zondag 6 juni 2004

Toespraakje D.C. Lama aan het begin van de Legalize! Street Rave
5 juni 2004

Het is tijd voor een ander drugsbeleid. Daarom demonstreren wij hier voor het 8ste achtereenvolgende jaar. Drugs horen niet thuis in het strafrecht! Drugs moet je legaliseren, zodat je er vervolgens een verstandig beleid op los kunt laten.

Drugs verbieden is namelijk geen beleid. Het is je kop in het zand steken, want drugs bestaan en zullen er altijd zijn. Het drugsverbod is net doen alsof er straks op de hele planeet geen drugs meer te vinden zijn, terwijl de mens altijd bezig is geweest met geestverruiming en dat ook altijd zal blijven doen.

Daarom is het tijd voor een ander drugsbeleid, maar dan niet zoals dit kabinet dat wil. Want zolang legalisering nog niet is bereikt, moeten we het gedoogbeleid koesteren. Laten we ervoor zorgen dat het kabinet de goede punten van het gedoogbeleid niet verkwanseld aan de Verenigde Staten of de Europese Unie. Omdat we zo graag vriendjes met de Verenigde Staten willen zijn. Of omdat we zo graag een half jaartje voorzitter willen zijn van de Europese Unie. Het komend half jaar worden er in Europa belangrijke nieuwe drugswetten aangenomen en die moeten we niet aannemen met het idee dat wij het hier in Nederland zo verkeerd doen omdat we niet huilen als er iemand een jointje opsteekt.

Laten we ophouden met het steeds harder aanpakken van coffeeshops, kwekers, pillendraaiers en andere mensen die door de politiek altijd zo ongenuanceerd maar direct drugscriminelen worden genoemd. Legaliseer die hap, maak afspraken en kom tot een fatsoenlijk beleid. Zonder de kans op vervuilde pillen! Zonder dat heroïnegebruikers hun hele leven moeten indelen om aan hun dope te komen! En zonder dat coffeeshops wel aan de voordeur mogen verkopen, maar niet aan de achterdeur mogen inkopen.

Volgens sommige mensen lijkt legalisering verder weg dan ooit, maar het enige wat echt hoeft te veranderen is de politiek. En de vraag is hoe lang de politiek de roep om een gezond drugsbeleid nog kan negeren. Artsen, hulpverleners, politieagenten, rechters, actiecomités tegen drugsoverlast èn gebruikers beginnen zich steeds meer te roeren, omdat zij wèl de schadelijke gevolgen van het drugsverbod onder ogen zien. Zij willen zich niet verschuilen achter internationale verdragen, die overigens veel meer ruimte voor een eigen drugsbeleid bieden dan deze regering wil doen geloven.

De volksgezondheid is erbij gebaat als drugs gelegaliseerd worden. De criminaliteit pak je het hardste aan door drugs te legaliseren. De doelstelling van een drugsvrije wereld is zinloos en wat mij betreft ook ongewenst. De war on drugs is de domste uitvinding van de 20ste eeuw die iedere dag daadwerkelijk slachtoffers eist. In Nederland en in de rest van de wereld. Daarom: Legalize!