donderdag 26 juni 2003

Berlusconi dan maar weer.
Het Ochtendgal van D.C. Lama, iedere donderdagochtend in het programma van Giel Beelen op 3FM.

De generatie die mij heeft opgevoed (ouders, leraren, mensen uit de media) hebben mij altijd twee dingen geleerd: Houd goed in de gaten wie de macht in handen heeft, en: Doe iets als je vrijheid wordt bedreigd. Maar ja, als die vrijheid eenmaal in het geding is: wat doe je dan?

Als de gemeente besluit dat je in je favoriete coffeeshop geen bier meer mag drinken, omdat mensen zonder enige ervaring met cannabis hebben besloten dat de combinatie van bier en wiet heel erg is? Als de regering je huisdieren zonder fatsoenlijke reden afslacht? Als de regering ineens allerlei groepen als extremistisch wil bestempelen en daarom wil verbieden? Wat doe je dan?

Als je regering onderdanen uitlevert aan de enige grootmacht in de wereld, waar ze zonder tussenkomst van de rechter worden veroordeeld. Als je in je eigen land veroordeeld kunt worden zonder inzicht in de bewijsvoering te krijgen, omdat dat de staatsveiligheid zou bedreigen.

Als je merkt dat al dat soort zaken worden afgedaan als ‘oneffenheden’ en dat het belangrijker is je te concentreren op de Economie, onze geweldige combinatie van uitbuiting van de Derde Wereld en de Machinatie tot Destructie van Ons Allen.

Wat doe je dan? Ik weet het niet. Ik schrijf verhaaltjes en teken cartoontjes en wie weet zal daardoor allemaal ooit anders gaan. Aan het andere devies houd ik me echter wel goed: Kijk altijd wie de macht in handen heeft. Dat is uiteraard het bedrijfsleven, maar om het enigszins overzichtelijk te houden beperk ik mij het liefst tot de politieke macht.

Voor wie het al jaren niet meer gevolgd heeft: onze politiek wordt tegenwoordig vooral in Brussel gemaakt, door een banenmachine die ze de Europese Unie noemen. En daar krijgen ze binnenkort weer een nieuwe voorzitter: Italiƫ, waar Silvio Berlusconi alle touwtjes strak in handen heeft. Berlusconi! De man die op uiterst dubieuze wijze zijn geld heeft verdiend en dankzij die grote zak geld ook heel gemakkelijk premier is geworden.

De rechters in Italiƫ hebben al gestaakt omdat hij met schandalige wetten onder zijn strafvervolging probeert uit te komen. De kranten hebben daar al gestaakt als protest tegen de manier waarop hij de media censureert.... maar wij willen als Nederland zo graag meedoen in Europa, dat wij er geen enkel probleem van maken dat onze nieuwe leider een regelrecht maffiafiguur is.

En wat doe je tegen Berlusconi? Tja, cartoontjes tekenen en verhaaltjes schrijven. En die verhaaltjes vertel ik dan iedere donderdagochtend tussen half zes en zes uur op de radio en wie weet zal het daar allemaal ooit door stoppen. Maar ik acht de kans een stuk groter dat Berlusconi nog voor die tijd zijn tentakels ook in de Nederlandse media heeft zitten. En dat ik dan vervangen wordt door zo’n geil mokkeltje, waar ook de Italianen iedere dag al bij het opstaan mee in slaap worden gesust.