woensdag 16 oktober 2002

Column van 11 oktober

Vannacht (morgenochtend om 5.30 uur) weer een nieuwe column op 3FM. Omdat de vorige nog niet door Giel in real audio is gezet, kun je hem hieronder gewoon lezen. Het gaat overigens over 2 purple en 2 early skunk van buitengewone kwaliteit.

Claus
Door D.C. Lama

En dan is het september... en tijd voor de oogst. Nou ja, da's niet helemaal waar, want ik heb mijn wietplantjes nog nooit voor oktober geoogst. Juist die laatste zonnestralen wil je vangen, want die zorgen voor de echte grote buds. Maar omdat het afgelopen weekend zo'n kutweer was, ben ik toch maar begonnen met knippen. Voor je het weet komt er vocht in de toppen en heb je budrot. Bovendien is knippen best veel werk, waar je toch echt wel wat avondjes voor vrij moet plannen.

Maar het is een mooi ritueel dat de herfst inluidt, zoals met het potten van de zaadjes de lente kan beginnen. Vele duizenden buitenkwekers zullen het herkennen: Na een zomer op terrasjes, nestelt men zich voor de televisie met de schaar in de hand en kijkt wat de zuigbuis zoal te bieden heeft. Ik was zondag begonnen: Nederland 3 zou Cold Feet, Jiskefet en twee interessante documentaires uitzenden en met de eerste takken van mijn vier plantjes plofte ik op de bank.

Dat is trouwens ook zoiets: je mag in Nederland vier planten voor eigen gebruik op je balkon hebben staan, maar zodra je die planten oogst, heb je veel meer dan de toegestane hoeveelheid cannabis in je huis. Waarom zit er aan alles in dit land met betrekking tot cannabis altijd een hypocriet aspect? Antwoord: omdat het nog steeds niet gelegaliseerd is, de enige oplossing voor alle drugsproblemen.

Maar goed: Een lekker avondje knippen met een half oog op de televisie. Maar ik had nog geen tak gedaan, of daar werd de uitzending al onderbroken. Nederland 1, 2 en 3, RTL 4 en 5, SBS 6, Yorin, V8 en alle andere stations die ons opvoeden tot goede consumenten.... alles werd lamgelegd met de mededeling: Claus is dood.

‘Weten we dat ook weer', dacht ik na tien minuten: ‘Claus was geen fout mens, die het als multimiljonair toch maar mooi opnam voor de armen.' Maar zo snel mogen wij informatie van de BVD niet verwerken, zo bleek de rest van de avond. Alles was gecanceld, de actualiteit was verder afgeschaft en het was: Claus, Claus, Claus. Alle filmpjes die al maanden op de planken lagen en alle gesprekjes uit het draaiboek moesten één voor één worden afgewerkt. Tot aan gesprekjes met verslaggevers in den lande aan toe, die ons keer op keer vertelden dat er in den lande eigenlijk geen ruk van te merken was.

Je hoort na het overlijden van een dictator, of een president van een heel fout regime, op het journaal wel eens de regel: ‘De staatstelevisie zond de hele dag beelden van hem uit' en dan denk ik altijd ‘Ben blij niet in zo'n land te wonen'. Maar Claus was niet eens de leider van ons land en ook maandag moest ik tijdens het knippen weer naar dat gezever luisteren, over hoe aardig en goed de prins wel was. Met Harry Mullisch als ultiem propagandamateriaal: de dissidente denker, die op zo'n avond komt vertellen hoe hij ooit tot inkeer is gekomen.

Ik moet nog minstens een week knippen en Claus wordt dinsdag pas begraven. Gelukkig is het deze week weer mooi weer geworden, zodat ik het knippen van de rest van mijn wiet een tijdje heb kunnen uitstellen. Nou maar hopen dat Juliana nog een paar weken blijft leven.