donderdag 16 januari 2003

Ang Kiem Soei
3FM Radiocolumn door D.C. Lama van 16 januari 2003 (iedere donderdagochtend rond 5.30 uur)

De Nederlander Ang Kiem Soei is in Indonesië ter dood veroordeeld wegens de productie van XTC. Zoals de familie Heineken gerespecteerde staatsburgers zijn geworden met de grootschalige productie en export van alcoholische dranken, zo was Kim Soei directeur van één van de grootste XTC-fabrieken van Zuidoost-Azië. Dat zegt de politie althans, want dat lijkt me lastig te bewijzen zolang die fabrieken illegaal zijn en dus verborgen worden gehouden.

De Nederlandse ambassadeur heeft protest aangetekend, maar er zal in deze verkiezingstijd natuurlijk geen politicus zijn die zijn handen aan deze kwestie wil branden, want als producent van dit verrukkelijke genotmiddel kan je van de politiek altijd de tering krijgen. Er mogen zich bijvoorbeeld weliswaar middeleeuwse toestanden afspelen in Amerikaanse gevangenissen, zodra een Nederlands staatsburger iets met XTC van doen heeft, leveren we die zonder problemen aan die cowboys uit. Of die persoon nou überhaupt wel eens in de VS is geweest of niet.

Want drugs.... ja God.... voor de gemiddelde kiezer hoort het thuis in het rijtje criminaliteit, illegalen, autoradio's, verloedering, recessie en normen en waarden en zo, want na al dat gelul op televisie denkt die alleen nog maar: ‘Als er zoveel problemen zijn, arresteer dan eens wat mensen.'

Wat het krantenbericht niet vermeldde, was het antwoord op de vraag of Kim Soei een beetje fatsoenlijke XTC produceerde. Dat staat er nooit bij, terwijl mij dat voor de beoordeling van de straf nou juist essentieel lijkt.

Als die gast inderdaad klotepillen produceerde, waarmee je in het beste geval misselijk wordt en waarvan je de volgende dag een zware koppijn hebt, lijkt mij een flinke straf terecht. Ik wil niet zeggen dat ik voor de doodstraf ben, maar ik heb dat soort gastjes toch ook vaak een klap op de bek toegewenst.

En dan gelijktijdig één aan al die politici die ervoor zorgen dat die foute gastjes gewoon bezig kunnen blijven, zoals Balkenende die het testen van pillen op feesten heeft verboden.

En als die Kim Soei zelfs pillen maakte vol troep waarmee feestvierende mensen om het leven zijn gekomen, dan had ik vandaag ook geen enkel woord aan hem vuil willen maken en zoekt ‘ie het maar uit op z'n Indonesische Death Row.

Maar vooralsnog heb ik geen enkele aanwijzing dat hij slechte XTC produceerde. Sterker nog: Er schijnen in Indonesië sinds zijn arrestatie weer veel meer slechte pillen te circuleren. En dus wordt er in Indonesië één van mijn landgenoten geëxecuteerd, die mij misschien ooit aan een geweldige nacht met een blind-date heeft geholpen, mij uit mijn dak liet gaan tijdens één of meerdere feesten of die mij ooit hielp uitbundig de liefde te verklaren aan een vrouw die dat waard was.

En als je daarvoor kapot wordt geschoten, of zelfs maar licht wordt gestraft, is er iets goed mis in deze wereld.