donderdag 5 juni 2003

De Dam
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 5 juni 2003, iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen.

De laatste dagen zit ik geregeld bij het monument op de Dam, omdat ik om de hoek in een kantoor aan een aantal projecten werk. Ik haal dan wat broodjes bij de bakker en pik een half uurtje de zon mee, waarover veel te veel mensen klagen dat het daardoor te warm is. Van mij kan de zon niet hard genoeg schijnen, al was het maar vanwege het verband tussen warmte en vrouwenkleding.

Op dinsdag en woensdag benut ik dat half uurtje ook om een onderwerp te verzinnen voor mijn wekelijkse Ochtendgal en ga dus op zoek naar iets waarover te zeiken valt. Toeristen vormen natuurlijk een geliefd onderwerp voor Amsterdammers, maar ik ben juist blij met al die buitenlanders in de stad. Het zijn degene met de grootste glimlach op het gezicht; de mensen die ervoor zorgen dat er ook op maandag en dinsdag volk in de kroegen is en de vrouwelijke toeristen laten zich een stuk makkelijk oppikken dan Amsterdamse vrouwen.

Het tweede mogelijke onderwerp dat zich aandient zijn de junks, maar als je daar last van hebt kun je beter op de overheid lopen zeiken. Het is tenslotte het verbod dat de overlast veroorzaakt; daardoor zijn de junkies overgeleverd aan handelaren die per definitie crimineel zijn; daardoor zijn de prijzen zo hoog dat er voor gestolen wordt en daardoor worden de probleemgevallen niet adequaat geholpen. Je kunt dus beter aanstaande zaterdag demonstreren tijdens Legalize!, al was het maar omdat ik daar 's ochtends enkele verhalen zal voorlezen en ook Arno Adelaars, één van de beste commentatoren op het gebied van de War on Drugs, daar komt speechen.

Dan zijn er natuurlijk nog de duiven, maar ik heb grotere hekel aan mensen dan aan dieren. Bovendien zijn er zoveel duiven omdat er domme gasten die beesten blijven voeren en die beesten er ooit zijn gekomen door van die achterlijke duiventelers. Ook de fietsers die door rood en schuin over de autowegen schuren neem ik niets kwalijk: fietsers staan na voetgangers het hoogst in de Amsterdamse hiërarchie van weggebruikers en daarom doe ik dat zelf ook.

De nieuwe inrichting van de Dam vind ik ook prima en ik ga er vanuit dat het dure Paleis op de Dam ooit wel weer eens aan de kont van de Koningin wordt onttrokken, om het een meer publieke functie te geven.

Eigenlijk heb ik op een mooie zomerse dag niets te zeiken, want er is niets mooier dan Amsterdam op een mooie zomerse dag.