donderdag 30 september 2004

PERSBERICHT: Legalize! loopt mee tijdens demonstratie op 2 oktober
Stichting Legalize! loopt zaterdag 2 oktober mee tijdens de Keer het Tij-demonstratie tegen het regeringsbeleid. Volgens Legalize! is het tweede kabinet Balkenende verantwoordelijk voor het slechtste en meest repressieve drugsbeleid sinds tijden. Alleen daarom al zou het kabinet moeten aftreden. Legalize! zorgt voor een soundsystem tijdens de demonstratie.

Hoewel Legalize! zich in principe niet tegen een volledig kabinet keert (het idee om drugs uit het strafrecht te halen wordt onderschreven door stromingen van verschillende politieke signatuur), heeft dit kabinet volgens de stichting een dusdanig verwoestende werking op een gezond drugsbeleid, dat het zo snel mogelijk moet verdwijnen. Hoewel er talloze punten zijn waarop dit kabinet het drugsbeleid om zeep helpt, zijn er volgens Legalize! enkele in het oog springende misstanden:

* Achterdeur: Het kabinet heeft een groots offensief ingezet om hennepkwekerijen op te rollen, zonder met een alternatief te komen om coffeeshops te bevoorraden. Het gevolg is een onvermijdelijke verschuiving van de handel die alleen aantrekkelijk is voor de hardste misdaad.

* Medicinale marihuana: De experimenten met medicinale marihuana dreigen te mislukken doordat de regering weigert te luisteren naar experts op dit gebied. Ironisch genoeg worden juist zij nu aangepakt om met de verspreiding van medicinale marihuana te stoppen. De slachtoffers hiervan zijn talloze patiƫnten met ziektes als aids, kanker en m.e.

* Uitleveringen: De regering levert verdachten van drugszaken onvoorwaardelijk uit aan de Verenigde Staten, waar de war on drugs een absoluut dieptepunt heeft bereikt. Verdachten moeten zich via omgekeerde bewijslast verdedigen tegenover verklaringen van personen die hierdoor strafvermindering krijgen.

* Valse voorlichting: De regering maakt zich geregeld schuldig aan valse voorlichting op drugsgebied. De mythes dat cannabis schizofrenie veroorzaakt en dat cannabis met een hoog THC-gehalte "een harddrug" is, worden door het kabinet als feiten gepresenteerd. Bovendien wordt XTC door Justitie 'een dodelijke harddrug' genoemd, wat op z'n minst een uitermate simplistische voorstelling van zaken is.

* Opjaagbeleid: Het kabinet heeft het opjaagbeleid van probleemgebruikers met kracht gecontinueerd, zonder hen de gelegenheid te bieden de rust en ruimte te vinden om hun leven weer op orde te krijgen.

* Meer verboden: Hoewel het bij vrijwel alle betrokkenen ondertussen wel duidelijk is dat het verbod op drugs eerder problemen veroorzaakt dan oplost, heeft deze regering weer diverse middelen verboden, zoals ephedra en 5-HTP.

Legalize! is vanaf het begin van de Keer het Tij-demonstratie met een soundsystem aanwezig. De demonstratie verzamelt 11.30 uur op de Dam in Amsterdam en eindigt op het Museumplein.

Meer informatie:
Site Legalize!: www.legalize.net
Site Keer het Tij: www.keerhettij.nl