zaterdag 11 januari 2003

Vuurwerkhonger
Vervolg op het Ochtendgal van 2 januari door D.C. Lama

Ik heb de cijfers uit het Ochtendgal van vorige week donderdag nog eens bekeken en ben wat aan het rekenen geslagen. Ik zei toen: Er zijn op dit moment 30 miljoen Afrikanen die met de hongerdood worden bedreigt en we hebben dit jaar in Nederland met oud en nieuw voor 50 miljoen Euro aan vuurwerk afgestoken. Dat is ruim 1 Euro 66 per hongerende Afrikaan. Als we dus één jaar geen vuurwerk zouden afsteken, zouden we in principe 3 gulden 67 aan ieder verhongerd mens in Afrika kunnen geven.

Maar ja: hoe zou je dat in godsnaam over 30 miljoen mensen verdelen? En hoe weet je zeker dat ze daar dan ook eten van kopen om in leven te blijven en geen drugs of zo? Dat ze denken: ik ga toch dood, eerst nog effe lekker basen. Want dat is natuurlijk niet de bedoeling van je 1 Euro 66 aan vuurwerk.

Maar belangrijker nog: als we dat als Nederland zouden doen, hoe zorg je er dan voor dat iedereen die normaal vuurwerk afsteekt dat ook daadwerkelijk aan die Afrikanen geeft? Misschien zegt iedereen dan wel ineens: ‘Nee, nee... ik steek nooit vuurwerk af! Wij kijken alleen maar!'
En daar sta je dan: ‘Echt waar?'
‘Ja, ja.... wij doen altijd hooguit een paar rotjes of zo!'
‘JA HUP DAN! INLEVEREN DIE CENTEN!'

Maar je kunt natuurlijk ook proberen een deel van die mensen te redden, met slechts een deel van het bedrag. Stel: je verdeelt de helft, 25 miljoen, over 10.000 mensen, dan hebben die allemaal 2.500 Euro, 5.500 gulden. Daar moet je in die landen toch wel de winter mee door kunnen komen, want de prijzen zijn daar lekker laag. Voor dat bedrag koop je de hele winter het eten van anderen, die van dat geld dan weer het eten van weer anderen kopen. En zo werkt dat nog een tijdje door als een olievlek, die waarschijnlijk eindigt bij mensen die hun eten verkopen ten behoeve van hun kinderen. Maar ja: die mensen gingen toch al dood, ook zonder ons vuurwerk. Er dreigen daar sowieso 30 miljoen mensen te sterven, dus wees blij dat we er ruim 10.000 redden.

Er moet natuurlijk wel wat tegenover staan. Anders lukt het je nooit om al die Hollanders die normaal honderden en honderden guldens de lucht in knallen de helft te laten inleveren. Dan moet je wel met een spectaculair plan komen, waarin in ieder geval nog wat degelijk knalwerk is te zien.

Maar goed: we hebben nog 25 miljoen Euro over, dus daar kunnen we gewoon vuurwerk voor kopen. En voor die 25 miljoen die we weggeven, willen we ook 10.000 Afrikanen terug. We hebben het net uitgerekend: 25 miljoen is goed voor minstens 10.000 levens en anders zouden die waarschijnlijk toch dood gaan. Net als 29 miljoen 980 duizend anderen.

En het plan is: dan stoppen we die 10.000 mensen in een grote hal met allemaal camera's erop, om 12 uur precies zitten we in heel Nederland voor de buis, en laten we live al dat vuurwerk in die hal ontploffen met aan het eind een enorme explosie. Visueel waarschijnlijk een geweldig spektakel en die mensen sterven nog een minder vreselijke dood dan hongerdood. Daarna wensen wij elkaar een geweldig nieuwjaar en rennen we allemaal de straat op om de hele nacht lekker te dansen!