donderdag 4 maart 2004

EssensiE nummer 81
Sorry voor de cover, maar de EssensiE van maart is vanaf nu verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin uiteraard de columns van:
Def P.
Simon Vinkenoog
Giel Beelen
Arno Adelaars
Mokum
onze hoofdredacteur
en
D.C. Lama

Verder o.a.: interviews met Simon Vinkenoog (n.a.v. zijn nieuwe bundel 'Goede raad is vuur'), de Broertjes, Extince en een of ander zangeresje, de knipselkrant, een verhaal over vleermuizenpoep als mest voor de cannabisplant en een prijsvraag waarmee je de cd van de Onderhonden kunt winnen.

Uiteraard ontbreken ook de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen (een open brief aan minister Hoogervorst over de subsidieverkwisting van de rokersopjagers van Stichting Stivoro - ze sponsorden met subsidiegeld een rallyteam voor fucking Parijs-Dakar), de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en het war on drugsjournaal van Stichting Legalize!

In de rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van de Onderhonden (superieure Nederhop), Ska-d-lite (ska), de Jacobiberg (diverse bands), Mullhouse en Textures (progressieve metalband).

EssensiE is ook voor een gedeelte online te lezen, maar een bezoek aan een shop is natuurlijk altijd top.

Uitleveringen
Column uit het Legalize! war on drugsjournaal van maart.

De Amsterdamse taxichauffeur Paul Dietz is in de Verenigde Staten veroordeeld tot 70 maanden celstraf wegens XTC-handel. Voor zijn uitlevering vertelde hij nog onschuldig te zijn, maar dat mag hij sinds zijn plea-bargainingproces nooit meer zeggen: anders wordt hij misschien zelfs nog gepakt voor meineed.

Wie de mechanismen van de Amerikaanse opsporingsindustrie kent (voor een goed beeld kunt u op tegenlicht.vpro.nl bijvoorbeeld nog steeds de War on Drugs-documentaires over de winnaars en de verliezers bekijken), weet dat wij de tentakels ervan nooit ons land hadden mogen bereiken. Ons land gaat ervan uit dat het Amerikaanse rechtssysteem goed functioneert en levert daarom zonder enig bewijs onderdanen uit.

Voor veel uitgeleverde Nederlanders is het soms verstandiger om te zwijgen over het proces en de omstandigheden in de cel. Zo kreeg de Zwolse dj Raymond K. 30 dagen isoleercel nadat hij een kritisch interview had gegeven. En toen familie op bezoek ging (ze mochten hem een kwartiertje spreken) en bij terugkomst kritiek uitte op de gang van zaken, stuurde de DEA een berichtje met de verkapte dreiging ‘dat ze hem daar nog steeds hadden’.

Hoewel iedereen wel weet dat het Amerikaanse juridische systeem suckt, is er geen politieke partij die wat meer aan deze uitleveringen doet dan een sporadisch kamervraagje. Waarschijnlijk past het niet in de stoere taal van de nieuwe politieke correctheid. Maar wat is die correctheid waard als de vader van één van de veroordeelden je vraagt te schrijven over ‘hoe het ingrijpt op het leven van de uitgeleverden’? Want, zo zei hij: ‘Ze komen allemaal terug met een tik.’

De Legalees