donderdag 6 februari 2003

Ochtendgal

Een overzicht van (bijna) alle columns op 3FM is te vinden op http://3fm.omroep.nl/radio3/giel/html/dclama.html.

Sneeuwbal
3FM Ochtendgal van D.C. Lama van 6 februari 2003

Ik heb het nieuws de afgelopen week niet echt gevolgd. Waarschijnlijk is dat niet verstandig nu er een Derde Wereldoorlog voor de deur lijkt te staan, maar zodra het nieuws beheerst wordt door zeven doden na een ruimtereis haak ik af. Vooral omdat ik weet dat er hier in Nederland alleen al 1000 doden per jaar in het verkeer op de grond vallen.

Wel heb ik gehoord over de 13-jarige Rotterdammer die is doodgeschoten nadat hij een sneeuwbal naar een auto had gegooid. Over een sneeuwbaleffect van wapens gesproken. Wat moet de dader wel niet gedacht hebben? Zou die zich straks ook voor de rechter moeten verantwoorden? En wat zal zijn verhaal dan zijn? Ik verwacht dat hij minstens anderhalf uur bezig zal zijn met zijn verantwoording en dat hij zal benadrukken dat hij toch echt het beste met de mensheid voor had.

‘Die sneeuwballen vormden een groot gevaar', zo zal hij wellicht beginnen en vervolgen met ‘Kijk: voor de economie is het belangrijk dat auto's kunnen blijven rijden. Daarvoor is natuurlijk olie nodig... heel veel olie, want er verdwijnt nogal wat in de zeeën en op de Europese kusten... en uiteraard moeten de wegen dan ook zonder gevaren zijn. En mensen maken een fout als ze het gevaar van sneeuwballen onderschatten. En op die plek lag nog veel meer sneeuw, waarmee ballen geproduceerd konden worden. Er waren zelfs aanwijzingen dat er sneeuwballen met stenen waren. Op deze satellietbeelden kunt u namelijk zien dat die sneeuw op allerlei stenen is geland, maar dat die na het neerkomen van de sneeuw plotseling zijn verdwenen!'

Daarna zal hij verklaren dat hij nog best de politie had willen bellen om dit conflict op te lossen, maar dat de politie toch niets meer zou doen dan met de ouders praten om te voorkomen dat er nog meer sneeuwballen gegooid zouden worden. Bovendien zouden die jongens het misschien wel gewoon ontkennen.

Daarna volgt een tirade over de politie en dat dat eigenlijk een uitermate log orgaan is. Sterker nog: de geloofwaardigheid van de samenleving als geheel zou ter discussie komen te staan als hij -de vrije automobilist, het toonbeeld van het goede, de ware kapitalist- niet zelf in zou grijpen. En daarom pakte hij zijn pistool, loste wat schoten en daarbij is helaas, maar onvermijdelijk, ook één van de jongens om het leven gekomen.

Tot slot zal hij er op wijzen dat iedereen nu gelukkig weer veilig kan rijden op de Rotterdamse wegen en dat daarmee heel veel slachtoffers zijn voorkomen.

Als ik als rechter was, zou mijn oordeel luiden: In één dag 3000 bommen op zijn hoofd. Niet om hem te doden natuurlijk, maar zoals de Amerikanen dat zo mooi kunnen zeggen: om het moraal te breken.

De Gezonde Roker

Blijf het lezen: De Gezonde Roker. Dit stuk over de grond rondom Schiphol moet onder dreiging van een kort geding van het Internet worden gehaald, maar is natuurlijk nog gewoon te lezen.