zondag 20 juni 2004

Het Nachtegal van D.C. Lama
Afgelopen vrijdagnacht las D.C. Lama zijn 'Nachtegal' weer voor tijdens het nachtprogramma van Giel Beelen op 3FM. De column is nog te beluisteren via deze link, maar Lama had een gezellig feestje achter de rug met behoorlijk wat drank en dat is prima te horen.

Lekker lang trippen
Nachtegal van D.C. Lama, d.d. nacht van 18 op 19 juni 2004

Het ministerie van Justitie is een campagne gestart onder de naam ‘Lekker lang zitten.’ Het moet mensen ervan weerhouden XTC naar het buitenland te smokkelen en is onderdeel van het Justitieprogramma ‘Samenspannen tegen XTC.’ Die naam suggereert dat alle XTC van de aardbodem zal verdwijnen als je maar hard genoeg samenspant, maar het heeft natuurlijk alleen tot resultaat dat er meer slechte XTC-pillen op de markt komen, met alle gevolgen van dien.

Want goede XTC is namelijk niet slecht. Als er pure MDMA in die pillen zit, neemt je serotonine even toe, heb je een te gekke avond en vervolgens even een tijdje een serotoninegebrek, maar die stof maakt je lichaam vanzelf weer aan. Niets aan het handje dus, zolang je het maar verstandig gebruikt. Maar dat heeft Justitie nooit begrepen.

Zij hebben in het kader van deze campagne ook een site gelanceerd www.xtcsmokkel.nl en daarop is onder het kopje ‘Wat is XTC’ te lezen: XTC is een harddrug, waar ieder jaar mensen aan overlijden. Dat wordt uiteraard niet met cijfers onderbouwd, want cijfers die een dergelijke uitspraak onderbouwen zijn er niet. Er zijn wel eens mensen overleden aan vervuilde pillen (een direct gevolg van de door Justitie gevoerde war on drugs) of door onverstandig gebruik (mensen met bepaalde ziektes die slikten of door combinaties met andere middelen), maar zelfs die cijfers zijn, hoe erg ieder sterfgeval ook is, verwaarloosbaar klein. Die zou je kunnen voorkomen door betere XTC en betere voorlichting, maar dat is door de war on drugs helaas niet altijd mogelijk.

Justitie zou zich sowieso niet met drugs moeten bemoeien. Ook niet als George Bush dat graag wil. Want Nederland kan dan misschien wel redelijk luie voetballers hebben; qua drugs doen we het hier al jaren beter dan die Amerikanen.

Lekker lang zitten... Justitie probeert je te waarschuwen om toch vooral geen XTC te smokkelen en heeft op die site o.a. een getuigenverklaring van ene 40-jarige Rutger gezet: Die zegt over zijn verblijf in een Amerikaanse cel: ‘Het was een hel in die gevangenis, echt. Al die herrie en ik ben twee keer in elkaar geslagen. Ik ben ook zo'n 18 kilo afgevallen’, want ‘het eten was smerig.’

Als die gevangenissen inderdaad een hel zijn waar je zomaar in elkaar wordt gemept (en ik heb meerdere verklaringen gehoord en gelezen die dat bevestigen en versterken), dan lijkt me dat nou een verdomd goede reden om eens te kappen met die uitleveringen naar de VS. Al was het maar omdat al die gasten door hun eigen advocaat direct geadviseerd worden schuld te bekennen, of ze nou schuldig zijn of niet, omdat ze anders echt bizar hoge straffen krijgen.

Voor XTC! Voor MDMA! Voor een lichaamseigen stof die je een waanzinnig goed gevoel geeft!

Die site, hij is zo dom. Net als die ambtenaartjes die het daar bij Justitie allemaal verzinnen. Ik zag ze laatst nog staan toen minister Donner in Den Haag deze campagne lanceerde, want ik was door Radio 1 uitgenodigd om er commentaar op te leveren. Ze stonden gezellig met elkaar te keuvelen rond een tram waar de waarschuwende woorden van Justitie op geplakt waren en keken trots naar hun mooie campagne. Geen van die ambtenaartjes kon mij vertellen wat XTC nou precies was, maar één van hen hoorde ik trots opmerken: ‘Wat staat dat Justitielogo toch mooi op die tram!’

Een mooi Justitielogo dat rondjes rijdt door de stad... het zal je ideaal maar wezen...

Het interview met Donner en D.C. Lama voor radio 1 is na te luisteren via deze link