donderdag 23 december 2004

Het D.C. Lama Jaaroverzicht
Een vermoorde hoofdredacteur; ruzie en wiedergutmachungsschnitzels met Giel Beelen; een nieuwe column bij de RVU; drie demonstraties tegen het drugsbeleid; enkele producties op cd en iedere drie weken in het theater. Om het de jongens en meisjes van de AIVD wat makkelijker te maken: een overzicht van Lama's activiteiten van 2005.

De meeste links verwijzen naar pagina's die binnen hetzelfde frame openen. U kunt dan terug naar het jaaroverzicht door een pagina terug te surfen. De maandaanduidingen verwijzen naar de EssensiE-cover van die maand, waar uiteraard iedere maand een column van Lama in heeft gestaan en een overzicht van undergroundmuziek via Internet (zie het Lamalog-archief). In de EssensiE van december staat overigens een goed jaaroverzicht van (soft-) drugsbeleid in Nederland.

Januari
* Alleen met heel veel politiebewaking mogen ook de bewoners van Floradorp nieuwjaar vieren. Ook op de treinperrons is repressie een feit.
* D.C. Lama start met Job Joris Arnold en Derrick Bergman het Legalize! War on drugsjournaal. Zie daarover ook deze column.
* Rob Outkerk wordt door één of andere mediahoer beschuldigd te betalen voor zijn seks en coke te snuiven. Over dat laatste heeft D.C. Lama nog een opmerkelijke correspondentie met de Volkskrant.
* D.C. Lama wordt weer eens D.J. Lama tijdens de Highlifebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. (Dit jaar op 21, 22 en 23 januari.)

Februari
* De Moordgasten brengen hun album uit; D.C. Lama schreef het voorwoord. Later dit jaar nam D.C. Lama nog een nummer op met De Moordgasten, maar wanneer deze wordt uitgebracht is nog niet bekend.
* Een interview met D.C. Lama voor het Spaanse tijdschrift Grass Times en het Spaanse tijdschrift Yerba.
* D.C. Lama sluit voortaan iedere 3 weken de Open Bak van Theater de Engelenbak af met zijn tekst op 'Feest op de Planeet.' De eerste aflevering van het nieuwe jaar is in de week van carnaval; het Israëlisch protest met een opgeblazen bus in Den Haag; Gerrit Zalm's nederlaag op de Europese 3 procentsregeling en in de week dat Simon Vinkenoog dichter des vaderlands werd.

Maart
* De 200ste cartoon van D.C. Lama op De Gezonde Roker. De hoofdredacteur is dan nog alive & kickin.
* Ralph Inbar dood; bomaanslagen in Madrid; Donner ontslaat met mensen met commentaar en Poetin mag nog wat jaartjes gemaskeerd dictator blijven... Lama zingt gewoon verder in de Engelenbak.
* Een paar dagen voordat ephedra wordt verboden, deelt Legalize! deze onschadelijke drugs uit aan de deelnemers van de Drugs & Drangconferentie in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van de politieke partijen. Vrijwel alle deelnemers (van hulpverleners tot rechters en van artsen tot comitees tegen buurtoverlast) pleiten voor een betere regulering (en dus meer legalisering) van drugs. Minister Donner komt op het laatste moment binnen, houdt een krankzinnig verhaal dat blijkbaar zowel het CDA-standpunt als dat van de regering is (met argumenten die tijdens de conferentie al zijn weerlegd) en vertrekt zonder ook maar één vraag te beantwoorden. 'Dat zou ongepast zijn in verband met het overlijden van Juliana.'

April
* De site NuWijWeer plaatst De Alien (hiphop/literatuurcollaboratie van Enec, Gonzo en D.C. Lama) op hun site. Met een gif-animatie.
* D.C. Lama publiceert precies 5 jaar voor De Gezonde Roker. Tijd om ook eens wat ander tekenwerk online te zetten (voor o.a. Veronicagids, Onze Wereld, Consumentengids)

Mei
* D.C. Lama en Simon Vinkenoog staan voor Legalize! in Den Haag om cannabisrokers aan te moedigen hun eigen plantjes te kweken. Een geslaagde actie. Voor foto's en toespraakje: zie hier.
* D.C. Lama's stripfiguur Freakin' Egg kan dankzij animator Alfred Brijan ook bewegen.
* Martelende militairen; Rumsfeld's verklaring dat de Irakezen zo blij zijn met die Amerikanen; de eerste gedode Nederlandse soldaat... Lama zingt er over in de Engelenbak (mp3)

Juni
* Meer mensen dan ooit protesteren tegen de war on drugs tijdens de jaarlijkse Legalize!-streetrave. (Helaas ook enkele relschoppers, waardoor het slotevenement wat eerder moet stoppen.) Lama houdt aan het begin van de rave een toespraak. De Zwolse dj Raymond K. (uitgeleverd omdat Nederland gecapituleerd is in de Amerikaanse war on drugs) opent de rave.
* Justitie start de campagne 'Lekker lang zitten.' Lama praat er met Donner over voor Radio 1 en schrijft de column 'Lekker lang trippen'.
* Lama's wekelijkse column in het programma van Giel Beelen op 3FM is weer terug. Met columns als 'Lekker lang trippen' en DHC Diss.

Juli
* Bedreigingen, bedreigingen, bedreigingen... Het lijkt wel fuckin 'verbied alle hiphop'-maand. Een column bij Giel, nog een column bij Giel, een cartoontje, nog een cartoontje en nog een cartoontje moeten wat tegenwicht bieden.
* Balkenende verdraait de geschiedenis om de (vooral voor het bedrijfsleven interessante) EU-grondwet er bij de burgers door te drukken. We ain't going out like that...

Augustus
* Ook dit jaar niet te vergeten: Nederland is gecapituleerd in de Amerikaanse war on drugs. U nie snappe nie? Lezen dan! Kijken dan!
* D.C. Lama neemt een skit op voor de cd Huisvredebreuk van Macro.

September
* Bezuinigingen op de kunsten. Kunstenaars moeten maar marketingslaven worden.
* De Amerikaanse drankprohibitie stopte pas toen het echt volledig uit de hand was gelopen. Qua drugsprohibitie komen ze daar nu aardig in de buurt, blijkt ook de reacties van conservatieve Amerikaanse opinieleiders.

Oktober
* Lama schrijft al jaren korte verhalen voor het blad, maar na de restyling heeft hij dan toch ook een vaste plek: 'De laatste plaats voor D.C. Lama' verschijnt voortaan ieder kwartaal op de laatste bladzijde van Zone 5300. Te verkrijgen via deze verkooppunten.
* 300.000 mensen protesteren tegen het kabinetsbeleid. Ook Legalize! loopt mee. Dit kabinet zou alleen al vanwege haar prohibitionistische drugsbeleid moeten vertrekken.
* Oh ja... we waren ook nog in oorlog met Irak.
* De rechter gelast columnist Luuk Koelman om op 26 januari 2005 voor de Amsterdamse rechtbank te verschijnen. Een rijke bankiersvrouw heeft zich gestoord aan een column over haar en schakelt een dure advocaat in. D.C. Lama steunt Koelman moreel en met een cartoontje voor zijn site. Overigens kunt u nog steeds uw steun aan de Palestijnen geven door op www.stopdebezetting.nl te tekenen. Lama's ondertekening is op mysterieuze wijze van de lijst verdwenen...
* Miljoenen kijkers naar Bush & Kerry... en alleen D.C. Lama lijkt die tranen echt te zien.
* D.C. Lama maakt ruzie met Giel Beelen.

November
* D.C. Lama leest t/m december iedere week een column of een kort verhaal voor tijdens Nachtland van de RVU. De uitzendingen zijn nog steeds online te bekijken.
* D.C. Lama maakt het filmpje 'The Bush & Balkenende Show' met Marco Greve, Alfred Brijan en Johan Steevens. Het zou op 02/11 op www.theovangogh.nl verschijnen.
* 02/11 Lama's overbuurjongen vermoordt op brute wijze Lama's hoofdredacteur. En het blabla is niet van de lucht.
* Zalm verklaart de oorlog. Alsof die nog niet bezig was.
* Donner lastert de vrijheid van meningsuiting en Lama's sacrament.
* Giel en Lama zijn weer vriendjes.

December
* De gezellige woensdagavonden in Winston voor de RVU eindigen omdat Nachtland niet wordt voortgezet. Wel blijven de verschillende uitzendingen gewoon online.
* Cartoons en columns van D.C. Lama staan voortaan ook op De Woeste Weduwe.nl
* D.C. Lama wordt 32:

Now you drop to 32 and it occurs to you
When you hit 33, now you can see
That it's all about skill and the love for the art
Not whose above or whose below in the chart
You got to look in your heart
It's there where you start
I and hip hop are never ever ever apart

(Down the charts - KRS One)