vrijdag 27 december 2002

Kerstcolumn
Radiocolumn 3FM van D.C. Lama, nacht van 25 op 26 december 2002

Eerste Kerstdag: De ideale dag om een vrouw te versieren. Ook ik zoek die dag altijd mijn ouders op en doe dat met de trein. En als een vrouw op die dag in haar eentje in de trein zit, is ze bijna zeker vrijgezel. Een veel betere graadmeter dan een enkel-verpakt stukje vlees of een half literpakje melk in een supermarktmandje, want mijn doelgroep -zeg 18 tot 35 jaar- hoeft niet per se samen te wonen om een innige relatie te onderhouden. Maar een vrouw die met Kerst in haar eentje in de trein zit, is of vrijgezel, of zeer de moeite waard om voor te strijden.

Bijkomende voordelen op Eerste Kerstdag: ze hebben mooie kleren aangetrokken, zien er verder ook tip-top uit en zijn gemakkelijk aan te spreken; je zegt gewoon iets van: ‘Moet jij ook weer opdraven bij je ouders?'

Wanneer een vrouw dan enthousiast begint te vertellen dat ze Kerstmis het hoogtepunt van het jaar vindt, ze altijd zo blij is de stad te kunnen ontvluchten en ze je en passant nog even feliciteert met de verjaardag van Jezus, kun je nog altijd je walkman opzetten en veel te hard Sympathy for the Devil draaien. Maar als het goed is heb je dat al van verre leren herkennen en praat je met een mooie vrouw, die even later weer aan haar ouders moet uitleggen waarom ze nog steeds geen vriendje heeft en die dan eigenlijk wil antwoorden: ‘Omdat me dat prima bevalt: ik neuk alleen te weinig!!!'

Die vrouwen zijn allang blij dat het stilzwijgen even wordt doorbroken, omdat die stilte bij aankomst bij het ouderlijk huis waarschijnlijk nog uren gaat duren. En hoe erger de vooruitzichten van je target zijn, hoe sympathieker je overkomt. Het zijn oude marketingwetten, waarmee het verkrijgen van een telefoonnummer een makkie is. Daarna gaat zo'n vrouw gewoon het standaard vervolgtraject in en moet je haar toch voor oud- en nieuw geneukt kunnen hebben.

Maar helaas... ook dit jaar weer: niets dan eenzame mannen in mijn treincoupé, waarvan opvallend veel al ‘s middags met een blikje bier. Waarschijnlijk gaan vrijgezelle vrouwen al op Kerstavond naar hun ouders, of zijn ze met Kerstmis gewoon even op. Maar ik verheug me alweer op de terugreis, als al die vrouwen zich twee dagen hebben ingehouden.

dinsdag 24 december 2002

Concertreview

Op Musician.nl staat een review van het concert van Def P. & The Beatbusters van mijn hand. Afgelopen zaterdag in de Melkweg, met gastoptredens van Rude Boy Casto, De Uitverkorenen en De Moordgasten.

maandag 23 december 2002

30

And still going strong. Heel veel cartoons naar de webmaster van De Gezonde Roker gestuurd; ze zullen één voor één via Actuele cartoon te zien zijn. Over o.a. de Parlementaire Enquête Bouwfraude, de LPF, Emile Ratelband, De Lijst voor Dieren en de nieuwe Ausweiswet. Wanneer Theo de komende weken tenminste ook veel weet te schrijven....

donderdag 19 december 2002

Artikel Onze Wereld

De coverstory van het decembernummer van Onze Wereld, het maandblad van de Novib, heet "Gedreven, succesvol en sociaal: 30 idealisten onder de 30". Een van hen is uw webloggende twintiger.
Jij en de Idealisten
Radiocolumn 3FM donderdag 19 december 2002

De verkiezingen komen er aan en dan is het belangrijk je goed te oriënteren op de verschillende partijen. Zelf ben ik altijd erg gefocust op de nieuwe partijen, omdat ik ook voor de LPF al vond dat er hoognodig wat in de politiek moest veranderen. Meestal heb ik gestemd op partijen die nooit een zetel in de Kamer hebben gehaald, waarmee mijn stem net zo zinloos was als de 14 miljoen 528 duizend en 163ste stem op de PvdA of de 254 duizend 528ste stem op Christen Unie, om maar wat getallen te noemen. Het is voor de democratie belangrijk dat veel mensen gaan stemmen, maar 1 stem heeft in Nederland bij mijn weten nog nooit een verschil gemaakt. En als dat ooit het geval zou zijn met mijn stem, hoop ik dat er daarom uit één van die 150 zetels een geluid komt dat anders niet te horen was.

Mijn favoriete partij waar ik ooit op gestemd heb deed mee aan de verkiezingen van 1998 en heette niets minder dan ‘Jij en de Idealisten'. De partij kwam voort uit de gelederen van Loesje, die nou nog steeds leuke posters ophangen met teksten als ‘Oorlog is terrorisme met een groter budget' en ‘Zonder die straaljagers heb je als regering pas echt een reden om aan de vrede te werken.'

Eén van de belangrijke punten uit het partijprogramma was het invoeren van de 1-daagse werkweek. Zodra die ingevoerd zou zijn, zou de partij wel bekijken wat er dan verder nog gedaan moest worden. En daar ben ik wel voorstander van.

In één klap zou ik dan namelijk verlost zijn van al die gastjes die mij op het meest ongelegen tijdstip bellen of ik geïnteresseerd ben in een proefabonnement op één of andere krant of tijdschrift; ik zou op straat niet meer aangesproken worden door mensen die mij vragen of ik ‘eens, oneens of geen mening' wil antwoorden op onzinnige stellingen.... ik zou bij een pak drinken geen dom flyertje krijgen waarmee ik kan sparen voor één of andere lelijke mok met reclame en ik zou mij zes dagen per week kunnen bezig houden met dingen die ik belangrijk vind voor mij en mijn omgeving.

En met 1 dag in de week werken met alle machines die we de afgelopen decennia hebben gemaakt, is er genoeg tijd om voldoende voedsel te produceren voor iedereen, huizen te bouwen om in te wonen en kan iedereen in zijn vrije tijd voor voldoende vrolijkheid voor de mensen zorgen.

En mocht blijken dat niet zo is: dan verdubbelen we gewoon de werktijd.

Als deze partij in een keer met 26 zetels in de Tweede Kamer terecht was gekomen, had ik mij nog wel een keer achter de oren gekrabd of dat nou echt was wat ik wilde.... maar het zou toch prettig zijn wanneer er tenminste één persoon in de kamer zou roepen dat die zogenaamde recessie helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Zolang niet iedereen maar schreeuwt dat we al die kutproducten die we met zijn allen produceren allemaal per se nodig hebben... en dat het altijd maar meer, meer en nog eens meer moet worden.

Want ik zie de mensen helemaal niet gelukkiger worden van al die onzin, hoe inventief de reclamemakers je dat ook wijs proberen te maken. En die gastjes stuur ik graag als eerste de WW in, zodat de economie even lekker kan relaxen en iedereen voor zichzelf de vraag kan stellen wat ‘ie nou echt nodig heeft. En volgens mij luidt het antwoord bij velen: even wat minder gestress van al dat werk.

zaterdag 14 december 2002

Huishoudelijke Mededeling - Lama Autobiografisch

5 autobiografische strips zijn vanaf nu te vinden op de strips pagina.

vrijdag 13 december 2002

Buitenlands beleid
Radiocolumn 3FM donderdag 12 december 2002

Demissionair minister Nawijn wil dat Nederlandse jongeren met een Marokkaans paspoort bij een vergrijp het land uit worden gezet, zo zei hij al een tijdje geleden, maar toen dacht ik nog dat dit gewoon een typisch geval van racisme was. Pas toen Nawijn eenmaal zei dat ‘ie ook de doodstraf wilde invoeren, snapte ik dat het om een soort clementie ging: Dat die Marokkanen nog even konden vluchten....

Maar of zulke wetten er nou wel of niet komen.... het zal ‘m eigenlijk ook jeuken. Zulke beslissingen worden namelijk door de Tweede Kamer genomen en dat is volgens Nawijn één groot ritueel.

Misschien interpreteer ik zijn woorden anders dan hij ze bedoeld heeft, maar dat doet ‘ie zelf natuurlijk ook de hele tijd. En dan komt Balkenende altijd en die zegt dat het allemaal best wel erg is wat Nawijn zegt, maar dat ‘ie gewoon kan blijven zitten. Zoals ook het kabinet gewoon blijft regeren, alsof ze nooit naar de koningin zijn gegaan om te zeggen: Ja, nou kunnen we echt niet meer regeren!

Maar misschien heeft die Nawijn gewoon gelijk en is de Tweede Kamer inderdaad één groot ritueel. Dat debat over hoe erg hij nou gefrustreerd is geraakt door de Tweede Kamer, daarvan was toch ook al duidelijk hoe dat af zou lopen: niks aan de hand, gewoon doorgaan!

Maar niet alleen de Tweede Kamer: ook de regering behandelt haar vaste punten op rituele wijze. De echt belangrijke onderwerpen staan daar nooit op de agenda, want daar durven wij toch geen mening over te hebben in verband met onze zogenaamde internationale positie.

Is ons parlement van enige invloed als het gaat om de dreigende oorlog in Irak? Nee. De regering is het toch altijd met de Amerikanen eens, al breekt straks de Derde Wereldoorlog uit.

Heeft de regering iets gedaan om te voorkomen dat onze planeet over 100 jaar toch wel heel erg vlak bij de kloten is? Nee... hoezo?

En heeft iemand wel eens een politicus gehoord over het feit dat er komende winter 30 miljoen Afrikanen door armoede met de dood worden bedreigd? Laat ik dat nog eens herhalen: 30 miljoen Afrikanen door armoede met de dood worden bedreigd?

Welnee. Zelfs over de uitbreiding van de EU -en daarmee wat ons land eigenlijk is- durft de regering geen eigen standpunt in te nemen. En dat aan de bevolking vragen door middel van een referendum, daar zijn ze te laf voor.

Ons land wordt bestuurd door mensen die met krachtige taal roepen dat we niet tegen besluiten van andere landen in moeten gaan. En gezien het stelletje onbenullen hier, is dat nu misschien maar beter ook.

woensdag 11 december 2002

Cartoon

Even niet opgelet, maar sinds maandag weer een nieuwe Actuele cartoon, waarmee alle oude cartoons (ondertussen alweer 136) naar het Archief zijn verhuisd.

EssensiE december
Verder nieuw-nieuw-nieuw-nieuws: De EssensiE van december is vanaf heden verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops. Met een reportage van Derrick Bergman over de belachelijk harde War on Cannabis in Helmond, maar waarin burgemeester Jacobs (CDA) onder andere zegt: 'Zet kassen neer, laat ze daar hun wiet kweken, laten we er kwaliteitscontrole op zetten en wat accijns, daar hebben we ook nog wat aan. Maar daar gaat Den Haag over. Het is natuurlijk gek dat je aan de ene kant gedoogt dat er wiet gekocht wordt, terwijl de aanvoer illegaal blijft.' Daar kan Balki nog iets van leren.

Verder een interview met Mental Theo, interviewde de hoofdredacteur natuurlijk weer wat lekkere wijven (GTO), twee strips van Spekkie Big en columns van het magische zestal Simon Vinkenoog, Def P, Arno Adelaars, Mo El-Fers, Giel Beelen en ondergetekende. In Net Goed aandacht voor de sites van Zebra, Monsters From Outer Ska, Rapmaker, The Last Crewsaders en Cheesy Victims.

Zone 5300
En ook de nieuwe Zone 5300 is weer verkrijgbaar. Met van mijn hand 'Tips bij het vermoorden van mensen (deel 1)' en een recensie over de nieuwe cd van Casto. Verder veel strips (van o.a. Haagse Harry, Strandman, Spekkie Big (ook hierin ja), Typex, Lamelos, Kim Duchateau, Fokke en Sukke, Maaike Hartjes en Erik Wielaart), columns, nieuws en recensies.

maandag 9 december 2002

Radio 100

Als de politie geen zinloze invallen doet, zit ik aanstaande vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur weer eens bij het leukste radiostation van Nederland: Radio 100. In Amsterdam en omstreken via de ether te beluisteren op 99.3 FM en in de rest van Nederland via www.radio100.nl. Programma: Accent Grave.

zondag 8 december 2002

Plaat van de week

Het leven kent mooie momenten: in aanloop naar de Nobelprijs voor de Literatuur, is Hasjstickie Drugs deze week Plaat van de Week op de Moordgastensite. De Moordgasten worden nu al getipt voor de Popprijs, maar staan in ieder geval op 11 januari op Noorderslag.

vrijdag 6 december 2002

Huishoudelijke mededeling - nieuwe strips

Er staan enkele nieuwe Freakin' Egg strips op de strips-pagina. Ook is de commentaar optie weer verwijderd.

donderdag 5 december 2002

Al Kea en AEL

Wie zit er achter de bommeldingen bij Ikea? Zie Actuele cartoon. En een nieuwe column uit het programma van Giel Beelen op 3FM, deze week over CDA-kamerlid Eurlings en de Arabisch Europese Liga.

Maar als je liever leest dan luistert:

AEL
Radiocolumn 5 december, iedere donderdagochtend tussen 5.30 en 6.00 uur op 3FM

Rellen in Antwerpen. Ik hoop niet dat zoiets in Amsterdam gaat gebeuren, want als de Marokkanen tegen Nederlanders worden opgezet, delf ik mijn buurt zeker het onderspit. De verhouding allochtoon/autochtoon heeft mij nooit geïnteresseerd, maar als ik hier in West naar de supermarkt loop, kom ik vooral jonge Marokkanen tegen en slechts af en toe een blanke Hollander, meestal op leeftijd.

Heb ik daar problemen mee? Nee. En dat terwijl ik toch gemillimeterd haar heb en in de winter altijd een bomberjack draag. Als je dus vluchtig naar mij kijkt en je mij bij voorbaat wantrouwt, zou je dus nog best kunnen denken dat ik een skinhead met racistische ideeën ben; iemand die vindt dat Nederlandse jongeren met een Marokkaans paspoort bij het eerste het beste vergrijp het land moeten worden uitgezet.

Dat ik kortom mijn buurtgenoten niet vertrouw en ze nauwlettend in de gaten houd, om bij iedere onverwachtse beweging direct toe te kunnen slaan. En als ik op die manier rond zou lopen, zou er ook zeker wel eens iets gebeurd zijn. Net zoals ik op mijn hoede ben en klaar sta om mij te verdedigen, wanneer iemand al mijn bewegingen wantrouwend volgt.

Maar dat schijnt precies de bedoeling te zijn, als ik Camiel Eurlings van het CDA goed begrijp. Hij is als de dood als een paar mensen in mijn buurt zich verenigen, zoals ook de blanke Hollanders zich hebben verenigd in vakbonden, belangengroeperingen, sportclubs, kerken, studentenverenigingen en weet ik veel wat voor leuke of juist achterlijke organisaties wij allemaal kennen. Hij wil ze zelfs verbieden, nog voordat ze goed en wel in Nederland zijn opgericht.

Eurlings zal het allemaal wel weten, want hij is geboren in en woont nog steeds in Valkenburg aan de Geul, een plek waar volgens een gemeentewoordvoerder nog geen tien Marokkanen wonen. Het plaatsje telt 17.800 mensen en daarvan is nog geen 3 procent allochtoon: veelal Duitsers, Amerikanen en andere Westerlingen.

Waarom dat percentage zo laag is, kan je afleiden aan de site van de Gemeente. Ik citeer: "Het is goed leven in Valkenburg aan de Geul. De gemeenschappen zijn hecht en hebben elk hun eigen karakter. Folklore en tradities worden in ere gehouden en nemen nog steeds een belangrijke plaats in het hedendaagse leven in."

De Gemeente Valkenburg aan de Geul lijkt mij daarmee ‘een vijand van de integratie', zoals Eulings de Arabisch Europese Liga noemde, en: ‘Een organisatie die zich afzet tegen een maatschappij waarin we proberen samen te leven.' Ik stel dan ook voor de gemeente op een zwarte lijst te plaatsen en alle gemeenteraadsleden en oud-gemeenteraadsleden te arresteren. Één van hen is Camiel Eurlings, het CDA-kamerlid dat vanuit zijn kutgehucht in mijn buurt loopt te stoken.

maandag 2 december 2002

Column in audio en cartoon

Onderstaande column is via deze link te beluisteren in Real Audio. Ook weer een nieuwe cartoon op De Gezonde Roker, dit keer over de NIOD-professor met een woordenboek: J.C.H. Blom. Te bekijken via Actuele cartoon.