maandag 3 mei 2004

Toespraakje D.C. Lama bij 't Binnenhof t.g.v. actie Legalize!
Zie blog van 28 april, deze flyer en www.legalize.net

Zoals Doe Maar het al bijna 25 jaar geleden zong: Het goede zaad doen wij in maart, april, mei in de grond. Vandaag leven wij dus in de laatste maand van het jaar waarin dat mogelijk is. Doe het dus nog deze maand als u uw balkon of tuintje wilt versieren met die groene plant, die mooie plant, die welriekende plant, die grote, die sterke, ja die nuttige plant. Het gaat over de cannabis sativa hollandica oftewel: Nederwiet.

Wij vinden het in Nederland gelukkig heel gewoon om af en toe eens een jointje te roken -persoonlijk vind ik het zelfs geweldig... het stimuleert mijn creativiteit, mijn inzichten, mijn gevoelsleven-, maar de enige manier waarop je in Nederland cannabis kan kweken zonder dat dat strafrechtelijk wordt vervolgd, is door thuis je eigen buitenwiet neer te zetten. Wij zijn blij dat er in ieder geval een mogelijkheid bestaat, maar die is er natuurlijk alleen voor mensen die de tijd hebben om iedere dag hun plantjes water te geven, die nooit op vakantie gaan en die überhaupt over een balkon of tuintje met voldoende zonlicht beschikken. Dat is wel heel beperkt. Het is net zoiets als het nuttigen van alcohol wel toestaan, maar alleen wanneer je thuis een stokerij hebt.

Wij moedigen cannabisrokers hier met het oplaten van ballonnen met wietzaadjes dan ook aan om zelf plantjes te kweken, maar demonstreren tevens tegen het repressieve drugsbeleid van minister Donner en het kabinet Balkenende. Wij maken ons namelijk ernstig zorgen over de gevolgen van die repressie. Een harder optreden lijdt tot een verschuiving van handel en productie, die slechts voor weinig mensen aantrekkelijk is. De hardste misdaad lacht het hardst bij iedere repressieve stap die door de overheid wordt genomen. Wij nemen drugs te serieus om het aan criminelen over te laten.

Want wat is het streven van dit beleid? Een gezond drugsbeleid en bescherming voor de burger? Vorige maand nog was er een conferentie in Rotterdam dat werd georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van de politieke partijen en daar bleek wederom dat een harde aanpak alleen maar averechts werkt. Hulpverleners, artsen, rechters, verenigingen van drugsoverlast en politie waren het daar met elkaar in grote lijnen over één ding eens: je moet je drugsbeleid niet voeren met steeds meer steeds meer law & order, maar je moet richting regulering. Richting legalisering! Er is geen goed drugsbeleid mogelijk, wanneer het overheidsbeleid er alleen naar streeft dat alle drugs van de planeet worden verbannen. Ook de gemeentes zien dat in. De Gemeente Amsterdam stuurde onlangs nog een oproep naar de minister om de achterdeur van coffeeshops eindelijk eens te regelen. De Gemeente Utrecht deed een paar weken later precies hetzelfde. En een aantal jaar geleden al vroeg een groep burgemeesters onder leiding van Johan Stekelenburg om precies dat: organiseer die achterdeur nou eens. Het kabinet moet ophouden iedere keer de roep om een gezond en rechtvaardig drugsbeleid te negeren!

Daarom staan wij hier. Tegen de wereldwijde war on drugs, die gedoemd is te mislukken en steeds meer mensen tot slachtoffers maakt. Daarom zijn er op dit moment in meer dan 200 steden wereldwijd soortgelijke acties aan de gang. Daarom staan wij op 5 juni met nog veel meer mensen weer in Amsterdam voor onze jaarlijkse Legalize!-streetrave, waar ook de aan Amerika uitgeleverde Zwolse dj Raymond K. komt draaien, omdat hij aan den lijve heeft ondervonden hoeveel gekker het drugsbeleid nog kan worden. Houd er mee op! Regel drugs en laat het niet over aan mensen die je direct als crimineel bestempelt.

Wanneer u de wet respecteert en net als ik van mening bent dat af en toe een jointje roken helemaal niet verkeerd is, moet je dus nog deze maand even naar een growshop gaan, wat zaad of stekkies halen en de plant een aantal maanden bemoedigd toespreken.... en dan is het september en tijd voor de oogst.

De toespraak van Simon Vinkenoog is binnenkort te lezen via www.simonvinkenoog.nl

Foto's van deze actie: 1 - voorkant Tweede Kamer, 2 - diender, ballonnen, Vinkenoog en Lama, 3 - arrestatie 1 v/d toeschouwers wegens het roken van een joint (!!!!) No joke!, 4 - ballonnen, 5 - ballonnen, 6- Vinkenoog lurkt aan de verdamper van Evert en wordt gefilmd, 7 - Deze man rookte een joint en werd gearresteerd.

De actie werd opgepikt door o.a. BBC-radio, de Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Spits, Metro, 3FM, TV3, lokale radio en diverse regionale dagbladen.