1 war criminals (met een Amerikaanse vlag op de voorkant), Global Terrorism (met George W. Bush op de voorkant), Not Guilty (met Osama bin Laden op de voorkant) en New Nazis (met George Bush en Ariel Sharon op de voorkant).

De grappigste titel vind ik die van het boekje Bomb Texas en laat ik zo vrij zijn kort iets uit dit Engelstalige boekje te citeren:

As a journalist, I do not accept Washingtons’s word that Al Queda was guilty of the 2001 attacks. Without the submission of facts and substantial proof, how can anyone take Washington’s word for it?

Kijk, daar kunnen al die nog levende, persberichtovertikkende afgestudeerde School voor Journalistiekstudenten nog iets van leren.

Maar goed, laat ik niet alsnog over die aanslagen op 11 september beginnen. Gelukkig doe ik ook nog andere dingen. Zo ben ik bezig met het maken van een nummer met Def P. en Seda van de Osdorp Posse. Als alles volgens planning verloopt komt dat nummer aanstaande maandag uit en dat is nog net een week voordat George Bush hier over de ruggen van de echte Amerikaanse vrijheidsstrijders de held van de vrijheid komt spelen. Het nummer heet namelijk: Vragen aan George Bush.

Daarin stellen we hem wat vragen over de gestolen verkiezingen in 2000 waarmee hij aan de macht kwam; over zijn drugsgebruik, waarvoor hij volgens zijn eigen fel gepropagandeerde wetten eigenlijk tot op de dag van vandaag in de gevangenis had moeten zitten (wat mij betreft mag ieder mens overigens zelf weten wat hij gebruikt, maar dit terzijde); over de onwettigmatige en zeer vernietigende oorlog in Irak en over... nou ja, dat hoort u volgende week wel, als ik het daar van Giel weer over mag hebben.

Laat ik het hier hebben over hoe leuk het is om een videoclip te maken, want die komt er natuurlijk ook bij. Nou ja.. Voor mij is dat leuk, want het meeste werk daarvoor wordt gedaan door Seda. Die mag alle technische shit realiseren en het enige wat ik doe, is de geschikte beelden uitzoeken. En die zijn er genoeg! Bush sr als vertegenwoordiger van de Carlyle Group met al die Saüdies; Bush met de Bin Laden’s; het vliegtuig waarmee de Bin Laden’s het land uit worden gevlogen; een kaartje van die pijpleiding in Afghanistan, waar Bush tot vlak voor die oorlog nog met de Taliban over onderhandelde; een foto van de nieuwe president van Afghanistan, die als medewerker van de oliemaatschappij Unocal zo lekker zaken deed met Dick Cheney; een shot van dat extreem kleine gat in het Pentagon, waar een Boeing 757 doorheen gevlogen zou zijn; een shot van de plek waar dat vliegtuig in Pennsylvania gecrasht zou zijn, omdat enkele passagiers in opstand zouden zijn gekomen... Och jee... nou dreig ik het daar toch weer over te hebben.

Iets compleet anders dan. Iets wat natuurlijk helemaal niets met 9/11 te maken heeft, maar wel past binnen de komende week van gedenken en bevrijding. Een tijdje geleden zag ik een documentaire bij de Avro over de houding van de filmindustrie in Hollywood ten tijde van het nazi-regime in Duitsland. De strekking luidde dat Hollywood zich weliswaar niet achter die politiek en daden schaarde, maar zich wel heel lang afzijdig hield. Ze vonden het een veel te gevoelig onderwerp en sowieso: De filmindustrie in Duitsland was erg goed ontwikkeld en Hollywood maakte daar graag gebruik. Als de media veel belang hebben bij een goede verhouding met een bepaald land, willen ze daar natuurlijk geen ruzie mee.

Zelfs toen de Reichstag afbrandde door toedoen van de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe (en volgens de meeste historici met behulp van de Duitsers zelf) en Hitler deze gelegenheid aangreep om met een soort Patriot Act de burgerrechten keihard aan te pakken, besteedde Hollywood er geen aandacht aan. Zelfs toen Hitler op onwettige gronden andere landen begon aan te vallen (Volgens hem was dat nodig uit zelfverdediging.), hield Hollywood zich nog afzijdig.

Er was één uitzondering: Charlie Chaplin maakte The Great Dictator, een overduidelijke anti-Hitlerfilm, waarin hij de ware aard van Hitler probeerde te persifleren. Dat moest hij echter wel helemaal zelf financieren, want de Hollywoodstudio’s durfden hun handen niet aan het onderwerp te branden.

Charlie Chaplin. Hoeveel mensen zouden hem nog als een held beschouwen?

Linkjes:
* Info over deze docu
* Site Osdorp Posse
* Hasjstickie Drugs online bestellen (onder de D van DC Lama)

Columns die wel over 9/11 gaan (met vele linkjes naar documentaires en sites hierover):
* Persoonlijke 9/11-verhalen (Nachtegal dd 15 april 2005)
* The Grand Chessboard (Het Nachtegal dd 18 maart 2005)
* 9/11 in plane site (Het Nachtegal dd 28 januari 2005)