donderdag 27 februari 2003

'Verzin een creatieve terreurdaad en win!'
Luister hier naar de aankondiging van de prijsvraag (13 februari)

Luister hier naar de tussenstand (20 februari)

Uitslag ‘Verzin een creatieve terreurdaad en win!'
3FM Ochtendgal van 27 februari 2003

Het is ruim twee weken geleden dat Balkenende ons vroeg waakzaam te zijn voor nieuwe aanslagen, want als het Westen Irak binnenvalt krijgen we natuurlijk vroeg of laat een tegenactie. Dankzij de prijsvraag ‘Verzin een creatieve terreurdaad en win!' -u gebracht door dit programma- heeft links en rechts Nederland haar handen ineen geslagen: van beide kanten kwamen zowel creatieve suggesties, als mailtjes waarin de actie werd veroordeeld.

Volgens Hans Idema zou de prijsvraag terroristen helpen nieuwe acties te verzinnen, aangezien ze volgens hem ook op 11 september zijn geïnspireerd door de Westerse film Con- Air. Ondanks dat je de Westerse vrijheid wel heel gemakkelijk opgeeft als je films wil verbieden, haalt hij toch net niet de prijs voor de meest moraliserende inzending. Die gaat naar de VVV Noord Beveland die de actie veroordeelde als ongepast volksvermaak en haar mailtje eindigde met de prachtige volzin: Denk daar maar eens over na als jullie ‘s avonds in bed liggen...

Het viel sowieso niet mee geschikte prijswinnaars aan te wijzen, want hoe moet je kiezen tussen een waterstofbom in het centrum van New York en een grammetje of wat plutonium in het drinkwater van Washington? Het overgrote deel van de inzendingen bestond uit mailtjes waar niets ludieks aan te ontdekken viel, aangezien de angst er bij de Nederlandse bevolking blijkbaar al flink in zit. Misschien iets om rekening mee te houden als we besluiten mee te werken aan het bombarderen van Irak.

Liever las ik de absurdistische gedachtesprongen van H. Bicker, _M_@pandora.be en Bas Wagenaars, die allemaal zijn na te lezen op mijn site fly.to/dclama. Daarop staan ook alle namen van mensen die mijn bundel Hasjstickie Drugs krijgen toegestuurd ,als zij mij tenminste nog even hun postadres mailen.

De prijzen!
De prijs voor de meest kleinschalige aanslag gaat naar Erik Donker, die vermoedt dat Madurodam met één grote beng zal worden weggevaagd. De prijs voor de meest wenselijke tegenactie gaat naar Koos van der Wilt, die voorspelt dat alle dictators op 1 mei plotseling tot inkeer komen en vrolijk rond de Meiboom zullen dansen. Robert Vissers wint de prijs voor de minst waarschijnlijke aanslag, aangezien hij op 19 maart het einde van de wereld voorspelt dankzij een inslag van een komeet.

De prijs voor de meest verschrikkelijke aanslag wordt helaas niet uitgereikt, want zelf heb ik mijn verhalenbundel al. Sinds het begin van de wapeninspecties bevinden zich namelijk drie schepen constant op de wereldzeeën, die iedere vorm van radiocontact vermijden en schijnbaar wat doelloos rondvaren. De schepen hebben samen een laadvermogen van ruim 100.000 ton en kunnen dus gemakkelijk in het bezit zijn van de nog niet gevonden 1000 ton chemische gifgassen, de 8500 liter verdwenen antrax en een deel van de 6500 raketten met chemische wapenkoppen, waar Saddam Hussein nog steeds uitsluitsel over heeft gegeven. Met drie eenvoudige ontploffingen verdwijnt het allemaal in de wereldzeeën en de enige vissen die dat zullen overleven heten Blub en bevinden zich allemaal in een kom met kraanwater. Tot het moment dat dat water ververst moet worden uiteraard.

Ik heb daar ‘s avonds in bed eens over nagedacht en ben toen tot de conclusie gekomen dat het misschien niet zo verstandig is aanvallende bewegingen naar de kat in het nauw te maken. Niet omdat ik dat zo'n aardig beestje vind, maar juist omdat Saddam Hussein een gevaarlijke gek is.

Prijswinnaars
meest kleinschalige aanslag Erik Donker
meest wenselijke tegenactie Koos van der Wilt
minst waarschijnlijke aanslag Robert Vissers
meest verschrikkelijke aanslag D.C. Lama
meest moraliserende inzending VVV Noord-Beveland
meest politieke inzending Cor Eberthart
meest tijdloze aanslag DJ Kippesnee

Alle prijswinaars krijgen na toezending van hun postladres een boekje opgestuurd, ondanks dat ik die zelf moet betalen, ik voor mijn radio- en websiteverhalen geen cent ontvang en je Hasjstickie Drugs ook gewoon kunt bestellen via Ramp Gear (kijk bij boeken onder D.). Want met mij redden we de wereld wel.