vrijdag 10 september 2004

EssensiE nummer 87
De EssensiE van september is vanaf nu verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin uiteraard de columns van:
Def P.
Simon Vinkenoog
Giel Beelen
Arno Adelaars
Mokum
onze hoofdredacteur
en
D.C. Lama's verhaal 'Piss-Up'.

Verder o.a.: een artikel over de film De Dominee (over het leven van Klaas Bruinsma), Reggae Sundance en Europese ska; een interview met The Riplets, de protesten van de MDHG en een stuk over het Tweede Kamerdebat over drugs, waarbij je als lezer toch snel denkt aan dat ene nummer van Raymzter: 'Het gaat de hele verkeerde kant op!'

Piet-Hein Donner tijdens het kamerdebat: 'Moties waarin de regering wordt gevraagd op dat terrein (lokale experimenten met gereguleerde cannabisteelt - red) experimenten toe te staan of op andere wijze met gemeenten in overleg te treden, komen in wezen neer op een verzoek aan de regering tot legalisering dan wel tot het op massieve schaal uitbreiden van het gedoogbeleid betreffende de teelt van wiet. Dan zijn wij binnen de kortste keren het enige productieland ter wereld van wiet en cannabis. De discussie daarover had ik graag met de Kamer gevoerd, maar als een aantal leden meent hier moties te kunnen indienen met als argument dat het antwoord van de regering hen niet tevreden stelt, dan hoef ik er op dit moment niets aan toe te voegen.' De minister pleitte eerder tegen legalisering met argumenten als 'Fietsendiefstal ga je tenslotte ook niet legaliseren' en 'Als het roken dodelijk is, is cannabis nog dodelijker'. De eigen argumentatie houdt de parlementariers maar lekker bezig. Zo komt er weer een onderzoek naar de mythes van 'sterke cannabis als harddrug' en (de inmiddels al ontrafelde mythe van) de relatie tussen cannabis en schizofrenie. Het artikel van Derrick Bergman wordt geïllustreerd met een mooie foto van Donner met een zakje wiet.

Uiteraard ontbreken ook de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen, de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en het war on drugsjournaal van Stichting Legalize!

In de rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van Amurka (grappig filmpje over Bush), The Shenanigans (ska uit Utrecht), Popronde (diverse bands), We vs Death (‘een instrumentale reis met trompet, gitaar, bas en drum; opbouwende soundscapes, sereen en melodieus met erupties van gitaargeweld’) en Pikkatrillaz (Nederhop uit Maastricht).

EssensiE is ook voor een gedeelte online te lezen, maar een bezoek aan een shop is natuurlijk altijd top.