dinsdag 8 juni 2004

EssensiE nummer 84
De EssensiE van juni is uit en verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin uiteraard de columns van:
D.C. Lama
Def P.
Simon Vinkenoog
Giel Beelen
Arno Adelaars
Mokum
en onze hoofdredacteur

Verder o.a.: een interview met UB40, een artikel over Sir Coxsone (Reggae- en skalegende van Studio One), diverse kweektips en een reportage over Marokaanse wiet.

Verder ook de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen, de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en het war on drugsjournaal van Stichting Legalize!

In de rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van Cancelled (metal), Elijah Kalswe & His Roots Reggae Team (roots reggae), Ware to end Hate ('trashmetaloscreamocore'), Gem ('operates at the crossroads where Oasis and the Strokes meet') en Rolf de Band (ska).

EssensiE is ook voor een gedeelte online te lezen, maar een bezoek aan een shop is natuurlijk altijd top.

Demonsteren mag!
Column uit het Legalize! war on drugsjournaal van juni. (Hoe cynisch deze na afloop van de street rave ook mag klinken.)

Begin mei stond Legalize! met een actie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Met het oplaten van 1.500 ballonnen wilden we mensen er op wijzen dat de laatste zogenaamde plantmaand was ingegaan (de enige manier om cannabis te verbouwen zonder strafrechtelijke consequenties) en demonstreerden we tegen het prohibitionistische drugsbeleid van het kabinet Balkenende. Bij iedere repressieve stap van de overheid lacht de hardste criminaliteit het hardst, ten koste van de individuele gebruiker. Een gezond drugsbeleid is niet mogelijk wanneer het overheidsbeleid er alleen naar streeft alle drugs van de planeet te verbannen.

Hoe de situatie anno 2004 is bleek wel tijdens de demonstratie. Terwijl er rondom het plein alcohol werd gedronken en tabak werd gerookt, werd een toeschouwer hardhandig opgepakt vanwege een joint in zijn handen. Blijkbaar was de APV rond het Binnenhof van dusdanig belang, dat het zelfs tijdens een demonstratie van blowers niet door de vingers gezien kon worden.

Nog steeds zijn er blowers en niet-blowers van mening dat het in Nederland allemaal best tolerant geregeld is, maar de lijn van minister Donner is zonneklaar: hard optreden tegen alles wat met drugs te maken heeft, hoge straffen geven en vriendjes blijven met de Europese Unie en de Verenigde Staten. En dat terwijl alle betrokken deskundigen keer op keer duidelijk maken dat decriminalisering het verstandigste beleid is.

Het is belangrijk om je stem hierover te laten horen. Hoe zot het misschien ook klinkt: de vrijheid om dat te doen is ook in de Westerse wereld niet vanzelfsprekend. In Spanje waren onder de regering Asnar wetten in voorbereiding die de roep om legalisering wilden verbieden. In Nederland zijn er hulpverleningsorganisaties die alleen subsidie krijgen zolang ze beloven nooit voor legalisering te pleiten. Soms vragen mensen ons of onze acties wel nodig zijn in Nederland, terwijl wij denken: we zijn blij dat het ├╝berhaupt nog mag.

Op zaterdag 5 juni organiseren wij weer de jaarlijkse Legalize!-streetrave in Amsterdam. Vanaf 12.00 uur draait de Zwolse dj Raymond K. bij de Stopera en rond 13.00 uur vertrekken we naar het terrein aan de Papaverweg, waar de eindmanifestatie wordt gehouden. Kom ook! Het mag nog!
De Legalees