vrijdag 28 mei 2004

PERSBERICHT: Zwolse dj Raymond K. opent Legalize!-street rave tegen de war on drugs
8e demonstratie voor drugslegalisering gaat met sound systems door de IJ-tunnel

De Zwolse DJ Raymond K. zal op zaterdag 5 juni de Amsterdamse Legalize!-street rave tegen de war on drugs openen. De dj werd begin 2002 uitgeleverd aan de Verenigde Staten op verdenking van XTC-smokkel, waarvoor hij drie jaar vast heeft gezeten. De Legalize!-street rave lijkt dit jaar groter dan ooit te worden, aangezien het protest tegen het repressieve drugsbeleid in een rap tempo groeit. De street rave trekt dit jaar voor het eerst met sound systems door de IJ-tunnel.

Het is de achtste keer dat Stichting Legalize! de jaarlijkse street rave organiseert. Legalize! streeft ernaar drugs uit het strafrecht te halen, omdat repressie een gezond drugsbeleid in de weg staat. De organisatie vindt het drugsbeleid te belangrijk om aan criminelen over te laten en wordt daarin gesteund door talloze rechters, politieagenten, artsen, hulpverleners, verenigingen van drugsoverlast en gebruikers. Het beleid van het kabinet Balkenende, waarbij meer oog lijkt te zijn voor de druk uit het buitenland dan voor de volksgezondheid, is velen een doorn in het oog.

Raymond K.
De street rave gaat om twaalf uur bij de Stopera op het Amsterdamse Waterlooplein van start met toespraken en een optreden van de Zwolse dj Raymond K. De aan de Verenigde Staten uitgeleverde dj zat anderhalf jaar in een cel met 120 man en slechts één toilet, omdat zijn foto door een betrapte XTC-smokkelaar was aangewezen in een tijdschrift over dancemuziek. Raymond K heeft zijn ervaringen beschreven in een boek, dat hij tijdens de demonstratie zal presenteren.

Street rave met veel verschillende stijlen
Om 13.00 uur vertrekken 26 sound systems met publiek vanaf de Stopera om te demonstreren tegen de war on drugs. Zoals gebruikelijk zijn er veel techno sound systems in de parade te vinden, maar dit jaar zijn er ook verschillende reggae en hiphop sound systems. De demonstratie eindigt op de Papaverweg in Amsterdam Noord, waar tot 22.00 uur met alle deelnemende sound systems en een markt het gratis toegankelijke slotfestival wordt gehouden.

IJ-tunnel
De street rave zal dit jaar voor het eerst met publiek door de IJ-tunnel gaan. Vorig jaar moest het publiek het water nog met de pont oversteken, maar dit jaar kan het dansend met de sound systems mee. De 1.100 meter lange tunnel zorgt voor een geweldig akoestisch effect.

Site Legalize!: www.legalize.net
Een kaartje van de route is hier te vinden.