vrijdag 2 mei 2003

Lintjesregen
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 1 mei 2002, iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen.

De Havenzangers hebben een lintje van de koningin gekregen. Vaste luisteraars weten vast hoe ik over het Koningshuis denk, maar als die jongens er blij mee zijn, ben ik dat ook. Natuurlijk is hun muziek zo pretentieloos als de neten, maar de Havenzangers brengen al sinds 1977 in het hele land mensen in een feeststemming en dat lijkt mij voor de mensheid nog altijd beter dan het zoveelste avondje SBS6.

Ik wil maar zeggen: het lijkt mij terecht dat de Havenzangers onderscheiden worden wegens hun verdiensten voor het land en persoonlijk hoop ik dat ze de gelegenheid aangrijpen om nog dit jaar te stoppen.

Ik hoop wel dat die jongens hun geldzaken beter geregeld hebben dan de meeste Nederlandse artiesten, zodat ze lekker van hun pensioen kunnen genieten en misschien zelfs nog een boottochtje naar een ver land kunnen maken. Kunnen ze daar lekker in de haven zingen.

Maar hoe verdienstelijk de Havenzangers ook voor de mensen in dit land zijn geweest: er zijn mensen die een nog vele hogere onderscheiding hebben gekregen. Zo is Cees van Lede Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw geworden. Cees is voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel en zal dus waarschijnlijk bijna net zo hard gewerkt hebben als die accordeonidioten, die ieder weekend weer in één of andere uithoek van het land moesten staan. Het verschil is echter: Die Cees van Lede verdient ieder jaar bijna 2 miljoen euro.

2 miljoen euro per jaar! Je kunt kapitalist in hart en nieren zijn, maar met het oorspronkelijke idee van ruilhandel heeft zo'n schrapersmentaliteit niets te maken. De verhouding van zo'n salaris tegenover dat van een leraar of verpleger is namelijk compleet verdwenen. En dat is zelfs het geval met de verhouding tot de mensen, die in datzelfde bedrijf werken en tot loonmatiging worden opgeroepen.

Het is een fabeltje dat topmanagers zoveel moeten verdienen omdat ze anders naar het buitenland vertrekken. Nederlandse topmanagers in het buitenland verdienen veel en veel minder dan die gasten hier. En die grote verantwoordelijkheid die zij zouden dragen slaat ook nergens op: er is de laatste jaren geen falende manager weggestuurd, zonder een schandalig hoge oprotpremie.

Mensen die zichzelf 2 miljoen euro per jaar toekennen, want dat doen die voorzitters min of meer zelf, verdienen dus geen onderscheiding, maar een straf wegens een a-sociale schrapersmentaliteit, zeg maar gerust: diefstal. Ik stel dan ook voor dat die Cees voor straf 25 jaar naar de Havenzangers moet luisteren, een periode waarin hij normaliter 50 miljoen euro zou verdienen. Persoonlijk zou ik het daar overigens niet voor doen.