donderdag 8 mei 2003

Berlusconi
Het Ochtendgal van D.C. Lama van 8 mei 2003 op 3FM

Tussen alle bullshit die er op televisie te zien is, zijn er slechts een paar programma's die er echt toe doen. En dan bedoel ik niet eens zozeer The Simpsons, hoewel ik dat programma toch wel iedere dag even op de BBC probeer te kijken. En ik doel al helemaal niet op het Journaal van deze week, want op 3 mei had ik al door dat het op 4 mei dodenherdenking was, op 5 mei Bevrijdingsdag en op 6 mei een jaar na de moord op Pim Fortuin, dus daar hoef ik de buis niet voor aan te zetten.

Liever kijk ik naar programma's als Zembla, Document, Andere Tijden en Reporter, waar documentaires worden uitgezonden waar je nog wel tot nieuwe inzichten wordt gebracht. En de absolute topper is volgens mijn bescheiden mening Tegenlicht, dat iedere zondagavond rond negen uur op Nederland 3 wordt uitgezonden.

Het programma wist mij bijvoorbeeld op overtuigende wijze duidelijk te maken dat Azië het belangrijkste continent op aarde zal worden; dat de Rotterdamse inburgeringscursussen helemaal niet zo fout waren als ik eigenlijk vermoedde en dat Nederland op schandalige wijze minderjarige asielzoekers behandelt, voordat zij worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Over al deze onderwerpen zou ik een column an sich kunnen schrijven, maar ik raad u aan voortaan gewoon naar Tegenlicht te kijken. Iedere zondagavond dus, rond negen uur op Nederland 3.

Van de week moest ik weer aan een oude aflevering van Tegenlicht denken, omdat Silvio Berlusconi eindelijk voor de rechter is gebracht. Een jaar geleden zond het programma een documentaire uit over deze premier van Italië, die tevens één van de grootste zakenmannen van het land is. Zijn imperium is vermoedelijk nauw verweven met de maffia, maar sinds hij premier is, worden er allerlei wetten aangenomen, die het steeds moeilijker maken hem te vervolgen. Dat gebeurt zelfs op zo'n schandalige wijze, dat 70 procent van de rechters besloot te gaan staken.

Dat drong echter niet tot de Italianen door: Berlusconi is namelijk ook de eigenaar van de commerciële televisiezenders (die dagelijks lekkere wijven uitzenden) en heeft bij de staatsomroep alle kritische journalisten getemd of zelfs ontslagen. Het nieuws over deze staking werd dan ook alleen bericht vanuit het perspectief dat het zo vervelend was, dat de rechters niet aan het werk waren. En direct daarna werden er weer vrouwen in korte rokjes uitgezonden, alsof het leven nog steeds één grote orgie was.

Waarschijnlijk wordt Berlusconi dus ook gewoon vrijgesproken, want een programma als Tegenlicht kennen de Italianen niet meer. Maar aangezien wij samen met hun de Europese Unie vormen, zou het prettig zijn wanneer ook wat meer Nederlanders naar dat programma zouden kijken. En laten we eerlijk zijn: die vrouwen op de Nederlandse televisie, die zijn ook lang niet zo lekker.