donderdag 28 november 2002

Het virus van een rapper
Radiocolumn door D.C. Lama bij Giel Beelen op 3FM van donderdag 28 november 2002

Ondanks dat veel mensen mijn buurt liever mijden, woon ik niet om een getto en dat heb dan ook nooit beweerd. Zo heb ik ook nooit gezegd dat iemand's moeder een bitch is of dat alle rappers zuigen, behalve ik. Dat komt namelijk zo: Ik ben helemaal geen rapper.

Toen ik twaalf was heb ik tijdens een schoolavond wel eens een keer ‘Ladidadi' van Doug E. Fresh gerapt, maar ik ben de eerste om toe te geven dat dit sucked like hell. Vergeleken met wat ik daar deed, is zelfs Def Rhymz een echte rapper.

Mijn enige troost was dat halverwege de jaren ‘80 de meeste schoolgenoten nog niet wisten wat hiphop was en dus niet zagen dat ik daar net zo representin' bezig was als Pipo de Clown voor het Boedisme. Verdere details over deze avond zal ik uit pure gène achterwege laten, alhoewel ik best wil toegeven dat ik een spiegeltje uit mijn joggingbroek haalde tijdens Mirror, mirror on the wall, who is the thoughest of them all?'.

Ik bedoel maar te zeggen: ik weet echt wel dat ik geen rapper ben.

Toch ontving ik laatst een mailtje van iemand die zich aanduidde met de letters M.N. en mij schreef dat hij een hekel had aan rappers die zich meer voelen dan anderen, omdat ze regelmatig op de radio komen. Dat leek mij inderdaad ook geen reden om je superioriteit aan te tonen en ik was dan ook benieuwd naar het attachement. Ik verwachtte daar een grappig plaatje aan te treffen waarin zijn stelling op doeltreffende en humoristische wijze kracht werd bijgezet, zoals ik wel vaker mailtjes ontvang van mensen die soms bijna net zo grappig als ik.

Zijn mailtje was in ieder geval in zo'n ontzettend kinderlijke rapvorm geschreven, dat ik ook daar wel om moest lachen: ‘mijn teksten zijn op zich een medicijn, het krijgt zelfs gasten van 2 meter klein een feestfestijn barst los bij het openen van hun kledinglijn wat zou de reden zijn?' zo brabbelde het mannetje, met daaronder ‘Check the attachement.'

Het attachement bleek een virus te bevatten: een worm. Mijn virusscanner ontdekte dat ook dit keer weer ruim voordat de anonieme internetheld kon toeslaan. Ik stuurde hem daarom een mailtje terug om te zeggen dat er iets mis was gegaan tijdens het versturen van zijn grap. Het opgegeven mailadres bleek echter niet te bestaan. Blijkbaar had deze M.N. mij welbewust uitgekozen om aan te vallen.

Er is een hoop stil verdriet in hiphopland. Goede rappers worden te weinig gedraaid op de radio en klagen daarom terecht dat zij geen kans krijgen. Er zijn echter ook eikeltjes die al gefrustreerd zijn voordat ze überhaupt door hebben wat hiphop is en daarom zelfs niet-rappers battlen.

Dus ik heb een sterk vermoeden dat die gast die al kogelbrieven stuurt gewoon diezelfde gefrustreerde sukkel is. Weet hij veel het verschil tussen een rapper, een schrijver, een columnist en een politicus? Dus die hoorde Paul Rosenmöller op de radio, stopte wat kogels in een envelop en schreef op een briefje ‘Jij met je hersengarnalenmassa... jij moet oppassa.... als jij zo blijft rappen... zal ik jou eens lekker deppen!'

De laatste tijd zijn er weinig kogelbrieven verstuurd en dat bevestigt mij in deze verdenking. Die M.N. is op dit moment natuurlijk druk bezig met zijn Sinterklaasgedichtjes. Echt goeie rhymz schrijven wil hem namelijk maar niet lukken.

vrijdag 22 november 2002

Oorlog Irak

De vaste donderdagochtendcolumn op 3FM was deze week op vrijdag. Over een oorlog in Irak: klik daarvoor hier.

maandag 18 november 2002

Kunst

Kunst: de nieuwe cartoon op De Gezonde Roker: zie Actuele cartoon en later in het archief.

donderdag 14 november 2002

Coke, paddo's, XTC en cannabis

Mijn column van donderdag 14 november op 3FM in het programma van Giel Beelen is weer online te beluisteren: klik hier voor de column over Coke, paddo's, XTC en cannabis.

woensdag 13 november 2002

Feest op de planeet

Feest op de planeet is het vaste slotonderdeel van de Open Bak in de Engelenbak, waarbij een actuele tekst wordt gezongen op de melodie van 'Hard Day on the Planet' van Loudon Wainwright III. Gisteravond (de avond werd gepresenteerd door de Amsterdamse wethouder van cultuur, Hannah Belliot) heb ik daar de volgende tekst voor geschreven en gezongen:

De VN heeft onder druk Bush z'n resolutie aangenomen.
En met één land aan de macht kon men hier best aan de defensiebudgetten komen.
3000 militairen ontslagen, de vakbonden zijn kwaad.
Maar het wordt hier straks reuze veilig, met al die militairen op straat.

Na Volendam is ook de jeugd uit Spakenburg aan de coke.
Maar als ik in zo'n plaatsje zou wonen, nou dan deed ik dat dus ook.
Helmond wil niet achterblijven en moedigt aan over te stappen.
Daarom kondigde het aan de wietteelt keihard aan te pakken.

***

Heinsbroek heeft besloten niet de verkiezingsstrijd te lopen.
Hij is zwaar teleurgesteld dat je kamerleden niet kunt kopen.
Toch nog drie partijen die zeggen Pim's gedachten uit te dragen.
En inderdaad: zij willen allen, planken uit dik hout zagen.

Fortuyn's huis wordt een museum, cultuur volgens de LPF.
Maar over die partij een grap: nou, wie heeft er zoveel lef?
Van der G. wordt psychisch onderzocht: Hoe heeft hij zoiets kunnen doen?
Maar ook voor hem is er een wachtlijst, ik denk van 1.6 miljoen.

***

De Griekse vliegtuigspotters zijn eindelijk weer helemaal vrij.
Koop een woning in Amsterdam: daar komt altijd wel een vliegtuig voorbij.
Wouter Bos is de nieuwe leider van de linkse PvdA.
Da's een oud-Shellmedewerker, dus (zucht) ga maar na.

En Hannah Belliot wil het Stedelijk graag aan de Zuidas.
Waarschijnlijk omdat de grondprijs bij dit bouwproject nog niet duur genoeg was.
En al die zakenpiefjes willen graag wat cultuur zo om zich heen.
Maar hoeveel Amsterdammers willen dat? Volgens mij: geen één.

standaard refrein:
‘t was weer een fijne week op aarde
zo'n week die je niet snel vergeet
en wie het nog weet
die mag het zeggen
het was weer feest op de planeet

dinsdag 12 november 2002

Van der G.

Van der G. op wachtlijst psychisch onderzoek, zie actuele cartoon en later in het grootse archief. Rechtstreeks gelinkt vanaf De Gezonde Roker, waar je ook nieuwe columns van Theo van Gogh en de NRC Ombudsman vindt.

zaterdag 9 november 2002

De liefde van je leven

De 3FM-column van afgelopen donderdag is weer online te beluisteren via http://www.omroep.nl/cgi-bin/streams?/3fm/dclama08.rm. Iedere donderdagochtend tussen 5.30 en 6.00 uur een nieuwe column.

vrijdag 8 november 2002

Optreden dinsdag

Aanstaande dinsdag (12 november) zal ik de actualiteit bezingen in de Engelenbak tijdens het vaste Open Bak-onderdeel 'Feest op de planeet'. Deur open: 20.00 uur.

donderdag 7 november 2002

EssensiE van november verkrijgbaar

De EssensiE van november is vanaf vandaag weer te verkrijgen bij de betere coffee-, grow- of smartshops. Met natuurlijk columns van Def P., Arno Adelaars, Simon Vinkenoog, Mo El-Fers, Giel Beelen en mijzelf, maar ook de vaste rubrieken Net Goed (muziek op Internet), Rookbaar Nederland, Marihuana Medisch Nu en de strip Spekkie Big. Verder artikelen over Amerikaanse cannabisactivisten (door Derrick Bergman), het verbod op paaldansen in Amsterdam (door Michiel van Hinsberg) en voorbeschouwingen op de High Times Cannabis Cup.

dinsdag 5 november 2002

Nieuwe cartoon

Weer een nieuwe column van Theo van Gogh en een nieuwe cartoon de moi op www.theovangogh.nl. Direct te bereiken via 'actuele cartoon' en later via archief.

maandag 4 november 2002

Metro

Gisteren het strand op geweest voor een actie van Hogerhand.nl; vandaag met een foto op pagina 2 van de Metro. Ik heb het gratis blaadje alleen via Internet gezien (zie daarvoor dit pdf-bestand), dus als iemand er nog één heeft hoor ik het graag.

zondag 3 november 2002

Huishoudelijke mededeling - updates

Er is een links-pagina toegevoegd. Ook is de 'over dc lama' pagina geupdate.

zaterdag 2 november 2002

Cartoon in Spuit 11

Dacht ik voor het kwartaalblad van de MDHG (in normaal Nederlands: de junkiebond) toch een redelijk tijdloze cartoon te hebben gemaakt, is de tekening waarin Heinsbroek en Balkenende gebroederlijk naast elkaar voor hun patserige auto's met knuppels tot 'normen en waarden' oproepen toch nog door de actualiteit achterhaald. Anyway: de nieuwe Spuit 11 is uit en ik doe er aan mee.

vrijdag 1 november 2002

Column Raymtzer en De Jong

Onderstaande column is nu ook in GielAudio te beluisteren via http://www.omroep.nl/cgi-bin/streams?/3fm/dclama07.rm
Goedkoop Cabaret

Morgen, zaterdag 2 november, presenteer ik 'Goedkoop Cabaret' in het Crea theater te Amsterdam. Optredens van een half uur van Floortje Schoevaart, De Oermannen en Thijs van Domburg. Tussendoor zal ik enkele verhalen voorlezen. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 5 Euro. Crea Theater, Turfdraagsterpad 17, Amsterdam.