vrijdag 13 december 2002

Buitenlands beleid
Radiocolumn 3FM donderdag 12 december 2002

Demissionair minister Nawijn wil dat Nederlandse jongeren met een Marokkaans paspoort bij een vergrijp het land uit worden gezet, zo zei hij al een tijdje geleden, maar toen dacht ik nog dat dit gewoon een typisch geval van racisme was. Pas toen Nawijn eenmaal zei dat ‘ie ook de doodstraf wilde invoeren, snapte ik dat het om een soort clementie ging: Dat die Marokkanen nog even konden vluchten....

Maar of zulke wetten er nou wel of niet komen.... het zal ‘m eigenlijk ook jeuken. Zulke beslissingen worden namelijk door de Tweede Kamer genomen en dat is volgens Nawijn één groot ritueel.

Misschien interpreteer ik zijn woorden anders dan hij ze bedoeld heeft, maar dat doet ‘ie zelf natuurlijk ook de hele tijd. En dan komt Balkenende altijd en die zegt dat het allemaal best wel erg is wat Nawijn zegt, maar dat ‘ie gewoon kan blijven zitten. Zoals ook het kabinet gewoon blijft regeren, alsof ze nooit naar de koningin zijn gegaan om te zeggen: Ja, nou kunnen we echt niet meer regeren!

Maar misschien heeft die Nawijn gewoon gelijk en is de Tweede Kamer inderdaad één groot ritueel. Dat debat over hoe erg hij nou gefrustreerd is geraakt door de Tweede Kamer, daarvan was toch ook al duidelijk hoe dat af zou lopen: niks aan de hand, gewoon doorgaan!

Maar niet alleen de Tweede Kamer: ook de regering behandelt haar vaste punten op rituele wijze. De echt belangrijke onderwerpen staan daar nooit op de agenda, want daar durven wij toch geen mening over te hebben in verband met onze zogenaamde internationale positie.

Is ons parlement van enige invloed als het gaat om de dreigende oorlog in Irak? Nee. De regering is het toch altijd met de Amerikanen eens, al breekt straks de Derde Wereldoorlog uit.

Heeft de regering iets gedaan om te voorkomen dat onze planeet over 100 jaar toch wel heel erg vlak bij de kloten is? Nee... hoezo?

En heeft iemand wel eens een politicus gehoord over het feit dat er komende winter 30 miljoen Afrikanen door armoede met de dood worden bedreigd? Laat ik dat nog eens herhalen: 30 miljoen Afrikanen door armoede met de dood worden bedreigd?

Welnee. Zelfs over de uitbreiding van de EU -en daarmee wat ons land eigenlijk is- durft de regering geen eigen standpunt in te nemen. En dat aan de bevolking vragen door middel van een referendum, daar zijn ze te laf voor.

Ons land wordt bestuurd door mensen die met krachtige taal roepen dat we niet tegen besluiten van andere landen in moeten gaan. En gezien het stelletje onbenullen hier, is dat nu misschien maar beter ook.