vrijdag 11 maart 2005

EssensiE nummer 93
Minister Donner laat een dom proefballonnetje op om "de subcultuur rond cannabis" aan te pakken (we zien al een verbod op Cypress Hill-cd's, Cheech & Chongfilms en dagboekaantekeningen van Franklin D. Roosevelt voor ons), maar de EssensiE van maart 2005 (jaargang 9, nummer 93) ligt alweer gewoon in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin uiteraard de columns van D.C. Lama (het stuk 'Geerter Nogwilderer'), Def P., Giel Beelen, Mokum, Simon Vinkenoog, Arno Adelaars, onze hoofdredacteur en en Tygo Gernandt, maar die zijn helaas nog niet online te lezen. (i.v.m. nieuwe website van EssensiE... je kunt nog wel de oude columns bekijken.)

Verder: de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 'verticaal kweken'; het tweede deel van de serie '60 jaar Bob Marley' door Derrick Bergman; een interview met ex-Chippendale Maurice van der Toorn; een reportage over Haarlemmermeer en een interview met Bart Chabot en Jules Deelder:

'Persoonlijk ga ik liever dood omdat ik teveel drugs heb gebruikt, dan dat ik de pijp uit ga omdat ik teveel op kantoor zit, teveel vreet of het aan mijn hart heb ofzo. Het maakt toch geen tyfus uit wanneer je dood gaat of hoe oud je wordt? Iedereen gebruikt wel wat, alleen is het ene legaal en het andere niet. Wat dacht je van al die dokters die je zogenaamd gezond moeten maken of je leven redden, die gasten worden ondertussen steenrijk door de dope die ze legaal mogen voorschrijven, wat is het verschil dan, zeg het mij maar? Weet je wat het is: die legale pharma-mafia heeft er gewoon de tering in als jij opeens je eigen dokter gaat spelen en hun troep niet slikt, daarom hebben we een Opiumwet.' (Jules Deelder)

Uiteraard ontbreken ook de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

In de Net Goed (Lama's rubriek over undergroundmuziek via Internet) aandacht voor de sites van Gouda Spoort Nie, Verwarring), Goudse Snippers (Nederhop uit Gouda), Blind Trash (‘heavy muziek die draait om de groove en de melodie’), 2nd Hand Sneakers (ska), Climax (Nederhop) en Dependent ('straight forward punkrock' uit Eindhoven) en Coffee Shower (uit ItaliĆ«).

Niet te vergeten: de strip van Spekkie Big, de beste kweektips en de belangrijkste krantenknipsels op drugsgebied.

In het Legalize! War on Drugsjournaal, naast de quote van de maand...

"We maken het van een strafrechtelijk probleem een probleem van volksgezondheid en de miljarden die we daarmee overhouden, gaan we besteden aan zaken waar de gewone burger echt wat aan heeft, namelijke een goede politie."
(Peter R. de Vries in de Volkskrant op de vraag of hij drugs wil legaliseren.)

... veel berichten over de war on drugs in binnen- en buitenland (goed nieuws uit Belgiƫ, Spanje, Canada en Polen; slecht nieuws uit Nederland) en de column van De Legalees:

64 % and growing!
‘Legaliseer dit!’ kopte de Nieuwe Revu afgelopen maand met een groot wietblad op de cover. Volgens een eigen onderzoek was 64 procent van de Nederlanders daar voorstander van, een voor Legalize! bemoedigend getal. Hoofdredacteur Mark Koster bleek ook wat betreft andere drugs met ons op eenzelfde lijn te zitten: ‘Ik ben voorstander van het legaliseren van drugs, omdat het ons 3,9 miljard euro aan zinloze opsporing scheelt en de mens best zelf kan bepalen waaraan hij verslaafd wordt.

De Revu stopte in samenwerking met Sensi Seeds twee zaadjes bij ieder tijdschrift, die menig balkon, tuintje of zolder de komende tijd hadden kunnen opfleuren. Maar helaas: Albert Heijn, supermarktketen Laures, Shell en Exxon Mobile verwijderden de zaadjes of haalden zelfs het complete nummer uit de schappen. Reden voor Stichting Legalize! om een actie op poten te zetten en dus stonden wij die maandag al voor de Albert Heijn op het Amsterdamse Museumplein om alsnog zaadjes uit te delen.

Het werd een geslaagde actie met veel persbelangstelling van vooral radiozenders. Zo konden we ook uitleggen dat supermarkten sowieso wel wat meer belangstelling voor die plant mogen tonen, omdat hennep voor veel producten in de supermarkt een milieuvriendelijker alternatief is. Toch is bijvoorbeeld hennepstrooisel voor in de kattenbak daar niet te krijgen. Alleen de vogels mogen van de grootgrutter van het hennepzaad genieten, want dat troffen we wel aan in een pakje vogelzaad.

Voordat iedereen die plant volledig op waarde weet in te schatten, zal er waarschijnlijk iets anders moeten gebeuren: dat wat 64 procent van de bevolking al begrijpt.
De Legalees