donderdag 20 maart 2003

Apocalypse Now
Ochtendgal van 20 maart 2003 (iedere donderdagochtend op 3FM in het programma van Giel Beelen)

Van de week heb ik Apocalypse Now op video gekocht. Als schrijver, intellectueel, kunstkenner en zo nog wat meer van die termen die mezelf toedicht als ik weer eens stoned op de bank lig, hoor je deze klassieker tenslotte gezien te hebben en dat was bij mij nog niet het geval.

Het probleem was echter dat ik een ontzettend oud televisietoestel had, dat de laatste tijd steeds meer problemen begon te vertonen. Belangrijkste mankement: als er te veel zwart in beeld verscheen, duurde het minstens twee minuten voordat het beeld zich wist te herstellen en zag ik bijvoorbeeld alleen de koplampen van een auto, als deze tenminste recht in de camera schenen.

Niet echt een beeldbuis om een oorlogsfilm mee te bekijken derhalve en dus schraapte ik geld bijeen voor een gloednieuwe tweedehandse televisie. Een 70 cm beeldbuis, stereo geluid en als extra bonus de mogelijkheden van teletekst: het is voor de gast die het toestel verkocht natuurlijk allemaal oude koek, maar vanaf nu zie ook ik de boodschappen zoals ze zijn bedoeld. Belangrijkste boodschap: Koop nog veel en veel meer!

In afwachting van de oorlog heb ik vannacht de film gekeken, omdat Apocalypse Now beter de waanzin van een oorlog laat zien, dan die shots op CNN. Dat lijkt op z'n best op Space Invaders op een Atari spelcomputer, waarvan nog nooit is blijven hangen dat oorlog een spel is van de mensen met de joysticks.