woensdag 28 april 2004

Goed, het goede zaad doen we in
maart, april, mei in de grond

(Nederwiet - Doe Maar)

PERSBERICHT:
LEGALIZE! MOEDIGT CANNABISROKERS AAN WIETZAADJES TE PLANTEN


Met een ballonnenactie bij het Haagse Binnenhof zal Stichting Legalize! op maandag 3 mei cannabisgebruikers aanmoedigen wietzaadjes te planten. Het houden van vijf plantjes is in Nederland de enige wijze om zonder opsporingsproblemen cannabis te kweken en mei is de laatste zogenaamde ‘plantmaand’. Om deze gelegenheid niet ongemerkt voorbij te laten gaan, worden er om 16.00 uur ballonnen met zaadjes van de cannabisplant opgelaten. Dichter des vaderlands Simon Vinkenoog zal tijdens deze actie een gelegenheidsgedicht voorlezen. Legalize! demonstreert hiermee tevens tegen het repressieve drugsbeleid van het kabinet.

Stichting Legalize! is van mening dat het repressieve beleid van het kabinet Balkenende onverstandig is. Ondanks de roep om een liberaler beleid door bijvoorbeeld rechters, artsen, politie, hulpverleners en verenigingen van drugsoverlast, houdt de regering vast aan het law & order-principe, dat gedoemd is te mislukken. Toch wil Legalize! de ruimte waarin cannabis op legale wijze geproduceerd kan worden ten volle benutten. Wie over een tuintje of balkon beschikt, kan met weinig inspanning in zijn eigen cannabis voorzien. Wie in maart, april, mei de zaadjes in de grond stopt, kan in het najaar oogsten. In principe kan daarbij het nummer Nederwiet van Doe Maar als handleiding worden gebruikt, maar op de site van Legalize! (www.legalize.net) is vanaf 3 mei nog een stuk uitgebreider te lezen waar men rekening mee moet houden.

Spread the seed
De zaadjes worden aan de ballonnen bevestigd met speciale oplosbare theezakjes, zodat de zaadjes na landing ook daadwerkelijk tot planten kunnen uitgroeien. Deze zogenaamde spread the seed-acties bestaan al langer: er zijn zelfs speciale zaden ontwikkeld die via deze manier van verspreiding de beste kans hebben om te ontkiemen.

Simon Vinkenoog
De ballonnen worden op maandag 3 mei om 16.00 uur losgelaten op het Buitenhof (bij het Binnenhof) in Den Haag. Schrijver en cartoonist D.C. Lama zal de gelegenheid inleiden; Dichter des Vaderlands ad interim Simon Vinkenoog zal een gelegenheidsgedicht voorlezen.

Million Marijuana March
De actie valt samen met de Million Marijuana March, waarbij wereldwijd in meer dan honderd steden gedemonstreerd wordt voor de normalisering van cannabis. Legalize! organiseert haar jaarlijkse demonstratie tegen de war on drugs zoals gebruikelijk begin juni. Op zaterdag 5 juni vindt de streetrave in Amsterdam plaats; een dag eerder het debat.

***
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Legalize!: lama@legalize.net

Links:
Legalize! www.legalize.net
Million Marijuana March www.millionmarijuanamarch.org
Simon Vinkenoog www.simonvinkenoog.nl

SPREAD THE FLYER
Feest op de planeet
Iedere drie weken treedt D.C. Lama op in Theater de Engelenbak, waar hij de Open Bak afsluit met de muzikale column 'Feest op de planeet'. De aflevering van gisteravond is terug te luisteren via onderstaand mp3'tje:

Feest op de planeet 27 april 2004-D.C. Lama met de Bak Band (mp3 - 3:59 min)

De tekst luidde:

standaard refrein:
‘t was weer een fijne week op aarde
zo’n week die je niet snel vergeet
en wie het nog weet
die mag het zeggen
het was weer feest op de planeet


Het nieuws van deze week.....

André Kuiper in de ruimte, moest met Balkenende praten.
Hoort hij bij die 26.000, die zo ‘t land moesten verlaten?
Donald Duck hangt in het Cobra, samen met Knabbel & Babbel,
Mickey Mouse en Broer Konijn, Willie Wortel en Karel Appel.

Een seksverbod in 't Naarderbos, ik wist niet dat het daar gebeurt.
‘K zal binnenkort eens onderzoeken wat men daar dan zo afkeurt.
Johan Friso en Mabel Wisse, hiep hiep, nou ja, zij gingen trouwen.
Deed ie dat nou vanwege dat nieuws, over homo’s van gebouwen?

refrein

Grijp een homo bij zijn kladden en gooi ‘m van een hoog gebouw
Met wat geluk, zo zegt een oud boek, valt ie dan toch nog op een vrouw.
Da’s toch een minderwaardig wezen; vrouwen tellen niet echt mee.
Ja, ‘t zijn verheffende gedachten, daar in die El Tawheed moskee.

Dus demonstreren bij de Wester, al stond daar slechts een handjevol.
‘T was lang zo druk niet als in Leiden, maar ja: daar stond dus een idol.
Die kunnen ook goed homo zijn, en dat is toch ook okay?
Goed, ik sluit een compromis: we gooien Jamaï wel naar benee.

refrein

Ja, dat is me toch wel wat, hier in het vrije Amsterdam
heb ik geen enkele behoefte aan zo’n achterlijke imam.
Maar om zo’n boek nou te verbieden, alsof Internet niet bestaat.
Wat denk je daar mee te bereiken? Dat het ongeveer zo gaat:

‘Uh... Hoofd naar voren of hoofd naar achteren?’ -‘Ik weet het niet! ‘Hoe moet dat nou?’
‘Ach wat maakt het eigenlijk uit? Mijn eigen zus valt op een vrouw!’
Lijkt mij beter gewoon te zeggen: Blijf van onze homo’s af.
Intolerantie, dat is domheid, dus liever repliek dan weer een straf.

refrein 2x

Volgende optredens: 18 mei (Engelenbak, Amsterdam), 27 mei (P60, Amstelveen)

maandag 26 april 2004

5 jaar op de Gezonde Roker
Deze week tekent D.C. Lama 5 jaar voor De Gezonde Roker, het e-zine met bijdragen van o.a. Theo van Gogh, Pamela Hemelrijk, Paul Ruijs, Ebru Umar, Micha Kat, Harry van Bommel, Bernadette de Wit, Gregorius Nekschot, Jort Kelder en Michal Korzec. Ter gelegenheid van dit eerste jubileum zijn tekeningen die D.C. Lama voor andere media maakte nu ook online te zien: klik daarvoor hier

Voor Spuit 11, tijdschrift van de MDHG
Voor Babel, maandblad van de faculteit der Geesteswetenschappen UvA
Voor Rocksound
Freakin Egg
Freakin Egg Deluxe
Voor Veronicagids en stripboek Verfallstad (Met Def P.)
Voor Legalize!-actie 3 mei 2004
Voor Onze Wereld, tijdschrift van de Novib (Met Frank Bosma)
Voor Onze Wereld (2), tijdschrift van de Novib (Met Frank Bosma)
Voor de Consumentengids, tijdschrift van de Consumentenbond
Voor D.C. Lamail, 11 september 2001 23.00 uur
Voor EssensiE, Zeer Geachte Afgevaardigde
Overal geweigerd, Zeer Geachte Afgevaardigde
Voor Zone 5300

zondag 18 april 2004

De Alien met animatie
Het nummer De Alien (combinatie van Nederhop en literatuur i.s.m. Enec en Gonzo) is nu ook als mp3 te beluisteren via Nuwijweer.nl. Klik hier om het hele artikel te lezen en ook de bijbehorende animatie van Jeroen Steehouwer te zien.

maandag 12 april 2004

Zone 5300
De nieuwe Zone 5300 is uit. Met o.a. Haagse Harry, Djanko, Strandman, Marcel Ruijters ('De Bush-Nazi-connectie'), Spekkie Big en het verhaal 'winkeldineetje' van D.C. Lama:

Winkeldineetje
Door D.C. Lama

Wilfried was rijk, daar maakte hij ook geen geheim van. Hij was net iets ouder dan ik, maar werkte in de vastgoedsector in plaats van iets vaags in de kunsten te doen en verdiende daarom aanmerkelijk meer dan ik. Omdat hij altijd zo smakelijk om mijn cartoons kon lachen, had hij mij via e-mail uitgenodigd voor een diner en borrel in een chique tent in mijn eigen stad. Omdat ik altijd nog kon beslissen dat ik ineens heel dringend weg moest en hij sowieso alles zou betalen, was ik op zijn uitnodiging ingegaan. Dressed in black liep ik de afgesproken toko binnen: een kille met lichtkleurig hout betimmerde ruimte, waar klinkend servies op beschaafde wijze boven de conversaties uit te horen was. Ik gooide mijn fietssleutels een paar keer met mijn rechterhand omhoog en zag dat ik gewenkt werd door een man in een ronde fauteuil aan een tafeltje in de hoek. Wilfried was gekleed in een keurig pak van enigszins maffiose snit. Type ‘hard werken, gezond verstand, een beetje geluk en langzaam maar zeker zoekend naar een diepere betekenis van het leven’.

‘Ik maak nooit cartoons in opdracht, dus verwacht er zelfs geen als ik je hele portemonnee heb opgezopen,’ zo groette ik hem. Wilfried was opgestaan en schudde mij vriendelijk de hand: ‘Er zitten plastic kaartjes in mijn portemonnee die dat onmogelijk maken. Zelfs als we zouden besluiten naar de andere kant van de wereld te vliegen en daar verder te drinken.’ Lees verder in Zone 5300, voorjaar 2004. Voor verkoopadressen: klink hier.

Het verhaal is geillustreerd door Ottograph, die eerder ook de graphics maakte voor het door D.C. Lama bedachte computerspel het van de grond af!-labyrint.

Website Zone 5300: www.zone5300.nl

donderdag 8 april 2004

Reclamevrij
Om deze site zonder hinderlijke pop-ups te bekijken, kunt u 'm bookmarken op http://members.ams.chello.nl/c.g.kok/dclama/index.htm

EssensiE van april 2004
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39,40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81....

en als Donner de oorlog dan echt aan het mooie plantje verklaard, is er gewoon een EssensiE nummer 82. Vanaf nu verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin uiteraard de columns van:
D.C. Lama (het verhaal 'Koning Koffiezetten')
Def P.
Simon Vinkenoog
Giel Beelen
Arno Adelaars
Mokum
en onze hoofdredacteur

Verder o.a.: een reportage over qat, een verslag over de tegenwerking die de familie Dronkers (bedrijf: Hempflax) steeds van de overheid moet ondervinden bij de productie van hun uiterst milieuvriendelijke vezelhennep, een interview met kickboxer Melvin Manhoef, een cursus mediwiet kweken, een overzicht van zomerfestivals, aandacht voor het verbod op ephedra en een interview met de band Spinal Tap.

Uiteraard ook alle brancheberichten: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen, de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en het war on drugsjournaal van Stichting Legalize!

In de rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van Radio Patapoe (bedreigde radio), Maximus Prime (hiphop), Reel (industrial dance metal), d'OPK (Nederhop), Orbis Pictus en Oké Dan.

EssensiE is ook voor een gedeelte online te lezen, maar een bezoek aan een growshop is deze maand ook zeer aan te raden. Want onthoud:

Het goede zaad doen we in maart, april, mei in de grond... en dan is het september en tijd voor de oogst. (Doe Maar!)

woensdag 7 april 2004

Nieuwe cartoon op De Gezonde Roker.nl

We ain't goin' out like that, we ain't goin' out like that. (we ain't goin' out!).

Feest op de planeet
Iedere drie weken sluit D.C. Lama de Open Bak van Theater de Engelenbak af met een actuele tekst op muziek van Loudon Wainwright III, gespeeld door de Bak Band. De tekst van gisteren luidde:

't was weer een fijne week op aarde
zo’n week die je niet snel vergeet
en wie het nog weet
die mag het zeggen
het was weer feest op de planeet


Herinnert u nog die beelden van dat standbeeld op dat plein?
Saddam Hussein die was gevallen en dat was ook best wel fijn.
De motieven waren bullshit, dat geeft Powell nu zelfs toe,
maar we kwamen en we bleven en we zijn nog lang niet moe.

Dus wij gaan het daar wel winnen: kapitalisme, vroeg of laat.
‘t is ’n feest daar met soldaten: ze slepen ze hossend door de straat.
Eerst de soennieten, nu ook shi’ieten en de jihad uit ieder land.
In het noorden: VS en Spanje; in het zuiden zit Nederland!
(Refrein)

Is het nog oorlog? Het lijkt er wel op: zo is er nog oorlog in Tibet.
Een miljoen vermoorde Tibetanen, omdat het door China wordt bezet.
In China, daar is onze JP deze week handel aan ‘t bedrijven.
en zegt: ‘Gaat goed hier met de mensen.’ Hij ondervindt het aan den lijve.

Nou ja, hij wordt dan niet gemarteld en mag ook best Internet kijken,
zit niet vast voor demonstraties en ziet ook geen gevangenislijken,
Amnesty zegt wel: ‘Het gaat juist slechter’, maar ook Bot zegt: ‘Onzin is dat!
Het gaat hier goed!’ Hij mocht zelfs kijken in die mooie Verboden Stad.
(Refrein)

Dan is er ook nog een war on drugs, vandaag is ephedra verboden.
Daar is nog geen misbruik van bekend, maar dat gaan ze nu dus ook verklooien.
Elk verbod dat leidt tot misbruik, en tot misdaad, da’s bekend
Maar drugsbeleid loopt op emoties en de feiten worden miskend.

Harde taal: softdrugs is harddrugs, althans: sinds Donner minister is.
Hij heeft zelf nooit iets gebruikt en weet dus niets van cannabis.
Maar alles wordt alleen maar harder vanwege de druk van overzee.
Ik trek mijn eigen conclusies maar: Ik vlieg met André Kuiper mee!
(Refrein 2x)

Volgende optredens in de Engelenbak: dinsdag 27 april en dinsdag 18 mei. Nieuw op dinsdag: de eurobar! (Bier, wijn en fris: 1 euro)

maandag 5 april 2004

Kopspijkers

D.C. Lama verbetert de wereld op zaterdagavond.

En 206 cartoons in het archief.

Rude Rich & The Highnotes
Een geweldige cd en een recensie van DC: Soul Stomp van Rude Rich & The Highnotes op Musician.nl

Andere recensies van Lama op het net:
Deelder draait - Jules Deelder compilatie (Jazz - Musician.nl)
Vinyl Voodoo - C-Mon & Kypski (Hiphop - Musician.nl)
Rayalistisch - Raymtzer (Nederhop - Musician.nl)
The Struggle Continues - Looptroop (Hiphop - Musician.nl)
The Next Step - James Brown (used to be Funk - Musician.nl)
Hot 'n Funky - Seven Eleven (Funk - Musician.nl)
Kanonnevlees - ABN (Nederhop - Zone5300.nl)
Homegrown/Meervoudig Onverzadigd Vet (Nederhop - Zone5300.nl)
Traditions - The Proov (Hiphop - Zone5300.nl)
Door Merg & Brain - Brainpower (Nederhop - Zone5300.nl)