vrijdag 27 december 2002

Kerstcolumn
Radiocolumn 3FM van D.C. Lama, nacht van 25 op 26 december 2002

Eerste Kerstdag: De ideale dag om een vrouw te versieren. Ook ik zoek die dag altijd mijn ouders op en doe dat met de trein. En als een vrouw op die dag in haar eentje in de trein zit, is ze bijna zeker vrijgezel. Een veel betere graadmeter dan een enkel-verpakt stukje vlees of een half literpakje melk in een supermarktmandje, want mijn doelgroep -zeg 18 tot 35 jaar- hoeft niet per se samen te wonen om een innige relatie te onderhouden. Maar een vrouw die met Kerst in haar eentje in de trein zit, is of vrijgezel, of zeer de moeite waard om voor te strijden.

Bijkomende voordelen op Eerste Kerstdag: ze hebben mooie kleren aangetrokken, zien er verder ook tip-top uit en zijn gemakkelijk aan te spreken; je zegt gewoon iets van: ‘Moet jij ook weer opdraven bij je ouders?'

Wanneer een vrouw dan enthousiast begint te vertellen dat ze Kerstmis het hoogtepunt van het jaar vindt, ze altijd zo blij is de stad te kunnen ontvluchten en ze je en passant nog even feliciteert met de verjaardag van Jezus, kun je nog altijd je walkman opzetten en veel te hard Sympathy for the Devil draaien. Maar als het goed is heb je dat al van verre leren herkennen en praat je met een mooie vrouw, die even later weer aan haar ouders moet uitleggen waarom ze nog steeds geen vriendje heeft en die dan eigenlijk wil antwoorden: ‘Omdat me dat prima bevalt: ik neuk alleen te weinig!!!'

Die vrouwen zijn allang blij dat het stilzwijgen even wordt doorbroken, omdat die stilte bij aankomst bij het ouderlijk huis waarschijnlijk nog uren gaat duren. En hoe erger de vooruitzichten van je target zijn, hoe sympathieker je overkomt. Het zijn oude marketingwetten, waarmee het verkrijgen van een telefoonnummer een makkie is. Daarna gaat zo'n vrouw gewoon het standaard vervolgtraject in en moet je haar toch voor oud- en nieuw geneukt kunnen hebben.

Maar helaas... ook dit jaar weer: niets dan eenzame mannen in mijn treincoup√©, waarvan opvallend veel al ‘s middags met een blikje bier. Waarschijnlijk gaan vrijgezelle vrouwen al op Kerstavond naar hun ouders, of zijn ze met Kerstmis gewoon even op. Maar ik verheug me alweer op de terugreis, als al die vrouwen zich twee dagen hebben ingehouden.