maandag 30 juni 2003

Cursus War On Drugs

Eindelijk op Internet: een complete cursus War on Drugs. Bekijk via deze link de twee afleveringen van VPRO's Tegenlicht (herhaling van De Nieuwe Wereld) over de winnaars en verliezers van deze oorlog en via deze link de rol van de Nederlandse overheid (uitzending van Zembla). U bent geslaagd als u de vraag 'Moet Nederland stoppen met uitleveren?' met 'Ja' beantwoordt.

donderdag 26 juni 2003

Berlusconi dan maar weer.
Het Ochtendgal van D.C. Lama, iedere donderdagochtend in het programma van Giel Beelen op 3FM.

De generatie die mij heeft opgevoed (ouders, leraren, mensen uit de media) hebben mij altijd twee dingen geleerd: Houd goed in de gaten wie de macht in handen heeft, en: Doe iets als je vrijheid wordt bedreigd. Maar ja, als die vrijheid eenmaal in het geding is: wat doe je dan?

Als de gemeente besluit dat je in je favoriete coffeeshop geen bier meer mag drinken, omdat mensen zonder enige ervaring met cannabis hebben besloten dat de combinatie van bier en wiet heel erg is? Als de regering je huisdieren zonder fatsoenlijke reden afslacht? Als de regering ineens allerlei groepen als extremistisch wil bestempelen en daarom wil verbieden? Wat doe je dan?

Als je regering onderdanen uitlevert aan de enige grootmacht in de wereld, waar ze zonder tussenkomst van de rechter worden veroordeeld. Als je in je eigen land veroordeeld kunt worden zonder inzicht in de bewijsvoering te krijgen, omdat dat de staatsveiligheid zou bedreigen.

Als je merkt dat al dat soort zaken worden afgedaan als ‘oneffenheden’ en dat het belangrijker is je te concentreren op de Economie, onze geweldige combinatie van uitbuiting van de Derde Wereld en de Machinatie tot Destructie van Ons Allen.

Wat doe je dan? Ik weet het niet. Ik schrijf verhaaltjes en teken cartoontjes en wie weet zal daardoor allemaal ooit anders gaan. Aan het andere devies houd ik me echter wel goed: Kijk altijd wie de macht in handen heeft. Dat is uiteraard het bedrijfsleven, maar om het enigszins overzichtelijk te houden beperk ik mij het liefst tot de politieke macht.

Voor wie het al jaren niet meer gevolgd heeft: onze politiek wordt tegenwoordig vooral in Brussel gemaakt, door een banenmachine die ze de Europese Unie noemen. En daar krijgen ze binnenkort weer een nieuwe voorzitter: Italië, waar Silvio Berlusconi alle touwtjes strak in handen heeft. Berlusconi! De man die op uiterst dubieuze wijze zijn geld heeft verdiend en dankzij die grote zak geld ook heel gemakkelijk premier is geworden.

De rechters in Italië hebben al gestaakt omdat hij met schandalige wetten onder zijn strafvervolging probeert uit te komen. De kranten hebben daar al gestaakt als protest tegen de manier waarop hij de media censureert.... maar wij willen als Nederland zo graag meedoen in Europa, dat wij er geen enkel probleem van maken dat onze nieuwe leider een regelrecht maffiafiguur is.

En wat doe je tegen Berlusconi? Tja, cartoontjes tekenen en verhaaltjes schrijven. En die verhaaltjes vertel ik dan iedere donderdagochtend tussen half zes en zes uur op de radio en wie weet zal het daar allemaal ooit door stoppen. Maar ik acht de kans een stuk groter dat Berlusconi nog voor die tijd zijn tentakels ook in de Nederlandse media heeft zitten. En dat ik dan vervangen wordt door zo’n geil mokkeltje, waar ook de Italianen iedere dag al bij het opstaan mee in slaap worden gesust.

zondag 22 juni 2003

Zone 5300

De nieuwe Zone 5300 ligt in de winkel. Met slechts één ultrakort verhaal van D.C. Lama (getiteld 'Manager Ron'), maar met een lang verhaal van Stefan Nieuwenhuis, een portret van Dave McKean, een verhaal over Mack White en strips en cartoons van o.a. Spekkie Big, Boerke, Erik Kriek, Farida Laan, superstripheld Strandman, Calle Claus, Haagse Harry, Michiel de Jong, Michiel van de Pol, Maaike Hartjes, Sandra de Haan (zie ook: @, #, $, % en *) en de nimmer afhakende striphelden Flipke & Sipke. Voor nog geen 5 ecu mag je het meenemen uit de winkel.

De Alien

Zoals u in de nieuwste Zone 5300 heeft kunnen lezen (Nou, hup! Naar de winkel!) is de mp3 van De Alien nog steeds te downloaden. De Nederhop/literatuurcombinatie van Enec, Gonzo en D.C. Lama is te vinden via deze link van Musician.nl en over een aantal dagen weer te downloaden (er zijn momenteel wat serverproblemen bij de muzikanten).

donderdag 19 juni 2003

Zorreguieta
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 19 juni 2003, iedere donderdagochtend in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Natuurlijk was er vlak voor het huwelijk wel even discussie over, want als onze kroonprins trouwt met een dochter van Jorge Zorrequita is oplettendheid wel op zijn plaats. Zorreguieta was tenslotte minister onder het Videla-regime, dat verantwoordelijk is voor de dood van zo'n dertigduizend mensen. 30.000 mensen die door de regering als subversief werden beschouwd, werden daar uit het vliegtuig geworpen of kwamen zelfs op nog vreselijkere manieren om het leven.

Maar aan die discussie kwam een einde toen Wim Kok verklaarde dat vadertje niet bij het huwelijk aanwezig zou zijn. En die verklaring was voldoende reden voor Nederland om gewoon massaal feest te vieren, omdat we nou eenmaal graag in sprookjes geloven. Maar om nou te zeggen dat deze man nooit welkom zou zijn in ons land.... dat ging Kok toch te ver. Sterker nog: de man is al een paar keer op bezoek geweest bij Hare Majesteit de Koning en heeft daar op kosten van onze belastingcenten waarschijnlijk ook heerlijk gegeten en gedronken.

Als iemand de liefdespil XTC fabriceert, leveren we zonder veel discussie uit aan Amerika (waar ‘ie zonder tussenkomst van de rechter wordt veroordeeld); Wie er voor zorgt dat 30.000 mensen worden vermoord, mag gerust bij onze Koningin op de thee.

En dat is allemaal nog tot daar aan toe. De Koningin ontvangt tenslotte wel vaker massamoordenaars. Laatst was de Russische president Poetin er bijvoorbeeld nog, toch iemand die voor de totaal geëscaleerde oorlog in Tjetjenië heeft gezorgd.

Maar wat mij beangstigt, is de vraag of die Zorreguieta wel altijd netjes van het publiek wordt weggehouden. Nu zijn dochter namelijk zwanger blijkt te zijn, acht ik de kans groot dat hij over een tijdje wel gewoon in het openbaar verschijnt. En dat het Nederlandse Koningshuisgezinde volk dan vrolijk naar die massamoordenaar staat te zwaaien, omdat ze denken: ‘Ach, die man was ook maar minister van Landbouw. Wat kon hij daar nou aan doen?'

Natuurlijk is Zorreguieta mede schuldig aan die 30.000 doden. Landbouw was voor Argentinië de voornaamste bron van inkomsten; Zorreguieta zorgde ervoor dat het regime kon blijven draaien. Zorreguieta wist wat er gebeurde en deed niets om dat te verhelpen. Zorreguieta mag dan ook nooit in het openbaar in Nederland verschijnen om toegejuicht te worden door onze infantiele Oranjeklanten.

Maxima is zwanger en krijgt een kind dat ook haar vader's genen zal dragen. Je moet er toch niet aan denken hoe dat dna zich zal vermengen met die ongelofelijk domheid van Willem- Alexander.

zondag 15 juni 2003

Er rest ons niets dan beschaving

Aanstaande dinsdag treedt D.C. Lama op tijdens het festival Er rest ons niets dan beschaving. Dit festival duurt tot en met aanstaande zaterdag en wordt gehouden in het voormalig gerechtsgebouw in de Hamburgerstraat te Utrecht. Kijk voor meer informatie en het programma op de site van Het Kaasschaafcollectief.
James Brown

James Brown is still alive. En heeft zelfs weer een nieuw album gemaakt. Klik hier voor een recensie op Musician.nl. Via Musician is overigens nog steeds de literatuur/nederhopcombinatie van Enec, D.C. Lama en Gonzo gratis te downloaden: klik daarvoor hier.

donderdag 12 juni 2003

Depressie
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 12 juni 2003, iedere donderdagochtend in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Vorige week vertelde ik hier nog hoe vrolijk ik was, deze week heeft de depressiviteit weer toegeslagen. En de redenen daarvan zijn ik mij wel helder: twee daarvan zijn televisieprogramma's.

Het ene programma dat mijn stemming danig verpeste, was Dokwerk, over de steeds grimmiger wordende oorlog in Atjeh. Het andere programma was het onvolprezen Tegenlicht, dat een documentaire uitzond over de hoofdstad van Tsjetjenië. Crozny is een totaal platgeschoten stad, waar het Russische leger op barbaarse wijze de bevolking onderdrukt. Het Russische leger opereert daar als een stel volledig losgeslagen bandieten, dat bijna iedere Tjetjeense man ondertussen al heeft opgepakt en gemarteld. Zelfs onze minister- president heeft daar best wel zorgen over, zo zei hij, maar verklaarde na zijn feestelijke bezoek aan Poetin dat hij het niet gepast vond om het daar met hem over te hebben.

Net als de oorlog in Atjeh, wordt ook deze oorlog bijna helemaal aan het oog van de media onttrokken. Maar ach, het Westen interesseert zich daar toch niet meer voor. En als ik eerlijk ben: ook ik word niet zozeer depressief van al dat onrecht in Verweggistan, maar meer van de gedachte dat de mens daar kennelijk nog steeds toe in staat is. En omdat ik mij dan telkens afvraag: Zou zoiets ook in Nederland mogelijk zijn? En het antwoord luidt altijd: Ja, waarom zou dat niet zo zijn?

En ineens word ik dan bang van die mannetjes waar ik tot voor kort nog alleen om kon lachen. Ze stonden er afgelopen zaterdag weer lekker onopvallend bij tijdens Legalize!, de demonstratie tegen de War on Drugs. Ze stonden er niet, maar ze stonden er toch wel en ze hielden iedereen weer lekker in de gaten. Ongetwijfeld de handhavers van de goede zaak en moraal, of ze nou uit Nederland komen of tot die speciale agenten uit de VS behoren, die de regering hier zonder verdere controle gewoon haar gang laat gaan. De mensen die er ook voor zorgen dat Nederlanders naar Amerika worden uitgeleverd en daar veroordeeld worden zonder enige tussenkomst van de rechter.

En dat, beste vrienden, vind ik best wel scary. Ook omdat ik op steeds meer bizarre dingen hoor. Neem nou zo'n jongen als Broekman, die zijn hobbykippen tijdens de vogelpest tegen het onzinnige doden van dieren wilde beschermen: die zit al tien dagen vast en werd in eerste instantie zelfs een advocaat geweigerd.

Of neem de Utrechtse politie. Die gaan drie- tot vierhonderd jongeren afluisteren, omdat ze op die manier de Marokkaanse gemeenschap in kaart willen brengen. Zo zeggen ze het natuurlijk niet, maar dat is het waarschijnlijk wel.

Over dat soort zaken wil ik eigenlijk heel hard schreeuwen, maar omdat ik mijn gedachten hierover toch echt serieus neem, vraag ik mij ook af of ik niet gewoon mijn bek moet houden en lekker op het terras de consument moet gaan uithangen. Want eigenlijk wil ik gewoon eindigen met de zin waar ik vorige week mee eindigde: Op een mooie zomerse dag heb ik niets te zeiken, want niets is mooier dan Amsterdam op een mooie zomerse dag.

Maar ja, daar worden nu wel alle hasjcafés zomaar gesloten.

maandag 9 juni 2003

Optreden Vondelparktheater

Aanstaande zaterdag zal D.C. Lama tijdens de Vrije Radio Festatie verhalen voorlezen op het podium in het Amsterdamse Vondelpark. Het optreden duurt ongeveer een kwartier en vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.

Macronizm

Een collabo is al een tijdje in de planning, maar het is hiphop en dus duurt dat nog wel even. Macronizm heeft in ieder geval een nieuwe cd uit: Hoger Beroep. Zie www.universen.tk

Legalize!

D.C. Lama tijdens Legalize!

zondag 8 juni 2003

EssensiE

De EssensiE van juni is uit. Met daarin o.a. interviews met Derrick Green van Sepultura, Boy van Highlife en de 97-jarige LSD-godfather Albert Hofmann. Verder uiteraard de columns van Def P, Simon Vinkenoog, Arno Adelaars, Mokum, Giel Beelen en ondergetekende; de strip van Spekkie Big, kweektips en frontnieuws over de War on Drugs.

In de rubriek Net Goed (muziek op internet) aandacht voor de sites van Raymzter, Ekseption, Rollercoaster 23, Redenaars en Fragment Live.

donderdag 5 juni 2003

De Dam
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 5 juni 2003, iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen.

De laatste dagen zit ik geregeld bij het monument op de Dam, omdat ik om de hoek in een kantoor aan een aantal projecten werk. Ik haal dan wat broodjes bij de bakker en pik een half uurtje de zon mee, waarover veel te veel mensen klagen dat het daardoor te warm is. Van mij kan de zon niet hard genoeg schijnen, al was het maar vanwege het verband tussen warmte en vrouwenkleding.

Op dinsdag en woensdag benut ik dat half uurtje ook om een onderwerp te verzinnen voor mijn wekelijkse Ochtendgal en ga dus op zoek naar iets waarover te zeiken valt. Toeristen vormen natuurlijk een geliefd onderwerp voor Amsterdammers, maar ik ben juist blij met al die buitenlanders in de stad. Het zijn degene met de grootste glimlach op het gezicht; de mensen die ervoor zorgen dat er ook op maandag en dinsdag volk in de kroegen is en de vrouwelijke toeristen laten zich een stuk makkelijk oppikken dan Amsterdamse vrouwen.

Het tweede mogelijke onderwerp dat zich aandient zijn de junks, maar als je daar last van hebt kun je beter op de overheid lopen zeiken. Het is tenslotte het verbod dat de overlast veroorzaakt; daardoor zijn de junkies overgeleverd aan handelaren die per definitie crimineel zijn; daardoor zijn de prijzen zo hoog dat er voor gestolen wordt en daardoor worden de probleemgevallen niet adequaat geholpen. Je kunt dus beter aanstaande zaterdag demonstreren tijdens Legalize!, al was het maar omdat ik daar 's ochtends enkele verhalen zal voorlezen en ook Arno Adelaars, één van de beste commentatoren op het gebied van de War on Drugs, daar komt speechen.

Dan zijn er natuurlijk nog de duiven, maar ik heb grotere hekel aan mensen dan aan dieren. Bovendien zijn er zoveel duiven omdat er domme gasten die beesten blijven voeren en die beesten er ooit zijn gekomen door van die achterlijke duiventelers. Ook de fietsers die door rood en schuin over de autowegen schuren neem ik niets kwalijk: fietsers staan na voetgangers het hoogst in de Amsterdamse hiërarchie van weggebruikers en daarom doe ik dat zelf ook.

De nieuwe inrichting van de Dam vind ik ook prima en ik ga er vanuit dat het dure Paleis op de Dam ooit wel weer eens aan de kont van de Koningin wordt onttrokken, om het een meer publieke functie te geven.

Eigenlijk heb ik op een mooie zomerse dag niets te zeiken, want er is niets mooier dan Amsterdam op een mooie zomerse dag.

dinsdag 3 juni 2003

Expositie cartoons

Aanstaande zaterdag wordt Legalize! gehouden, de demonstratieve streetrave tegen de War on Drugs. Tijdens het inhoudelijke programma in café Dantzig (onder de Stopera) zal D.C. Lama rond 11.00 uur enkele verhalen voorlezen. Ook worden daar zijn meest 'drugserige' cartoons tentoongesteld. De panelen met cartoons zullen ook tijdens de persconferentie in De Waag en tijdens de rave te zien zijn. Voor meer informatie: Legalize.net

En er is ook een nieuwe cartoon op De Gezonde Roker: Zalm en Balkenende geloven steeds meer in de idealen van D'66.

zondag 1 juni 2003

Nederhop/Literatuur-crossover

De Internetsingle 'De Alien', de combinatie van nederhop en literatuur van Enec, D.C. Lama en Gonzo, is nog steeds gratis te downloaden via Musician.nl.