donderdag 24 april 2003

De Alien

Via Fotolandcrew.nl zijn er nu ook foto's te bekijken van het optreden met Enec en DJ Serum tijdens het Ondergronds Verbondfestival. Zeker niet ons beste optreden (We love Castricum!), maar wel leuke foto's: Lama, Enec als Alien, Enec en Lama, De Alien nadert en Enec met DJ Serum.

Highlifebeurs
Het Ochtend van D.C. Lama van 24 april 2003, iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Van de week zei iemand het weer: ‘Wat hebben we in Nederland toch een prettig liberaal drugsbeleid.' Wat dat beleid precies inhoudt wist hij me niet te vertellen, maar als hij zin had in een jointje, kon hij tenslotte gewoon naar een coffeeshop gaan.

Ik volg het drugsbeleid wel, al was het maar omdat ik iedere maand, net als Giel, een column schrijf in het vakblad EssensiE. Toen de hoofdredacteur een paar maanden geleden schreef dat de war on drugs in Nederland definitief was losgebarsten, dacht ik nog dat dit wat overdreven was. Maar ondertussen weet ik het ook: het is oorlog!

Zeker nu het CDA en de VVD samen gaan regeren met nog een derde partij (God verhoedde dat het die extremisten van de Christen Unie en de SGP worden), zijn er maatregelen in de maak, die ons geprezen drugsbeleid zeer ernstig bedreigen. Om een voorbeeld te noemen: in 1998 waren er nog 1500 coffeeshops, over een paar jaar wil men er nog slechts 400 hebben. Dat is één coffeeshop op iedere 400.000 Nederlanders.

Ik doe nu alvast een beroep op alle illegale thuishandelaren, die ongetwijfeld overal uit de grond zullen schieten: Geef jongeren onder de 18 alsjeblieft geen cocaïne of heroïne als je cannabis toevallig op is omdat ook je kweker is opgepakt. En zeg af en toe eens iets verstandigs over drugs tegen ze, zoals we dat nu ook in onze coffeeshops gewend zijn. Want drugs zullen er altijd wezen en het is belangrijk dat je daar een beetje verstandig mee omspringt.

Maar waarom schreeuwt de Nederlandse journalistiek nog geen moord en brand over deze afbreuk van onze beschaving? Het antwoord is eenvoudig: veel regels bestaan al jaren en zijn al jaren hypocriet. Ze werden alleen niet al te streng toegepast, omdat het gezonde verstand vertelde dat dit niet wenselijk was.

Natuurlijk mocht je geen zolder vol hennepplanten hebben staan, maar het feit dat we die mensen niet opspoorden en vervolgden, zorgde er voor dat Nederland jarenlang minder drugsproblemen had dan alle andere landen. Natuurlijk was het niet de bedoeling dat er andere drugs in coffeeshops aanwezig waren, maar als je alle klanten ging fouilleren en dan de zaak al sloot bij 1,5 gram cocaïne van een willekeurige bezoeker, kon je net zo goed de eerste de beste hockeyclub binnen vallen om daar de toko dicht te timmeren.

Onder het mom van law and order worden veel regels nu veel strenger toegepast en wordt de branche, want zo noem je namelijk mensen die dezelfde spullen verkopen (en geen criminele organisaties!), van alle kanten aangepakt door politie en justitie.

En hoe die branche in elkaar steekt, kunt u komend weekend bekijken tijdens de Highlifebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. Met optredens van o.a. Postmen, Relax en Beef! Als de bandleden tenminste niet worden gearresteerd wegens het bezit van meer dan 5 gram cannabis, want dat is officieel nog steeds verboden.