woensdag 5 januari 2005

EssensiE nummer 91

Een nieuwe maand, een nieuwe EssensiE. Verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops. Met daarin uiteraard de columns van:

Arno Adelaars
Def P.
Giel Beelen
Mokum
Simon Vinkenoog
onze hoofdredacteur
en D.C. Lama (verhaal: 'Nieuwjaar')

Verder: Ger de Zwaan opent de eerste mediwietwinkel in centrum Rotterdam; Nederhasj maken met de Ice-O-lator; een interview met het nichtje van Maxima, dat haar geld verdient met paaldansen (een spontane leuke meid met grote natuurlijke borsten), een reportage over het zwartgeldparadijs genaamd Miljonair Fair, een verhaal over cannabisteelt in Columbia, een interview met DJ Sunny D en eentje met Tygo Gernardt, die sinds deze maand ook een column in de EssensiE heeft. Tot slot nog een interview met Dian Hanson (sexredacteur van Taschen) door Derrick Bergman (check ook de site van Derrick op www.gonzomedia.nl).

Uiteraard ontbreken ook de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

In de rubriek Net Goed (undergroundmuziek via Internet) aandacht voor de sites van Made in da Shade (de leukste theatergroep van Nederland), Toprak (rapper in de effectief geboycotte film Cool), Wildeman (Nederlandstalige rock), Nemesa (metal-gothic) en Infinate Dawn (metal-gothic).

Niet te vergeten: de strip van Spekkie Big, de beste kweektips en de belangrijkste krantenknipsels op drugsgebied, zoals het NRC-stuk over crimonoloog Tim Boekhout van Solinge, die onlangs promoveerde op het Europese drugsbeleid. Zijn conlusie:

'Een overheid kan drugsbeleid voeren wat ze wil, invloed op het aantal gebruikers heeft dat niet. Wel op de omstandigheden waaronder drugs worden gebruikt. Je kunt zoveel mogelijk mensen arresteren, zoals in Zweden en Frankrijk, of je kunt proberen zoveel mogelijk de schade te beperken, zoals in Nederland.' (...) 'Drugs verdwijnen niet. Cannabis en cocaïne hebben zich een plaats verworven in de maatschappij. De meeste gebruikers krijgen geen problemen.'

Het War on Drugsjournaal van Stichting Legalize! verschijnt voortaan iedere twee maanden in de EssensiE. Met daarin uiteraard de belangrijkste berichten over de war on drugs in binnen- en buitenland, de quote van de maand...

'Waarom zou je coke niet legaliseren en hasj wel? Het verstand dient toch altijd voorop te staan? Met een houding van ik zie niks en ik weet niets, bereiken we tegelijkertijd ook absoluut niets. (...) Niet door te verbieden, maar juist door algehele legalisering kunnen de risico's voor de volksgezondheid worden beperkt.'(Theo van Gogh, 1998)

... en de column van De Legalees:

Pindakaas
Column van De Legalees, januari 2005

Zo heel af en toe lees je het wel eens in de krant: bij product X is een productiefout geconstateerd die gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Gelukkig is dan goed na te gaan wanneer die producten zijn gemaakt, hoe ze gedistribueerd zijn en hoe je die producten kunt herkennen, waardoor de schade over het algemeen zeer beperkt blijft. De producenten hebben een wettelijke verplichting hun klanten op de hoogte te brengen en wanneer zij daarbij in gebreke blijven, kunnen zij wettelijk worden vervolgd.

Voor drugs geldt dit allemaal niet. Er zijn er namelijk geen aanspreekbare producenten en distributeurs, want wanneer ze bekend zouden zijn, moeten ze volgens de wet sowieso moeten worden opgepakt. Het probleem dat vorige maand in Nederland speelde zou in het geval van legalisatie dan ook een stuk makkelijker zijn opgelost. Op verschillende plekken werd atropine in cocaïne aangetroffen en daarvoor zijn (op het moment van schrijven) al 20 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Atropine wordt onder andere als oogdruppels gebruikt. Er is geen bedrijf dat er aan zou denken zoiets met pindakaas te doen, maar aangezien drugshandelaren zich altijd aan het zicht moeten onttrekken, kan je met slechte bedoelingen net zo goed wegkomen als met goede bedoelingen. Volgens de huidige wetten zijn de bedoelingen van een dealer sowieso slecht, want dat is en blijft in die redenering altijd een gemene drugshandelaar.

In Oostenrijk wordt in de strafbepaling bij drugszaken wel een onderscheid gemaakt. Wie kwalitatief slechte drugs verkoopt met hogere gezondheidsrisico’s, kan op een hogere straf rekenen dan iemand die zijn klanten gewoon van een zuiver, maar illegaal genotmiddel wil voorzien. Daardoor denk je nog wel een keertje extra na voordat je uit puur winstbejag je verkoopwaar met oogdruppels gaat versnijden. Een betere oplossing is natuurlijk alle drugs legaliseren, want er zullen altijd mensen zijn die pindakaas blijven eten. Dat vinden zij namelijk lekker.
De Legalees