dinsdag 2 november 2004

Rest in peace, Theo van Gogh
Het mailtje met het cadeautje van De Gezonde Roker lag al klaar: vandaag zou mijn filmpje 'The Bush & Balkenende Show' via de site van Theo van Gogh worden aangeboden. Een extra feestelijk geschenk op de dag van de Amerikaanse verkiezingen... De VPRO vond de inhoud toch net iets te controversieel voor uitzending via Nachtpodium, zoals ook al die andere media telkens weer zeiden best om mijn cartoons te kunnen lachen, maar daar zo vaak aan toevoegden dat ik toch echt moest begrijpen dat ze voor publicatie in hun tijdschrift, krantje of wat dan ook niet geschikt waren.

Gelukkig was er nog één man in Nederland die wel snapte dat het niet de taak van een hoofdredacteur is om alle meningen aan de mainstream aan te passen. Theo van Gogh vroeg mij ruim 5 jaar geleden mijn cartoons wekelijks op zijn site te publiceren en heeft, ondanks onze verschillen van inzicht bij diverse onderwerpen, al die tijd niet één keer geprobeerd invloed uit te oefenen op de inhoud ervan. Sterker nog: Theo zocht nog naar vele andere mensen voor zijn site die aan dezelfde mediamechanismen ten prooi vielen en liet De Gezonde Roker uitgroeien tot een waar podium voor afwijkende meningen.

De moord op Theo van Gogh is een dieptepunt in die strijd voor vrijheid van meningsuiting, die de laatste tijd al veel te zwaar onder vuur lag: door de (links- en rechts-) politiek correcte (zelf-) censuur; door de macht van grote conglomeraties (zie hoe het met Theo's film Cool is verlopen); door grenzen aan satire en journalistieke vrijheid te bepleiten; door met advocaten te dreigen bij onenigheid; door fysieke bedreigingen te uiten en dus zelfs met de lafheid van het pistool.

Ik wens de vrienden en familie van Theo van Gogh, in het bijzonder zijn zoontje, bijzonder veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Het land trouwens ook.

D.C. Lama