donderdag 6 maart 2003

Kippen
Ochendgal van D.C. Lama van 6 maart 2003 (iedere donderdagochtend rond 5.30 uur op 3FM in het programma van Giel Beelen).

Met de hoeveelste massaslachting van dieren we op dit moment bezig zijn weet ik niet, maar dankzij televisie en krant heb ik één ding goed begrepen: Ook dit keer ligt het niet aan ons. Net als met de MKZ en de gekke koeienziekte, komt de vogelpest in ieder geval niet doordat wij mensen ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds -en het liefst nog tussendoor- vlees willen vreten, want als dat zo was, werd er in de media wel een discussie gevoerd over ons absurde consumptiepatroon.

Bovendien hoor ik ook dagelijks boeren en andere deskundigen verklaren hoe goed de pluimveesector alle risico's al jaren tot het minimum weet te beperken. In B&W hoorde ik daar iemand zo overtuigd over spreken, dat ik op een gegeven moment vermoedde dat hij zou zeggen: ‘Dus er kan helemaal geen kippenpest in Nederland zijn!'

Maar goed: het ligt er dus niet aan hoe wij die 100 miljoen kippen onder lampen uit hun eieren branden, hoe we ze in kleine ruimtes zo snel mogelijk willen laten groeien, hoe ze vervoerd en geslacht worden en hoe weinig geld wij daar als consument voor over hebben. Het ligt, zoals iemand van de Erasmus Universiteit beweerde, juist aan de vogels die vrij rondvliegen en aan de kippen die wel naar buiten mogen.

Eenden bijvoorbeeld geven de ziekte wel door, maar hebben helemaal geen last van de bacterie: die worden er niet ziek van omdat ze in de natuur wel wat gewend zijn. Die zijn dan ook niet zo doorgefokt en genetisch arm gemaakt als de kippen die we bij onze friet en appelmoes eten. Of als onderdeel van de soep, of als snack voor na het stappen, of als vleeswaren op het brood, of om weggeflikkerd te worden omdat we die dag sowieso al te veel hebben gevreten en er echt geen kip meer bij past.

Maar omdat die vrije vogels de bacterie doorgeven aan de kippen die nog wel eens naar buiten mogen en omdat zij dat dan weer overbrengen op de kippen die niet eens weten dat er een buiten is, zitten wij met een financiële strop in economisch toch al zware tijden.

Ik stel voor dat de regering een landelijke actie gaat organiseren, waarbij we met z'n allen de vrije vogels gaan vangen en allemaal bij elkaar in kleine hokjes stoppen. Weg met dat gefluit in de vroege ochtend: ik kan door die beesten sowieso de overvliegende vliegtuigen nog amper horen! En als we die vogels eenmaal allemaal hebben ingelijfd, lijkt het mij ook tijd om eens iets aan al die andere potentiële bacterieverspreiders te doen. Weg met de eekhoorns, konijnen, mieren, wormen en muggen! In hokken ermee en isoleren van de rest. Er is een economie gaande te houden en daar zijn maatregelen voor nodig. En regel 1 van de economie luidt altijd: gewoon blijven kopen! Als een kip zonder kop.