zondag 30 januari 2005

PERSBERICHT: Legalize! deelt cannabiszaad uit voor de Albert Heyn
maandag 31 januari 11.30 uur op het Museumplein te Amsterdam

Stichting Legalize! deelt maandag 31 januari cannabiszaadjes uit voor de Albert Heyn op het Amsterdamse Museumplein. De actiegroep protesteert daarmee tegen het besluit van diverse supermarkten en andere distributiepunten om de cannabiszaadjes die deze week bij de Nieuwe Revu waren gevoegd te verwijderen.

‘Legaliseer dit!’ kopte de Nieuwe Revu van deze week, een stelling waar volgens een eigen onderzoek door 64 procent van de Nederlanders mee wordt ingestemd. Legaliseren van drugs wordt door veel betrokkenen bepleit, van politie-agenten tot hulpverleners en van artsen tot rechters. Alleen door legalisering is volgens de stichting een verstandig drugsbeleid mogelijk, terwijl in het huidige politieke klimaat een steeds verdergaande criminalisering van handel, gebruik en productie gaande is. Cannabiszaad is in Nederland legaal en zou daarom zonder problemen via supermarkten verspreid kunnen worden. Het besluit van de supermarkten noemt Legalize! hypocriet, zeker in de wetenschap dat alcohol, porno en tabak wel gewoon in de winkels verkrijgbaar is.

Industriële hennep
Supermarktketens vertonen al langer een hypocriete houding ten aanzien van cannabis. Producten van (niet?psychoactieve) hennepplanten, zoals strooisel voor de kattenbak, kleding, touw, papier, verf en zeep, worden op een milieuvriendelijke manier gefabriceerd, maar worden in de winkels geboycot. Het zaad van de hennepplant kent een hoogwaardige voedingsolie en verdere toepassing van industriële hennep zou op substantiële wijze de CO2-uitstoot verminderen. In de Gouden Eeuw was hennep een van Nederlands belangrijkste industriële gewassen.

Supermarkten
De Albert Heyn is niet het enige distributiepunt dat de zaden van de Nieuwe Revu heeft verwijderd. Ook de bij Laurus aangesloten supermarktketens en Shell hebben de zaden weggehaald of hebben zelfs het hele nummer uit de handel genomen. De distributiepunten werken hierdoor mee aan een verdere negatieve beeldvorming omtrent de cannabisplant.

Actie op het Museumplein
Legalize! zal vanaf 11.30 uur voor de Albert Heyn op het Museumplein aanwezig zijn. Verschillende actievoerders zullen aan voorbijgangers hennepzaadjes uitdelen en diverse producten van hennep worden bij een standje tentoongesteld. Om 12.00 uur zal de actie ter plaatse worden toegelicht door een medewerker van Legalize!

Stichting Legalize!
Stichting Legalize! streeft ernaar drugs uit het strafrecht te halen. Om dat te bereiken organiseert Legalize! jaarlijks een grote demonstratie in Amsterdam (dit jaar op zaterdag 4 juni) en diverse meer kleinschaliger acties. Legalize! brengt een tweemaandelijks war on drugsjournaal uit en mengt zich in het publieke debat.

***
Voor meer informatie over industriële hennep en hennepproducten: www.hempflax.com
Site Stichting Legalize! www.legalize.net