donderdag 22 mei 2003

Jorritsma
Het Ochtendgal van 22 mei 2003 (iedere donderdagochtend op 3FM)

Annemarie Jorritsma wordt burgemeester van Almere. Lelijke stad, lelijke burgemeester zullen we maar zeggen. Nog vlak voordat het nieuwe kabinet de mogelijkheden van een gekozen burgemeester gaat onderzoeken, wordt dit politiek zwaargewicht nog even in Almere gedumpt.

Zwaargewicht moet je dan overigens alleen letterlijk opvatten, want figuurlijk gezien is zij dat zeker niet. Jorritsma is namelijk jarenlang het domste wicht van het Binnenhof geweest, als zij tenminste niet te gast was in één of ander infantiel televisieprogramma. Regelmatig liet zij haar kilootjes zwabberen in bijvoorbeeld Sterrenslag, want zo bereikte Jorritsma het liefste de kiezer. Terwijl juist de kijkers van dat televisieprogramma iedere vorm van stemrecht zou moeten worden ontnomen.

Dergelijke programma's sluiten in ieder geval goed aan bij haar intellectuele vermogens. Jorristma kende namelijk maar één zin, die zij tot in het oneindige bleef herhalen: ‘Als de markt maar haar werk kan doen, dan zal alles vanzelf goed komen in dit land.'

En met dat ene zinnetje in haar hoofd regeerde Jorritsma eerst als minister van Verkeer en Waterstaat en later als minister van Economische Zaken. En dat ene zinnetje herhaalde zij ook altijd, als ze weer eens iets voor een paar stuivers aan het bedrijfsleven had verkocht, dat door generaties voor ons met hard werken was opgebouwd. Hoe groot puinhoop daarna ook in al die sectoren werd, Jorritsma vond het prachtig en kakelde rustig door: ‘Blablabla marktwerking!'

Meer dan dat ene zinnetje kon zij waarschijnlijk ook niet onthouden, want tijdens de parlementaire enquête naar de Bouwfraude bleek zij over gigantische gaten in haar geheugen te beschikken. Ja, ze was wel eens gezellig met een privé-vliegtuig van een grote bouwonderneming naar een schaatswedstrijd in Oosterrijk gevlogen.... dat was wel gezellig ja....maar dat ze eigenlijk wel wist van de Bouwfraude en dat ze daar niets aan had gedaan.... nee, dat stond haar niet helemaal bij.

Het is dat ze burgemeester van Almere wordt en die stad mij überhaupt geen reet interesseert, maar kunnen we dan niet gewoon heel Flevoland laten afzinken en die provincie als een mislukt project beschouwen? Heel misschien gebeurt dat nog vanzelf, als die dikke zeug van een Jorritsma daar eenmaal voet aan de grond heeft gezet.