vrijdag 13 augustus 2004

Geïmporteerde Kafka
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht rond half 3 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Het schijnt wat ouderwets te zijn, maar gelukkig heb ik het met mijn ouders nog wel een beetje: een generatieconflict. Politiek gezien opereren zij aan de compleet andere kant van het politieke spectrum; zij hadden het niet erg gevonden wanneer ik nutteloze producten via reclames zou proberen te verkopen, zoals het logische vervolg op mijn opleiding zou zijn geweest; en over mijn drugsgebruik denken zij nou ook niet echt: ‘Goh! Wat een leuke manier om vragen over het ‘Zijn, tijd en het heelal’ beantwoord te krijgen.

Als ik bij mijn ouders ben, vallen er dan gelukkig ook niet veel van die dodelijke stiltes, want tijdens mijn opvoeding heb ik al geleerd dat je best van mening mag verschillen, maar dat die mening niets waard is als je die niet kunt onderbouwen.

Afgelopen week was ik met mijn pa een biertje aan het drinken en zei hem dat minister Donner van Justitie wat mij betreft alleen al zou moeten aftreden omdat hij Nederlandse verdachten in drugszaken onvoorwaardelijk uitlevert aan de Verenigde Staten. Mijn vader wilde hier uiteraard graag tegenin gaan, maar bekende dat hij niet zoveel van die uitleveringen afwist en vroeg mij hem dat nog eens uit te leggen, wat ik hier nog een keer zal herhalen.

In de Verenigde Staten heeft men jaren geleden de ‘war on drugs’ gelanceerd, waarmee deels commercieel geëxploiteerde opsporings- en detentieondernemingen ervoor gezorgd hebben dat hele gevangenissen vol zitten met mensen die niets wezenlijks verkeerd hebben gedaan. Of er nou de Republiekeinse of Democratische partij aan de macht was maakte niet uit, want de ene na de andere regering kwam met nog strengere wetgeving, die de situatie alleen maar verergerde.

Ik zal hier nu niet uitweiden over bijvoorbeeld een programma waarbij kinderen op school worden uitgelokt hun eigen ouders aan te geven voor marihuanagebruik, waarna diezelfde kinderen in een weeshuis belanden, want dat heeft weinig met die uitleveringen te maken. Wat wel van belang is, zijn de immens hoge minimumstraffen voor drugszaken en het feit dat voorwaardelijke vrijlating een tijd geleden bij drugszaken is afgeschaft. Dan begrijp je namelijk dat iemand die veroordeeld wordt, zonder uitzondering heel lang moet zitten in de gevangenis, waar soms zo’n 200 man op een cel zitten en waar vaak slechts één toilet is.

De enige manier om aan zo’n hoge minimumstraf te ontkomen, is door een plea bargaining-proces te beginnen. Je geeft dan toe dat je inderdaad datgene hebt gedaan wat je in de schoenen wordt geschoven en geeft vervolgens zoveel mogelijk informatie over mensen die mogelijk iets met drugs te maken hebben. Je zegt tijdens de rechtszaak bijvoorbeeld: ‘Ik heb van die en die jongens mijn drugs of instructies gekregen’ en krijgt voor ieder persoon die je beschuldigt weer wat jaartjes minder straf.

En als je nou iemand beschuldigt die niets heeft gedaan? Geen probleem! Anders dan in Nederland, telt jouw beschuldiging onder ede gewoon als bewijslast en moet de beschuldigde maar zien te bewijzen dat hij dat niet heeft gedaan. Omgekeerde bewijslast dus, iets wat de Amerikaanse regering gemakkelijk bij drugszaken wist door te voeren, want als men in Amerika iets uit Hollywoodfilms heeft geleerd, is het wel dat drugshandelaren zo ontzettend gemeen zijn, dat je ze zelfs moet opsluiten als ze helemaal niets hebben gedaan!

En dus kunnen Amerikanen die bijvoorbeeld voor XTC-smokkel aan de grens zijn gepakt misschien wel jouw naam noemen als zijnde hun leverancier, waarna de VS bij minister Donner om uitlevering zal vragen en jij maar in Amerika moet zien te bewijzen dat je iets niet hebt gedaan. En omdat zoiets zo goed als onmogelijk is (Hoe bewijs je dat je iets niet hebt gedaan?), zal ook jouw advocaat onmiddellijk adviseren een plea bargaining-proces te starten, waarmee je weliswaar bekent wat een totaal onbekend persoon jou in de voeten heeft geschoven, maar waardoor je in ieder geval die onmenselijk hoge minimumstraffen ontloopt.

Het scheelt niet veel met de gang van zaken in Het Proces, het beroemde boek van Franz Kafka, en dat is toch wel zo’n beetje het ergste wat je een minister van Justitie kunt verwijten. Bij minister Donner is dat terecht, want er zitten al tientallen Nederlanders in deze situatie en Donner verdedigt zich slechts met het argument dat Amerika een rechtsstaat is waar hij vertrouwen in heeft, omdat hij bang is om de VS voor de voeten te lopen.

Mijn vader hoorde mijn verhaal aan en vroeg: ‘En wat doe jij daar dan tegen?’ Ik antwoordde dat ik er wel eens een column voor dit programma over heb geschreven en dat we met Stichting Legalize! daar ook wel eens kwaad over zijn geweest, maar dat vond mijn vader toch echt te weinig. ‘Ik hoor dit alles pas voor het eerst,’ zei hij rustig: ‘Maar als dat echt zo is, moet je dat toch echt onder de aandacht blijven brengen, totdat iedereen weet hoe dat zit, de politieke partijen daar nog eens wat vaker over klagen en de regering daar mee ophoudt!’

Dus ja, Giel... Ik weet dat ik het hier wel eens eerder over heb gehad en dat je van een columnist wel telkens nieuwe onderwerpen mag verwachten, maar hé: het is wel mijn vader en die heeft hierin echt helemaal gelijk!

Eerdere columns over dit onderwerp (Het Ochtendgal van D.C. Lama op 3FM):
3 juli 2003: Uitlevering Paul Dietz
17 juli 2003: DEA in Nederland

Cartoon over dit onderwerp:
Donner en Balkenende

Bronnen en verwijzingen (2,5 uur buizen voor uw complete cursus war on drugs!):
* War on drugs, deel 1 Documentaire van VPRO's Tegenlicht over de 'winnaars' van de war on drugs: hoe werkt de regelgeving? wat is de invloed van commercie? waarom is het een zich steeds verder uitbreidende verschrikking?
* War on drugs, deel 2 Nog een Tegenlichtdocumentaire, maar dan vanuit het perspectief van de verliezers. Schokkend!
* Uitlevering Paul Dietz en Amerikaanse infiltratie in Nederland Zembla-documentaire over de uitlevering van Paul Dietz en de undercoveroperaties van DEA-agenten in Nederland. De docu begint met nog een ander interessant feitje: Nederland helpt gezellig mee gif over Columbia te gooien.