zaterdag 25 september 2004

Het war on drugsjournaal
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 25 september 2004.

Sinds begin dit jaar maak ik, samen met de redacteuren Derrick Bergman en Job Joris Arnold, het zogenaamde war on drugsjournaal. Iedere maand verzamelen wij berichten uit de hele wereld die op de een of andere manier met drugs te maken hebben en publiceren die in de tijdschriften EssensiE en Highlife.

Als er in Thailand bijvoorbeeld in een jaar 2.500 drugsverdachten zonder proces worden afgeschoten of wanneer de VN zegt dat de war on drugs in Colombia de ergste humanitaire crises van het continent veroorzaakt (omdat 2 miljoen mensen van hun land zijn verjaagd), kun je dat in ons war on drugsjournaal nalezen. Maar ook als Amerikaanse rechters een site openen genaamd judgesagainstthedrugwar.org, is dat in ons maandelijkse journaal te lezen. Die rechters snappen namelijk ook niet meer waarom zij al die mensen zo vreselijk lang moeten opsluiten, terwijl zij feitelijk niemand kwaad doen.

Ook hebben wij onze handen vol om de foutieve propaganda van de Nederlandse regering te ontzenuwen. Als de regering namelijk zegt dat cannabis schizofrenie veroorzaakt en bijna een harddrug is vanwege het hoge THC-gehalte, schrijven alle kranten er hele pagina’s over vol, maar wanneer deze stellingen wetenschappelijk als onzin worden bestempeld, lees je daar bijna niets over terug.

Bij die berichten plaatsen we dan een leuke cartoon en een quote van de maand, zoals van de voorzitter van de commissie veiligheid van de vereniging van Nederlandse gemeenten, die een tijdje geleden al zei: ‘Voor een zo ruim verspreid fenomeen als cannabis is het strafrecht geen middel om te reguleren. Dat kan helemaal niet.

Deze man, die tevens burgemeester van Haarlem is, bevindt zich in goed gezelschap, want ook Abraham Lincon, de 16e president van de Verenigde Staten, zei bijvoorbeeld al: ‘Prohibitie (een mooi woord voor het verbod-red) overtreedt de grenzen van redelijkheid omdat ze probeert de begeerte van de mens per wet te controleren en omdat ze een misdaad maakt van dingen die geen misdaad zijn.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, wat wij dus ook iedere maand maar weer doen. Zo zei Jaap de Vlieger, drugsexpert van de Rotterdamse politie, in de Volkskrant bijvoorbeeld: ‘Zolang er mensen bestaan, zijn ze op zoek naar bewustzijnsbeïnvloedende middelen. Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als je bepaalde producten onder voorwaarden legaal maakt en daar een goed distributiesysteem voor vindt. Ik schat dat het de helft van de criminaliteit wegneemt. Ik geloof ook niet in een enorme toename van gebruik.

En ook de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie, Joop van Riesen, zei in NRC Handelsblad iets vergelijkbaars over cannabis, maar dan in krachtigere bewoordingen: ‘Gooi open die achterdeur, geef die rommel vrij. Het zou goed zijn voor het toerisme en onze export. Nederwiet is kwalitatief heel goed spul. Stop de hele wereld maar vol, daar is niets mis mee.

En zo is het. Die hele war on drugs is één van de domste politieke beslissingen ooit, omdat het juist voor drugsproblemen zorgt en eventuele oplossingen blokkeert. Je hoeft zelf geen drugs te gebruiken om dat in te zien, dat bewijzen wel de talloze rechters, hulpverleners, comités van buurtoverlast en politie-agenten die de politiek proberen te overtuigen om met die onzin te stoppen.

Maar onze regering heeft één heel duidelijk probleem: zij luistert niet zo goed. Ze gebruikt de puinhopen die de prohibitie zelf heeft veroorzaakt om dat domme beleid te rechtvaardigen. Ze jaagt zo hard op mensen met wietplantjes dat die handel verschuift naar mensen die er puur en alleen vanwege het geld in zitten, zonder met een oplossing te komen hoe coffeeshops dan wel bevoorraad moeten worden. Ze blijft dakloze verslaafden maar wegsturen van bankjes en andere plekken, zonder te zeggen waar ze dan wel heen kunnen en de rust kunnen vinden om hun leven weer op orde te krijgen. De Nederlandse regering werkt mee aan de compleet doorgedraaide Amerikaanse heksenjacht op drugs, door Nederlanders uit te leveren die zich in Amerika via omgekeerde bewijslast moeten zien te verdedigen en die dan maar besluiten om schuld te bekennen, omdat ze anders te maken krijgen met torenhoge minimumstraffen.

Deze regering heeft geen drugsbeleid, of het moet zijn dat ze nastreeft dat alle drugs van de aardbodem verdwijnen. Dan is het misschien handig als de minister eens kijkt in hoeverre een dergelijk beleid ooit succes heeft gehad. In Columbia, in Thailand of in de Verenigde Staten. Of beter: in één van de vele landen, waar men nu wel inziet dat dat een heilloze weg is en waar steeds meer prohibitiewetten ongedaan worden gemaakt.

Maar het zit er niet echt in dat Donner, Balkenende en al die anderen binnenkort het licht eens zullen zien. Daarom moet dit kabinet zo snel mogelijk vertrekken, omdat het zich totaal niet interesseert voor de puinhopen die het op dit gebied aanricht. Er is op 2 oktober een demonstratie in Amsterdam tegen die gasten. Ik zou zeggen: Kom ook! Stichting Legalize! loopt mee met een soundsystem.

Overigens heeft minister Donner het ook een keer geschopt tot quote van de maand in het war on drugsjournaal. Hij zei toen: ‘Drugsbestrijding is hozen in een lekke boot.’ En op de één of andere manier moest ik daaruit opmerken dat hij een goede kapitein is.

***
Bijhorende links
Legalize! www.legalize.net
En de uitleveringen gaan maar door.... (artikel uit Sp!ts over uitlevering Franklin Zwiers (45))
Demo 2 oktober: Keerhettij.nl
And off course: judgesagainstthedrugwar.org