donderdag 15 mei 2003

Reclame op school
Het Ochtendgal van D.C. Lama d.d. 15 mei 2003 (iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen)

Het televisieprogramma ‘Nieuw Economisch Peil' ging afgelopen dinsdag over reclame op school. Nadat in zo'n vijftien jaar tijd ieder vrij plekje in de openbare ruimte zo'n beetje is volgehangen met billboards en er zelfs commercials via televisieschermen in de tram worden uitgezonden, hebben de reclameboys hun zinnen op de scholen gezet. Die jongens houden tenslotte meer van hun vak dan van de samenleving en de vooruitgang is toch niet te stoppen, tenzij we allemaal zoveel hebben geconsumeerd, dat het niemand meer lukt daadwerkelijk te bewegen.

Voor een prikkie verkopen schooldirecteuren de muren van de schoolgebouwen aan adverteerders (dat moeten ze namelijk ook van de overheid: laten zien dat ze op zoek zijn naar andere manieren om aan geld te komen), en ja hoor: daar hingen ze: de gephotoshopte mensen die je vertellen wat je allemaal moet kopen om gelukkig te zijn.

Om je helemaal free te voelen!
Om een echte individual te zijn!
Om je ph-waarde met 23 procent te laten flentiseren!

En behalve deze posters zagen we ook nog een hele trits gesponsord lesmateriaal voorbijkomen, waaronder een educatief filmpje, beschikbaar gesteld door luchthaven Schiphol BV. Alle geïnterviewde omwonenden in het filmpje waren toch zo ontzettend blij met al die vliegtuigen boven hun hoofd, dat ik verwacht dat alle bereikte scholieren ook een luchthaven in hun provincie eisen, zodra ze stemrecht hebben.

Ik snap wel waarom ze mijn mening als omwonende niet hebben gevraagd, want dat zou niet goed in het filmpje passen. Die vliegtuigen vliegen hier namelijk zo laag over, dat je problemen zou krijgen met het geluid!

De scholieren die in ‘Nieuw Economisch Peil' hun mening over reclame op school mochten vertellen, hadden echter totaal geen problemen met al die indoctrinatie. Eén jongen zei het zelfs wel fijn te vinden dat de kale muren van de school niet zo leeg meer waren.

Ja, droplul! Toen mensen nog niet alleen werden opgeleid tot consument, maakten ze zelf nog wel eens iets van zulke muren!