woensdag 15 januari 2003

Stomperen
Vervolg op het Ochtendgal van 9 januari 2003 door D.C. Lama

Vorige week deed ik verslag vanuit mijn Amsterdamse wijk Slotervaart-Overtoomse Veld om aan de vooravond van de verkiezingen de stemming te peilen: Dit keer sta ik in de wijk Driessen in het dorpje Stomperen. Driessen kent grote problemen en de politiek lijkt die jarenlang ontkent te hebben. De wijk heeft schrikbarend lage migratiecijfers en dat is niet zonder gevolgen. De meeste bewoners zijn, op een enkele groepsvakantie naar de Middellandse Zee na, al jarenlang niet verder gekomen dan cafĂ© ‘t Zingende Zwaantje in de dorpskern en dat is aan alles te merken.

Bovenal: het taalprobleem. Doordat de bewoners al die tijd vooral met elkaar hebben gesproken en op televisie en radio vooral de uitzendingen van Omroep Driessen Lokaal hebben gevolgd, is het voor buitenstaanders moeilijk te communiceren met deze gemeenschap. Het zijn toch al niet zulke praters en het vinden van een gespreksonderwerp is voor buitenstaanders geen gemakkelijke opgave. Veelal worden eerste pogingen tot contact beantwoord met de vraag ‘Bende gij intellectueel of zo?', waarna men al snel de conclusie trekt: ‘Vuile homo!'

De problemen in de wijk nemen hand over hand toe en in de politiek heeft men hier geen vertrouwen meer. Er is nog slechts een klein groepje buitenstaanders aanwezig, maar allen denken er veelvuldig over na om te vertrekken. Vooral wanneer op vrijdag- of zaterdagnacht de kroegen sluiten en de bewoners massaal op zoek gaan naar die ene homo of buitenlander die de buurt rijk is.

Ook onder de boerenpummels zelf begint de onvrede toe te nemen, omdat de gevechten op deze wijze wel heel eentonig worden. Graag zou men argumenten vormen om eens iemand anders in elkaar te beuken, maar dat is door een gebrek aan goed onderwijs onmogelijk geworden.

Door de wachtlijsten in de zorg duurt het bovendien vaak erg lang voordat het slachtoffer weer is opgetakeld, met een enorme verveling bij de buurtbewoners tot gevolg. De Driessenaren maken zich daarom ernstig zorgen over hun veiligheid, aangezien op die momenten iedereen slachtoffer kan worden van de agressie. De politie is al uit de wijk vertrokken, omdat je daar Mavo voor moet hebben.

Stemmen doet men hier niet meer: de computer waarmee dat moet gebeuren, heet hier ‘Een kutapparaat waarmee je nie-eens op pornosites kunt komen'. Een poging het stemmen weer aantrekkelijk te maken door de bewoners weer ouderwets een hokje rood te laten maken, mislukte eveneens. Het commentaar van een buurtbewoner: ‘Ik heb kleuren vroeger wel op school gehad, maar dat is alweer veel te lang geleden.'

Dit was D.C. Lama,
uw politiek verslaggever ter plaatse.