zaterdag 10 juli 2004

Verbied alle hiphop-week
Het Nachtegal van D.C. Lama voor het programma van Giel Beelen op 3FM, voorgelezen in de nacht van 9 op 10 juli. Na te luisteren via deze link.

Als ik ‘kut’ zeg, denk ik slechts sporadisch aan het vrouwelijk geslachtsdeel. Net zomin als ik het Opperwezen verzoek mij te verdommen als ik ‘godverdomme’ roep of aan poep denk als ik shit zeg. Een club als de Bond tegen Vloeken kan wat mij betreft dan ook een papegaai in haar reet stoppen als ze mij er op willen wijzen dat ik God’s naam misbruik wanneer ik vloek. Als woorden lange tijd in gebruik zijn, krijgen ze nou eenmaal vaak nog een andere betekenis en wie daar over zeikt, is niet per definitie aan het plassen.

Ajacieden noemen zichzelf, hoe ongelukkig dit misschien ook is gekozen, graag Joden. Dat is niet omdat zij iedere zaterdag sabbat houden en zich op jeugdige leeftijd laten besnijden, maar omdat er lang voordat die Ajacieden geboren waren nou eenmaal veel mensen met het Joodse geloof in Amsterdam woonden en de benaming Joden zo ook de betekenis van Ajacieden kreeg. Als een woord altijd slechts één en dezelfde betekenis zou houden, zou Van Dale ook niet eens in de zoveel tijd een etymologisch woordenboek van ruim 1000 bladzijden vol weten te schrijven.

Ik zat nog niet zo lang geleden in een metro vol Ajacieden, die vrolijk het lied zongen ‘Wie niet springt, die is geen Jood’, waarna alle rood-wit geklede supporters dusdanig begonnen te springen, dat de metro zelfs even los van de rails leek te komen. Als ik hen wat vragen over Juda en Benjamin had gesteld, was het waarschijnlijk behoorlijk stil gebleven, maar er werd dan ook niets anders bedoeld dan: ‘Wie niet springt, is geen Ajacied.’

Afgelopen week was het in Nederland ‘Verbied alle hiphop’-week. De rapgroep DHC werd opgepakt wegens vermeende bedreigingen aan het adres van Ayaan Hirsi Ali; tegen het Noord Nederlands Taaltechnisch Offensief, de rapgroep NNTTO, werd een aanklacht ingediend door de uitzettingsambtenaren van de IND en het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, kon niet achterblijven. Zij vonden op Internet een lied van Feyenoordsupporters die zich De Sluipschutters noemen en een lied tegen Ajacieden hebben opgenomen, getiteld: ‘Wie niet springt die is een jood.’ Feyenoorders houden namelijk niet van Ajacieden. Waarom heb ik nooit begrepen (als je allebei van hetzelfde spelletje houdt, dan heb je toch juist iets dat verbroedert zou ik zeggen), maar als die gasten het leuk vinden om met elkaar te knokken en anderen daarom met rust laten, gaan ze wat mij betreft hun gang maar. Zeker wanneer het bij verbaal geweld tegenover elkaar blijft, lijkt mij dat er verrekte weinig aan de hand is.

Volgens het CIDI was dit echter een anti-Semitisch nummer. Zou het CIDI nou echt niet weten hoe dat met voetbalsupporters zit? Dan hadden ze toch in ieder geval het nummer tot het einde kunnen luisteren, want die Feyenoorders zeggen het nog zelfs letterlijk: Een Ajacied is een jood in deze voetbalwereld. Ik heb niets tegen het volk, maar Ajacieden mogen van mij apart allemaal dood.

Als je die bedreigingen serieus zou moeten nemen, zou je dus eerder een klacht namens de F-side verwachten, want dat zijn namenlijk de Joden die worden bedoeld. Maar goed: die supporters kennen hun eigen taalcodes beter dan ik en het is niet aan mij om te beoordelen in hoeverre die nou daadwerkelijk bedreigend tegen Ajaxsupporters zijn, zoals ik er ook schoon genoeg van heb dat allerlei politici zich uitspreken over de taal die in de door mij geliefde subcultuur wordt gesproken: hiphop.

Het CIDI zou er beter aan doen om duidelijk te maken dat die ene betekenis van het woord Jood helemaal niets met het volk te maken heeft en accepteren dat een woord ook een andere betekenis kan krijgen. Want als ik namelijk altijd aan een vrouwelijk geslachtsdeel zou denken als ik ‘kut’ hoor, zou ik de hele dag met een dikke paal in mijn broek rondlopen.