donderdag 30 januari 2003

Fluitjes

Het Ochtendgal van 30 januari 2003. Zoals altijd is deze radiocolumn weer terug te beluisteren, dit maal via http://www.omroep.nl/cgi-bin/streams?/3fm/dclama20.rm

Tegenstrijd
3FM radiocolumn door D.C. Lama van 30 januari 2003

(fluit) Dit is het geluid van een fluitje. Ik blaas er heel zacht op, want het is vroeg en ik woon in een flat. Mocht ik daar ooit uitgezet worden, dan lukt het mij waarschijnlijk niet meer om nog een fatsoenlijke woning in Amsterdam te vinden: er heerst hier namelijk een woningnood voor iedereen zonder yuppenstatus. Bovendien woon ik buiten de ring in West, zodat er nogal wat jongens kunnen schrikken van dat gefluit, als zij bijvoorbeeld net bezig zijn een telefooncel kapot te trappen of een autoradio te jatten.

Een fluitje kan namelijk een behoorlijke takkenherrie maken. Als er nog een beetje ritmisch op gefloten wordt, valt het nog wel: dan geeft het weliswaar een behoorlijk schel geluid, maar dan snijdt het tenminste niet de hele tijd op dezelfde toonhoogte op je trommelvliezen.

Vroeger, toen de meeste mensen mij nog tevergeefs probeerden duidelijk te maken dat hiphop slechts een tijdelijke rage was, namen sommige mensen zo'n fluitje nog wel eens mee naar een hiphopconcert om hun enthousiasme te kunnen tonen. Als je pech had stond je vlak naast zo'n gast, maar dat regelde zichzelf altijd wel. Als er twee gastjes met een fluit naast je stonden, werd het al wat minder -zeker als ze nogal monotoon floten- en bij drie gastjes om je heen, kon je nog altijd een andere plek opzoeken.

Afgelopen zaterdag was ik bij een, overigens uitermate gezellige, cd-presentatie in het Amstelveense P60. De Osdorp Posse lanceerde daar hun 9de album, genaamd Tegenstrijd, en die jongens hebben de oldschoolperiode natuurlijk van dichtbij meegemaakt. En omdat het hier om een ouderwets goed album ging en een speciale gelegenheid, hadden ze ook wat fluitjes onder het publiek uitgedeeld. Dat waren er alleen wel wat meer dan drie. En ook wat meer dan zes. Of dan zestig, of dan honderd... laat ik het maar gewoon zeggen: er waren 500 fluitjes uitgedeeld!

En toen er nog niets op het podium te zien was, dachten die 500 mensen: blazen!
En toen Casto en Loco waren geweest, dachten die 500 gasten: blazen!
En toen Das de Rijmmaniak was geweest en daarna de Uitverkorenen, dachten die mensen ook: blazen!
En hetzelfde dachten ze na de Moordgasten en na Mach & Jesse, namelijk: Blazen, blazen en nog eens blazen! Zo hard mogelijk!

En toen kwam pas de Osdorp Posse, die een nieuwe cd vol toffe nummers hebben gemaakt en dus dacht iedereen na ieder nummer: fluiten kreng!

De nieuwe Osdorp Posse-cd staat in mijn rek en ik verheug me op de beukende beats van Seda uit mijn speakers, maar zolang mijn oren nog kloppen draai ik alleen wat rustige jazz van Ella Fitzgerald en af en toe een beetje ska. Maar dan wel ska zonder blazers.

Tegenstrijd van de Osdorp Posse is -net als mijn bundel 'Hasjstickie Drugs'- te verkrijgen via www.rampgear.nl