donderdag 29 mei 2003

Kaboutertjes
Het Ochtendgal van D.C. Lama: iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Dinsdag is het nieuwe kabinet geïnstalleerd, maar zoals vaste luisteraars weten mag ik het hier van Giel niet al te veel over politiek hebben. Daarom vertel ik u liever een verhaaltje over zestien kaboutertjes, waarvan 8 christelijk, 6 conservatief en 2 niet helemaal wisten wat ze waren. Die zestien kaboutertjes waren de baas over iedereen in kaboutertjesland.

Nou ja: over iedereen..... Er waren natuurlijk wel wat grootgrondbezitters onder die kaboutertjes, waar die zestien kabouterbaasjes niet echt hun mond tegen open durfden te trekken. Die grootgrondbezitters hadden namelijk heel veel macht, vooral omdat die zestien kabouterbaasjes zich nogal afhankelijk van hun opstelden. Daarom speelden die zestien kabouterbaasjes gewoon wat meer de baas over de gewone kaboutertjes.

Dat zeiden die machtige kabouters ook: ‘Zorg er maar voor dat die sukkels wat harder voor ons werken! Zorg er maar voor dat ze hun mond houden als wij ze wat minder geld betalen en dat ze ook blijven werken als ze al heel erg oud zijn of heel erg ziek.' En die machtige kabouters gaven de kabouterbaasjes een toverwoord, waarmee ze de kleine kaboutertjes in toom konden houden: Economie.

En dat werkte als een dolle! Zodra die kabouterbaasjes dat toverwoord uitspraken, werden de kleine kaboutertjes heel erg bang dat alle oogsten zouden mislukken, dat niemand meer te eten zou hebben en dat er zeven jaren van rampspoed over hen heen zouden trekken. Ondertussen werkten ze zich helemaal het schompes, zodat de machtigste kaboutertjes lekker onderuitgezakt hun dikke kabouterbuikjes konden vullen. Sommige kabouters verdienden namelijk wel miljoen beukenootjes per jaar, zonder dat ze ooit zelf een beukenootje van de grond hoefden te rapen.

Die zestien kabouterbaasjes vonden het allemaal geweldig, want ze kregen regelmatig complimentjes van die rijke kaboutertjes. En omdat de gewone kaboutertjes zo gewillig luisterden naar alles wat die kabouterbaasjes riepen, deden ze er nog een schepje bovenop. Zo vonden de gewone kaboutertjes het lekker om na het werk af en toe een pijp vol toverkruid te roken, maar nee... Dat mocht niet meer van de kabouterbaasjes. En zo hadden ze ook huisdieren als kippen en ganzen, die onder het roepen van het toverwoord ‘economie' één voor één door de kabouterbaasjes werden afgeslacht. Zonder dat daar overigens een goede reden voor was. Sowieso werden al die kaboutertjes een stuk meer in de gaten gehouden, maar daarvan dachten ze dat dat voor hun eigen bestwil was.

En omdat al die kleine kaboutertjes dachten dat ze toch niets tegen de kabouterbaasjes konden doen, hielden ze zich liever bezig met kleine ergernissen. Hondenpoep, files, het Songfestival... de kleine kaboutertjes kwekten er hele dagen over. Want als zij zich ‘s ochtends realiseerden dat zij zich weer een dag lieten naaien door die machtigste kaboutertjes van het land, dan hadden zij de hele dag een kuthumeur. En dat kon natuurlijk ook nooit de bedoeling zijn.

maandag 26 mei 2003

Balkenende 2

Op De Gezonde Roker (http://www.theovangogh.nl) weer interessante info over Edwin de Roy van Zuydewijn. En een nieuwe cartoon over ons nieuwe kabinet.

Oude projecten
Via de site van Joost Overbeek zijn wat plaatjes van projecten te zien, die ik ooit samen met hem heb gedaan:

* De culturele schoolagenda 'K 1999/2000' (Hoofdredactie)
* Het bordspel The Golden Ratrace (Concept - bijhorende cd geproduceerd door Seda)
* Het boek Van de grond af! met één, twee, drie, vier, vijf pagina's daar uit. (Hoofdredactie / scenario stripverhaal)
* Het CD-Romspel Labyrint (Concept en teksten)

donderdag 22 mei 2003

Jorritsma
Het Ochtendgal van 22 mei 2003 (iedere donderdagochtend op 3FM)

Annemarie Jorritsma wordt burgemeester van Almere. Lelijke stad, lelijke burgemeester zullen we maar zeggen. Nog vlak voordat het nieuwe kabinet de mogelijkheden van een gekozen burgemeester gaat onderzoeken, wordt dit politiek zwaargewicht nog even in Almere gedumpt.

Zwaargewicht moet je dan overigens alleen letterlijk opvatten, want figuurlijk gezien is zij dat zeker niet. Jorritsma is namelijk jarenlang het domste wicht van het Binnenhof geweest, als zij tenminste niet te gast was in één of ander infantiel televisieprogramma. Regelmatig liet zij haar kilootjes zwabberen in bijvoorbeeld Sterrenslag, want zo bereikte Jorritsma het liefste de kiezer. Terwijl juist de kijkers van dat televisieprogramma iedere vorm van stemrecht zou moeten worden ontnomen.

Dergelijke programma's sluiten in ieder geval goed aan bij haar intellectuele vermogens. Jorristma kende namelijk maar één zin, die zij tot in het oneindige bleef herhalen: ‘Als de markt maar haar werk kan doen, dan zal alles vanzelf goed komen in dit land.'

En met dat ene zinnetje in haar hoofd regeerde Jorritsma eerst als minister van Verkeer en Waterstaat en later als minister van Economische Zaken. En dat ene zinnetje herhaalde zij ook altijd, als ze weer eens iets voor een paar stuivers aan het bedrijfsleven had verkocht, dat door generaties voor ons met hard werken was opgebouwd. Hoe groot puinhoop daarna ook in al die sectoren werd, Jorritsma vond het prachtig en kakelde rustig door: ‘Blablabla marktwerking!'

Meer dan dat ene zinnetje kon zij waarschijnlijk ook niet onthouden, want tijdens de parlementaire enquête naar de Bouwfraude bleek zij over gigantische gaten in haar geheugen te beschikken. Ja, ze was wel eens gezellig met een privé-vliegtuig van een grote bouwonderneming naar een schaatswedstrijd in Oosterrijk gevlogen.... dat was wel gezellig ja....maar dat ze eigenlijk wel wist van de Bouwfraude en dat ze daar niets aan had gedaan.... nee, dat stond haar niet helemaal bij.

Het is dat ze burgemeester van Almere wordt en die stad mij überhaupt geen reet interesseert, maar kunnen we dan niet gewoon heel Flevoland laten afzinken en die provincie als een mislukt project beschouwen? Heel misschien gebeurt dat nog vanzelf, als die dikke zeug van een Jorritsma daar eenmaal voet aan de grond heeft gezet.

zaterdag 17 mei 2003

Osama

Opgestuurd door een lezer: schending van het copyright door Osama bin L. Hasjstickie Drugs is nog steeds te bestellen via Rampgear; de opvolger verschijnt dit najaar.

donderdag 15 mei 2003

Reclame op school
Het Ochtendgal van D.C. Lama d.d. 15 mei 2003 (iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen)

Het televisieprogramma ‘Nieuw Economisch Peil' ging afgelopen dinsdag over reclame op school. Nadat in zo'n vijftien jaar tijd ieder vrij plekje in de openbare ruimte zo'n beetje is volgehangen met billboards en er zelfs commercials via televisieschermen in de tram worden uitgezonden, hebben de reclameboys hun zinnen op de scholen gezet. Die jongens houden tenslotte meer van hun vak dan van de samenleving en de vooruitgang is toch niet te stoppen, tenzij we allemaal zoveel hebben geconsumeerd, dat het niemand meer lukt daadwerkelijk te bewegen.

Voor een prikkie verkopen schooldirecteuren de muren van de schoolgebouwen aan adverteerders (dat moeten ze namelijk ook van de overheid: laten zien dat ze op zoek zijn naar andere manieren om aan geld te komen), en ja hoor: daar hingen ze: de gephotoshopte mensen die je vertellen wat je allemaal moet kopen om gelukkig te zijn.

Om je helemaal free te voelen!
Om een echte individual te zijn!
Om je ph-waarde met 23 procent te laten flentiseren!

En behalve deze posters zagen we ook nog een hele trits gesponsord lesmateriaal voorbijkomen, waaronder een educatief filmpje, beschikbaar gesteld door luchthaven Schiphol BV. Alle geïnterviewde omwonenden in het filmpje waren toch zo ontzettend blij met al die vliegtuigen boven hun hoofd, dat ik verwacht dat alle bereikte scholieren ook een luchthaven in hun provincie eisen, zodra ze stemrecht hebben.

Ik snap wel waarom ze mijn mening als omwonende niet hebben gevraagd, want dat zou niet goed in het filmpje passen. Die vliegtuigen vliegen hier namelijk zo laag over, dat je problemen zou krijgen met het geluid!

De scholieren die in ‘Nieuw Economisch Peil' hun mening over reclame op school mochten vertellen, hadden echter totaal geen problemen met al die indoctrinatie. Eén jongen zei het zelfs wel fijn te vinden dat de kale muren van de school niet zo leeg meer waren.

Ja, droplul! Toen mensen nog niet alleen werden opgeleid tot consument, maakten ze zelf nog wel eens iets van zulke muren!

vrijdag 9 mei 2003

EssensiE

De EssensiE van mei is verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops. Met daarin onder andere: een interview Miss Djax, een verslag over Legalize in Wenen, een gesprek met Pornstar Ron Jeremy, de laatste stand van zaken in de War on Drugs en columns van Def P, Simon Vinkenoog, Arno Adelaars, Mokum, Giel Beelen en ondergetekende.

In de rubriek Net Goed (gratis muziek op Internet) aandacht voor de sites van Zaphod, FaceCulture, Spaan en Vermegen, Kombo, Eleven en (hoe objectief kun je wezen...) het nummer 'De Alien', dat ik samen met Enec en Gonzo heb gemaakt (zie ook de weblog van 10 april).

donderdag 8 mei 2003

Berlusconi
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 8 mei 2003 op 3FM

Tussen alle bullshit die er op televisie te zien is, zijn er slechts een paar programma's die er echt toe doen. En dan bedoel ik niet eens zozeer The Simpsons, hoewel ik dat programma toch wel iedere dag even op de BBC probeer te kijken. En ik doel al helemaal niet op het Journaal van deze week, want op 3 mei had ik al door dat het op 4 mei dodenherdenking was, op 5 mei Bevrijdingsdag en op 6 mei een jaar na de moord op Pim Fortuin, dus daar hoef ik de buis niet voor aan te zetten.

Liever kijk ik naar programma's als Zembla, Document, Andere Tijden en Reporter, waar documentaires worden uitgezonden waar je nog wel tot nieuwe inzichten wordt gebracht. En de absolute topper is volgens mijn bescheiden mening Tegenlicht, dat iedere zondagavond rond negen uur op Nederland 3 wordt uitgezonden.

Het programma wist mij bijvoorbeeld op overtuigende wijze duidelijk te maken dat Azië het belangrijkste continent op aarde zal worden; dat de Rotterdamse inburgeringscursussen helemaal niet zo fout waren als ik eigenlijk vermoedde en dat Nederland op schandalige wijze minderjarige asielzoekers behandelt, voordat zij worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Over al deze onderwerpen zou ik een column an sich kunnen schrijven, maar ik raad u aan voortaan gewoon naar Tegenlicht te kijken. Iedere zondagavond dus, rond negen uur op Nederland 3.

Van de week moest ik weer aan een oude aflevering van Tegenlicht denken, omdat Silvio Berlusconi eindelijk voor de rechter is gebracht. Een jaar geleden zond het programma een documentaire uit over deze premier van Italië, die tevens één van de grootste zakenmannen van het land is. Zijn imperium is vermoedelijk nauw verweven met de maffia, maar sinds hij premier is, worden er allerlei wetten aangenomen, die het steeds moeilijker maken hem te vervolgen. Dat gebeurt zelfs op zo'n schandalige wijze, dat 70 procent van de rechters besloot te gaan staken.

Dat drong echter niet tot de Italianen door: Berlusconi is namelijk ook de eigenaar van de commerciële televisiezenders (die dagelijks lekkere wijven uitzenden) en heeft bij de staatsomroep alle kritische journalisten getemd of zelfs ontslagen. Het nieuws over deze staking werd dan ook alleen bericht vanuit het perspectief dat het zo vervelend was, dat de rechters niet aan het werk waren. En direct daarna werden er weer vrouwen in korte rokjes uitgezonden, alsof het leven nog steeds één grote orgie was.

Waarschijnlijk wordt Berlusconi dus ook gewoon vrijgesproken, want een programma als Tegenlicht kennen de Italianen niet meer. Maar aangezien wij samen met hun de Europese Unie vormen, zou het prettig zijn wanneer ook wat meer Nederlanders naar dat programma zouden kijken. En laten we eerlijk zijn: die vrouwen op de Nederlandse televisie, die zijn ook lang niet zo lekker.

zaterdag 3 mei 2003

Adbusting

In het decembernummer nam het blad me op in het lijstje '30 idealisten onder de 30'; in het meinummer van Onze Wereld staat een kort interview met mij over Adbusting (of culture jamming, of -zoals ik het zelf noem- bemerkingen): het bewerken van bedrijfslogo's om de glitter en glamour van marketing en reclame te doorbreken. Twee bemerkingen die ik samen met Frank Bosma heb gemaakt zijn in het blad opgenomen: één over Mercedes Benz en één over de Staatkloterij.

Verder zijn er bemerkingen te vinden van het Autonoom Centrum, Lazy Artist, Dhz23 en De Designpolitie.

Het meinummer van Onze Wereld is in de betere tijdschriftenhandel te verkrijgen, maar via deze link ook online te bestellen.

De Alien
De hiphop/literatuurcombinatie met Enec en Gonzo is nog steeds als mp3 via hier te downloaden. Zie ook de weblog van 10 april.

Je moet je bek houwe!

Op het Amsterdamse Muntplein zijn vandaag de opnames voor de videoclip van Je moet je bek houwe!, een single van De Moordgasten, Gotcha!, Krimson en Def P. Tijdens mijn wekelijkse column op 3FM van 27 september 2002 had ik het al over dit nummer. Desbetreffend 'Ochtendgal' is nog steeds online te beluisteren via deze link. Meer oude columns kun je via deze link beluisteren.

De single 'Je moet je bek houwe' is vanaf eind maart te verkrijgen.

vrijdag 2 mei 2003

Lintjesregen
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 1 mei 2002, iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen.

De Havenzangers hebben een lintje van de koningin gekregen. Vaste luisteraars weten vast hoe ik over het Koningshuis denk, maar als die jongens er blij mee zijn, ben ik dat ook. Natuurlijk is hun muziek zo pretentieloos als de neten, maar de Havenzangers brengen al sinds 1977 in het hele land mensen in een feeststemming en dat lijkt mij voor de mensheid nog altijd beter dan het zoveelste avondje SBS6.

Ik wil maar zeggen: het lijkt mij terecht dat de Havenzangers onderscheiden worden wegens hun verdiensten voor het land en persoonlijk hoop ik dat ze de gelegenheid aangrijpen om nog dit jaar te stoppen.

Ik hoop wel dat die jongens hun geldzaken beter geregeld hebben dan de meeste Nederlandse artiesten, zodat ze lekker van hun pensioen kunnen genieten en misschien zelfs nog een boottochtje naar een ver land kunnen maken. Kunnen ze daar lekker in de haven zingen.

Maar hoe verdienstelijk de Havenzangers ook voor de mensen in dit land zijn geweest: er zijn mensen die een nog vele hogere onderscheiding hebben gekregen. Zo is Cees van Lede Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw geworden. Cees is voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel en zal dus waarschijnlijk bijna net zo hard gewerkt hebben als die accordeonidioten, die ieder weekend weer in één of andere uithoek van het land moesten staan. Het verschil is echter: Die Cees van Lede verdient ieder jaar bijna 2 miljoen euro.

2 miljoen euro per jaar! Je kunt kapitalist in hart en nieren zijn, maar met het oorspronkelijke idee van ruilhandel heeft zo'n schrapersmentaliteit niets te maken. De verhouding van zo'n salaris tegenover dat van een leraar of verpleger is namelijk compleet verdwenen. En dat is zelfs het geval met de verhouding tot de mensen, die in datzelfde bedrijf werken en tot loonmatiging worden opgeroepen.

Het is een fabeltje dat topmanagers zoveel moeten verdienen omdat ze anders naar het buitenland vertrekken. Nederlandse topmanagers in het buitenland verdienen veel en veel minder dan die gasten hier. En die grote verantwoordelijkheid die zij zouden dragen slaat ook nergens op: er is de laatste jaren geen falende manager weggestuurd, zonder een schandalig hoge oprotpremie.

Mensen die zichzelf 2 miljoen euro per jaar toekennen, want dat doen die voorzitters min of meer zelf, verdienen dus geen onderscheiding, maar een straf wegens een a-sociale schrapersmentaliteit, zeg maar gerust: diefstal. Ik stel dan ook voor dat die Cees voor straf 25 jaar naar de Havenzangers moet luisteren, een periode waarin hij normaliter 50 miljoen euro zou verdienen. Persoonlijk zou ik het daar overigens niet voor doen.