zaterdag 15 januari 2005

Natural American Spirit
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 15 januari 2004. Iedere vrijdag- op zaterdagnacht op 3FM in het programma van Giel Beelen. Terug te luisteren via deze link.

Een van de voordelen van de tsunami, is dat we dit jaar grotendeels bespaard zijn gebleven van de traditionele berichten rond oud en nieuw. Zo heb ik gelukkig niets hoeven te horen over die nieuwjaarsduik in Scheveningen, die van oorsprong kosteloze traditie die om nutteloze redenen een reclamestunt voor het afvalvlees van de bio-industrie is verworden. Gewoon stuitend: al die Made in China-mutsjes die moeten benadrukken hoe oer-Hollands die Unoxrookworsten zouden zijn, omdat al die Nederlanders geen enkele schaamte kennen zo’n dom mutsje te dragen.

Ach, de voordelen van die tsunami: ik bedoel het niet zo cru. Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er daar is gebeurd en het is ook hartstikke mooi dat er zoveel geld is ingezameld door al die B.N.’ers die ons de rest van het jaar zo efficiënt weten af te leiden van de daadwerkelijke problemen in de wereld.

Maar die traditionele nieuwsitems rond oud en nieuw: laten we blij zijn dat we daar even van verlost waren. Normaal heb je de eerste twee weken van het nieuwe jaar constant dat gezeur over stoppen met roken in de media, maar daar heb ik dit jaar gelukkig niet al te veel van gemerkt. Het staat natuurlijk ook een beetje lullig om over de gevaren van roken te beginnen, als je je realiseert dat je ook gewoon de pijp uit kunt gaan door een totaal onverwachtse speling van de natuur.

Hoewel: misschien is het wel goed om die anti-rooklobby eens wat beter in de gaten te houden, want de Stichting Stivoro bijvoorbeeld, toch wel één van de meest paternalistische organisaties van dit land, is momenteel zelfs bezig met een lobby om kinderen voortaan standaard in te laten enten met een vaccin tegen roken. Volgens Stivoro moeten kinderen op 9-jarige leeftijd van de overheid een prik krijgen waardoor mensen geen genot meer ervaren van het roken. Misschien is het wel een leuk idee om mensen ook in te enten tegen het genot van seks, zodat ook de aidsepidemie beëindigd kan worden. Wist u trouwens hoeveel ziektes de mens krijgt door het eten van vlees? Kan er dan geen vaccin ontwikkeld worden waardoor je van een hap vlees onmiddellijk moet gaan kotsen? Weet u hoeveel mensen er jaarlijks in het verkeer dood gaan? Kan er dan geen vaccin worden ontwikkeld waardoor mensen onmiddellijk claustrofobisch worden wanneer zij in een auto stappen? Kan er sowieso geen pil worden ontwikkeld waarmee de mens nog slechts haar genot haalt uit het werken voor de kapitalistische heilstaat en het toejuichen van de grote leider met zijn Playmobielkapsel? Dan hoeft Balkenende ook niet meer uit te leggen dat mensen weer respect moeten krijgen voor de autoriteiten en kan iedereen vrolijk met zijn identificatiepapieren rondlopen om het het gezag maar niet al te moeilijk te maken.

Toch grappig dat juist nu het wetenschappelijke tijdschrift Plos Biology met een artikel komt waaruit het medische nut van nicotine blijkt. Het zou helpen bij maag- en darmklachten, tegen overgewicht, Alzheimer, Parikinson en volwassenen met ADHD. Mits zij natuurlijk niet zijn ingeënt, lijkt mij, want dan biedt je lichaam kunstmatige weerstand tegen dat middel.

Maar goed: een overheid die macht wil behouden, doet er natuurlijk beter aan de jacht op paria’s te verhevigen, dan de mensen gewoon goed te informeren op basis waarvan zij zelf kunnen beslissen.

Tijd dus voor een beetje rookvoorlichting: Shag en sigaretten bestaan uit tabaksbladeren, die al bestonden voordat de Indianen hun land aan de blanke overheersers moesten afstaan. In tabaksbladeren zit een natuurlijke hoeveelheid teer en nicotine, die vrijkomen zodra men deze bladeren rookt. De Indianen kenden aan het roken van tabak geneeskrachtige werking toe, wat in onze huidige maatschappij (in ieder geval tot de publicatie in dat wetenschappelijk tijdschrift) werd afgedaan als onzin.

Het is ook niet gemakkelijk om zelf de werking van tabaksblad goed te kunnen beoordelen, want de meeste sigaretten- en shagmerken kennen zo’n 4.000 toevoegingen: smaakstoffen, bindmiddelen, bevochtigingsmiddelen en fabricagehulpstoffen. Nou weet ik eerlijk gezegd ook niet precies weet wat de effecten zijn van stoffen als propenylguaethol, sclareolide of methyl-cyclopentenolone (ik heb al moeite om het uit te spreken), maar dat je er allemaal verschrikkelijke ziektes van kunt krijgen geloof ik graag. Teveel nicotine en teer is niet goed, maar dat geldt voor ieder product dat je kunt consumeren.

Toch hoor je onze lieve overheid nooit over het roken van tabaksblad zonder die 4.000 toevoegingen. Terwijl het toch gewoon bij je sigarenboer te koop is: Natural American Spirit, het enige merk zonder al die toevoegingen, met zo’n grappig Indiaantje op de voorkant.

Ik weet niet precies of 3FM nu een boete kan krijgen wegens één of andere regel, want is alweer 15 januari en dat schijnt er toch echt te laat voor te zijn, maar ik doe het toch: ik wens u allen een gezond 2005.

Links:
* Krantenbericht over vaccinatie tegen roken.
* Stichting Stivoro
* Plos Biology
* Lijst met toevoegingen in Philip Morris-producten
* Natural American Spirit
* Stichting Rokersbelangen.
* De bullshit over het sponsoren van de nieuwjaarsduik.