donderdag 5 december 2002

Al Kea en AEL

Wie zit er achter de bommeldingen bij Ikea? Zie Actuele cartoon. En een nieuwe column uit het programma van Giel Beelen op 3FM, deze week over CDA-kamerlid Eurlings en de Arabisch Europese Liga.

Maar als je liever leest dan luistert:

AEL
Radiocolumn 5 december, iedere donderdagochtend tussen 5.30 en 6.00 uur op 3FM

Rellen in Antwerpen. Ik hoop niet dat zoiets in Amsterdam gaat gebeuren, want als de Marokkanen tegen Nederlanders worden opgezet, delf ik mijn buurt zeker het onderspit. De verhouding allochtoon/autochtoon heeft mij nooit geïnteresseerd, maar als ik hier in West naar de supermarkt loop, kom ik vooral jonge Marokkanen tegen en slechts af en toe een blanke Hollander, meestal op leeftijd.

Heb ik daar problemen mee? Nee. En dat terwijl ik toch gemillimeterd haar heb en in de winter altijd een bomberjack draag. Als je dus vluchtig naar mij kijkt en je mij bij voorbaat wantrouwt, zou je dus nog best kunnen denken dat ik een skinhead met racistische ideeën ben; iemand die vindt dat Nederlandse jongeren met een Marokkaans paspoort bij het eerste het beste vergrijp het land moeten worden uitgezet.

Dat ik kortom mijn buurtgenoten niet vertrouw en ze nauwlettend in de gaten houd, om bij iedere onverwachtse beweging direct toe te kunnen slaan. En als ik op die manier rond zou lopen, zou er ook zeker wel eens iets gebeurd zijn. Net zoals ik op mijn hoede ben en klaar sta om mij te verdedigen, wanneer iemand al mijn bewegingen wantrouwend volgt.

Maar dat schijnt precies de bedoeling te zijn, als ik Camiel Eurlings van het CDA goed begrijp. Hij is als de dood als een paar mensen in mijn buurt zich verenigen, zoals ook de blanke Hollanders zich hebben verenigd in vakbonden, belangengroeperingen, sportclubs, kerken, studentenverenigingen en weet ik veel wat voor leuke of juist achterlijke organisaties wij allemaal kennen. Hij wil ze zelfs verbieden, nog voordat ze goed en wel in Nederland zijn opgericht.

Eurlings zal het allemaal wel weten, want hij is geboren in en woont nog steeds in Valkenburg aan de Geul, een plek waar volgens een gemeentewoordvoerder nog geen tien Marokkanen wonen. Het plaatsje telt 17.800 mensen en daarvan is nog geen 3 procent allochtoon: veelal Duitsers, Amerikanen en andere Westerlingen.

Waarom dat percentage zo laag is, kan je afleiden aan de site van de Gemeente. Ik citeer: "Het is goed leven in Valkenburg aan de Geul. De gemeenschappen zijn hecht en hebben elk hun eigen karakter. Folklore en tradities worden in ere gehouden en nemen nog steeds een belangrijke plaats in het hedendaagse leven in."

De Gemeente Valkenburg aan de Geul lijkt mij daarmee ‘een vijand van de integratie', zoals Eulings de Arabisch Europese Liga noemde, en: ‘Een organisatie die zich afzet tegen een maatschappij waarin we proberen samen te leven.' Ik stel dan ook voor de gemeente op een zwarte lijst te plaatsen en alle gemeenteraadsleden en oud-gemeenteraadsleden te arresteren. Één van hen is Camiel Eurlings, het CDA-kamerlid dat vanuit zijn kutgehucht in mijn buurt loopt te stoken.