donderdag 23 januari 2003

Partij voor de dieren
3FM radiocolumn van 23 januari 2003 door D.C. Lama

Gisteren is mij wederom duidelijk geworden dat mijn stem er nog steeds niet toe doet. Ook dit keer ben ik voor mijn stem weer keurig naar de dichtstbijzijnde school gelopen, om de enige multiple choise-vraag in te vullen die daar niet fout gerekend kan worden. Daarom moest ik waarschijnlijk al zelf een rood potlood gebruiken.

Maar helaas, ook dit keer maakte het weer niets uit: de Partij voor de Dieren heeft geen plek veroverd in de Tweede Kamer. Door een lage opkomst van vooral kippen, sprinkhanen en schoothondjes, zijn ze niet verder gekomen dan een halve zetel. Ik zal er iedere keer aan denken als ik een halve kip bij de friettent zie: die kwamen ze nou net tekort.

Jammer voor de Lama's, maar het is bij zo'n partij toch een beetje gokken op de stemmen uit Fabeltjesland. Er zijn mensen die beweren dat ik daarom maar op een andere partij had moeten stemmen, maar ik dacht juist dat democratie inhoudt dat je stemt op de partij die het liefst in de Tweede Kamer ziet.

En het leek me nou toch zo geweldig als bijvoorbeeld Jaap de Hoop Scheffer een interruptie van de Partij van de Dieren zou krijgen, met alleen het geluid: boe!
Of dat er iemand tijdens een eindeloze discussie over economische groei ineens voor de microfoon staat: tok, tok, tok, tok, tok, tok.

Want stel: je hebt zo'n varken rondlopen, die dan via een tolk vertelt over de 280.000 gezonde beesten die zo'n twee jaar geleden zijn afgemaakt tijdens de MKZ-crises. Eentje die dan nog eens uitlegt dat we dat toen hebben gedaan vanwege een dom bureaucratisch regeltje uit Brussel. Zo'n dom beest dat ons er nog even fijntjes op wijst, dat daar nog steeds niets aan veranderd is en dat die ziekte ieder moment weer de kop op kan steken. Dat wij daar dan wéér niets aan kunnen doen vanwege zo'n dom bureaucratisch, economisch bullshitregeltje.

Stel dat dat het enige is waar ze in vier jaar met die ene zetel iets aan gedaan hebben, dan zouden ze bij de volgende verkiezingen toch minstens 10 zetels verdienen? Voor je het weet horen ze bij de grote partijen en gebeurt er echt iets aan de bio-industrie.

Er komt namelijk een tijd, dat mensen op onze omgang met beesten net zo verbaasd terugkijken als dat wij omzien naar zoiets als de heksenvervolging. En dat wordt tot nu toe in ieder geval gedaan door 1/300ste van de kiezers, maar na de volgende grote ruiming van onze dieren zijn dat er weer veeeeeel meer. Je moet tenslotte altijd positief blijven.