donderdag 19 juni 2003

Zorreguieta
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 19 juni 2003, iedere donderdagochtend in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Natuurlijk was er vlak voor het huwelijk wel even discussie over, want als onze kroonprins trouwt met een dochter van Jorge Zorrequita is oplettendheid wel op zijn plaats. Zorreguieta was tenslotte minister onder het Videla-regime, dat verantwoordelijk is voor de dood van zo'n dertigduizend mensen. 30.000 mensen die door de regering als subversief werden beschouwd, werden daar uit het vliegtuig geworpen of kwamen zelfs op nog vreselijkere manieren om het leven.

Maar aan die discussie kwam een einde toen Wim Kok verklaarde dat vadertje niet bij het huwelijk aanwezig zou zijn. En die verklaring was voldoende reden voor Nederland om gewoon massaal feest te vieren, omdat we nou eenmaal graag in sprookjes geloven. Maar om nou te zeggen dat deze man nooit welkom zou zijn in ons land.... dat ging Kok toch te ver. Sterker nog: de man is al een paar keer op bezoek geweest bij Hare Majesteit de Koning en heeft daar op kosten van onze belastingcenten waarschijnlijk ook heerlijk gegeten en gedronken.

Als iemand de liefdespil XTC fabriceert, leveren we zonder veel discussie uit aan Amerika (waar ‘ie zonder tussenkomst van de rechter wordt veroordeeld); Wie er voor zorgt dat 30.000 mensen worden vermoord, mag gerust bij onze Koningin op de thee.

En dat is allemaal nog tot daar aan toe. De Koningin ontvangt tenslotte wel vaker massamoordenaars. Laatst was de Russische president Poetin er bijvoorbeeld nog, toch iemand die voor de totaal geëscaleerde oorlog in Tjetjenië heeft gezorgd.

Maar wat mij beangstigt, is de vraag of die Zorreguieta wel altijd netjes van het publiek wordt weggehouden. Nu zijn dochter namelijk zwanger blijkt te zijn, acht ik de kans groot dat hij over een tijdje wel gewoon in het openbaar verschijnt. En dat het Nederlandse Koningshuisgezinde volk dan vrolijk naar die massamoordenaar staat te zwaaien, omdat ze denken: ‘Ach, die man was ook maar minister van Landbouw. Wat kon hij daar nou aan doen?'

Natuurlijk is Zorreguieta mede schuldig aan die 30.000 doden. Landbouw was voor Argentinië de voornaamste bron van inkomsten; Zorreguieta zorgde ervoor dat het regime kon blijven draaien. Zorreguieta wist wat er gebeurde en deed niets om dat te verhelpen. Zorreguieta mag dan ook nooit in het openbaar in Nederland verschijnen om toegejuicht te worden door onze infantiele Oranjeklanten.

Maxima is zwanger en krijgt een kind dat ook haar vader's genen zal dragen. Je moet er toch niet aan denken hoe dat dna zich zal vermengen met die ongelofelijk domheid van Willem- Alexander.