maandag 8 december 2003

Koninklijk kind
aflevering uit het Florisfeuilleton.
Door D.C. Lama

‘Het is een meisje,’ zei Floris’ vrouw. Vanuit de bijkeuken keek ze de garage in, waar Floris met zijn belangrijkste bijdrage aan het huishouden bezig was: de lege flessen. Hij had de twee uitpuilende dozen met oud papier op elkaar gezet, zodat hij de lege wijnflessen, de bierflesjes en de lege potjes kwijt kon in de ruimte tussen de dozen en de lege kratten. Floris was er al bijna een uur mee bezig, maar kon er zijn gedachten ook altijd zo heerlijk de vrije loop bij laten. Hij was er vaak mee bezig als er niets interessants op de televisie was.
‘Wie is een meisje?’ vroeg Floris.
‘De dochter van Maxima!’ riep zijn vrouw enthousiast: ‘Het is op tv!’

Floris zette voorzichtig een stap tussen de lege flessen vandaan en liet het nieuws op hem inwerken. Was dat voor vandaag gepland? Hij was juist zo blij dat er een dag zonder actualiteiten op het programma stond. Hij was zelfs even naar buiten geweest om te kijken hoe het daar was en stond alweer een tijdje heerlijk met de flessen te rommelen. ‘Een kind van het Koninklijk Huis,’ dacht Floris en wilde daar een cynische grap over maken. ‘Eindelijk een Oranje zonder besmet verleden’ of zoiets, maar dat vond Floris dan weer net te flauw.

‘Kom je kijken?’ vroeg zijn vrouw en liep met een grote glimlach op haar gezicht naar de huiskamer. Dit was een gebeurtenis die hen bond. Normaliter wilde Floris alleen actualiteitenprogramma’s en interessante documentaires kijken en keek zij altijd naar regelrechte kutprogramma’s, maar het Koninklijk Huis was ook actualiteit, zo wist Floris’ vrouw. ‘Als ze maar niet de hele avond veel te blij gaat doen,’ dacht Floris en schoof de flessen met zijn schoenen een beetje bij elkaar. Uit het wijnrek trok hij een fles bordeaux die hij zou openen vanwege de geboorte. Als hij dan toch weer de hele avond voor de buis zou zitten, kon hij net zo goed gaan drinken.

Het Florisfeuilleton verschijnt op onregelmatige basis op deze site en bijvoorbeeld in EssensiE.

D'66

D.C. Lama kleurt helemaal niets.