zaterdag 22 mei 2004

Het Nachtegal van D.C. Lama

Na 'Het Ochtendgal van D.C. Lama' (seizoen 2002/2003 in het ochtendprogramma van Giel Beelen) is er nu 'Het Nachtegal van D.C. Lama'. Iedere week in de nacht van vrijdag op zaterdag spuwt Lama zijn gal tussen 1.00 en 4.00 (ongeveer om half drie) weer op 3FM in het programma van Giel Beelen.

De eerste column is tijdens het programma zelf geschreven n.a.v. een bekentenis van Giel over een reclamespotje voor zijn programma. Het nachtprogramma is terug te luisteren via deze link (Realplayer vereist-Lama komt na ongeveer 1 uur en 31 minuten); het Nachtegal en gesprekje met Lama zijn ook apart te beluisteren als mp3 via deze link.

Slavenarbeid
Het Nachtegal van D.C. Lama, 22 mei 2004

Giel heeft zich voor een reclamefilmpje onder laten spuiten met chocolade. Hij vertelde het pas net en ik heb de clip natuurlijk nog niet gezien, maar ik vind het nobel. Hij zei er zojuist niets over, maar dit deed hij natuurlijk niet ter promotie van zijn radioprogramma. Waarom zou je dat op televisie doen? Nee, dit was ongetwijfeld Giel’s manier om Teun te steunen.

Teun is Teun van de Keuken. Teun heeft zichzelf aangeklaagd omdat hij chocolade eet. Er is namelijk iets behoorlijk fout op de cacaomarkt en hij werkt daar als consument aan mee. (Voor de echte randdebielen onder ons: van cacao wordt chocolade gemaakt: de Mars, de Nuts, allebei de Bounty’s.) Want wat er is fout aan de cacaomarkt? Nou... bij een deel, maar toch een aanzienlijk deel, bij een deel van die cacaoplantages wordt met slaven gewerkt. Met slaven? Ja. Met slaven. Met mensen die niet weg mogen, niet betaald worden en lichamelijk worden mishandeld. Slaven.

En wat die slaven op die slavenplantages maken, komt gewoon op de wereld-cacaomarkt, waar iedereen gewoon chocola koopt en niemand zich interesseert waar die chocola vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Als het maar goedkoop is.

En daar probeert die Teun via een rechtszaak iets aan te doen en daarom heeft Giel natuurlijk dat reclamespotje opgenomen, waarin hij zich zinloos met chocola laat overgieten en hij een slavenvrouw met een riem slaat. Zoiets stel ik mij er in ieder geval bij voor. Maar hoe het spotje er ook uit ziet, u kunt er iedere keer aan denken wanneer u dat spotje ziet: Een deel van de chocola die in Nederland wordt geconsumeerd, wordt geproduceerd door middel van slavenarbeid. En de plantagehouders ontvangen geld omdat jij ervoor betaald.

Ik trouwens ook.

Teun van de Keuken is programmamaker van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde'. Zie www.kvw.tv