donderdag 7 augustus 2003

Baas in eigen brein
Het laatste Ochtendgal van D.C. Lama op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Ik ben baas in eigen brein, omdat ik op exact dezelfde wijze ben geboren als ieder ander op deze planeet. Ik geloof niet in Allah, God of Boedha, maar heb het Grote Alles voldoende bestudeerd om daar een geheel eigen gedachtegang over te vormen. Die mag u wat mij betreft gerust in de categorie "zweverig" stoppen, want je denkt er maar van wat je wilt, zolang je me maar niet belemmerd in de uitoefening daarvan.

Maar met het oprukken van de War on Drugs, die sinds 11 september 2001 samen met de War on Terror tot een reuzenmachine is getransformeerd, wordt het fundamentele recht de aarde te proeven zoals hij wordt aangeboden, steeds meer bedreigd. Coffeeshops krijgen steeds meer onwerkbare regels zodat ze gemakkelijk dichtgespijkerd kunnen worden; Nederlandse staatsburgers worden uitgeleverd aan het idiote rechtssysteem van de Verenigde Staten, waar zij zonder behoorlijke beschuldiging in belachelijke cellen worden gestopt en vliegvelden van het Koninkrijk der Nederlanden worden gebruikt om gif over Colombia te strooien.

Maar de gevechten spelen zich ook steeds meer af in de Nederlandse straten, waar busjes met minstens vijftien man politie deuren intrappen om wat wietplantjes van zolder of uit de schuur te halen. Wie daarop wordt betrapt, wie er dus voor zorgt dat u ├╝berhaupt wiet kan kopen in de coffeeshop, wordt achtergelaten met gigantische schulden.

Ook de gemeente Eindhoven heeft onlangs de aanval geopend. Wie daar gepakt wordt, wordt dakloos. Of je nou kinderen hebt of niet, de woningbouwvereniging laat de huurovereenkomst ontbinden en geeft je nog een rekening van 7.000 euro mee. Dat is dus nog los van de 10.000 euro die justitie tegen je zal eisen, plus 2.500 euro per aangetroffen kilo. Het energiebedrijf sluit je stroom af en sluit het pas weer aan tegen de woekerprijs van 1.200 euro. En zo wil iedereen graag een graantje meepikken aan de veroordeelde dissident. De dienst Werk, Zorg en Inkomen bijvoorbeeld zal je binnenstebuiten keren om te kijken of ook zij nog iets kunnen vorderen. En de belastingdienst natuurlijk, die dankzij de Pik ze-wet daar buitengewoon veel mogelijkheden voor heeft.

Niet doen dus, luidt het boodschap: in Nederland mag geen cannabis worden verbouwd. Wie er voor zorgt dat anderen kunnen blowen, wordt kei- en keihard aangepakt. En dan heb ik nog niet eens over de mensen die ervoor zorgen dat ik ook andere drugs kan gebruiken, die ik zo nu en dan met volle verstand tot mij neem om de wonderen van het leven te ervaren en waarmee ik vaker en intensiever bid dan menig CDA-lid.

En zo wordt wereldwijd een fundamenteel recht aangetast met arrestaties, moorden en het strooien van gif over de aarde. Ik heb het er in de afgelopen 88 afleveringen regelmatig over gehad en hoop dat er steeds meer mensen hun gal over zullen spugen. Want als we er niet hardop over spreken, of het nou op de radio is of tegen je tante, dan verliezen we dat fundamentele recht namelijk van een macht die er eigenlijk voor ons is.